Станишев диша във врата на Борисов

Галъп: Резултатите на ГЕРБ и БСП са все по-близки
14 апр 2011 15:07,
408
Станишев диша във врата на Борисов
Снимка: Булфото

БСП набира скорост няколко месеца преди президентските и местните избори през есента. Това сочи проучване на „Галъп“, проведено в периода 31 март-7 април.
 
Подкрепата за социалистите е нараснала с близо 3% до 20,5 на сто спрямо предходния месец.
БСП обаче се вдига, без ГЕРБ да пада. Партията на премиера Борисов също бележи ръст през април, макар и минимален. Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ би получила 24,6 при 24,4% през март.

Подкрепата за ГЕРБ пада, откакто партията е на власт, но трябва да се изчакат и резултатите следващия месец, за да се види дали става дума за трайна стабилизация, обясниха социолозите.

Леко е спаднала подкрепата за ДПС – от 6,4 на 6,2%. Следват Синята коалиция с 4,3 на сто и Атака – 2,9 на сто. 37,8% от българите заявяват, че няма да гласуват.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отново е на върха на класацията за доверието в политиците с 62%. С резултат от около 39% следват регионалният министър Росен Плевнелиев, президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов. Спряганата за кандидат за президент Меглена Кунева е веднага след министър-председателя с 37% доверие.

Министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков качват с по 2% доверието към себе си. Това е малко изненадващо на фона на разразилия се скандал с АЕЦ Белене, но социолозите отчетоха, че хората не са имали време да осмислят случващото се, за да имат конкретна реакция.

БСП влиза в добра форма шест месеца преди изборите, коментира социологът Андрей Райчев. ГЕРБ пък е престанала да се топи, допълни той.

Според социолога от известно време управляващите са били подложени на силен натиск. За пример той даде скандалите от края на миналата година с подслушването, апартаментите на Цветан Цветанов и бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева. В първите три месеца на 2011 г. пък вече нямаше флашки и апартаменти, но имаше конфликт между народа и властта заради скока на цените на горивата и храните, коментира Райчев. Сега като че ли този натиск е поотслабнал, смята той.

„Основна способност на Борисов е да сменя своята титла. Първата година наблюдавахме Борисов отмъстителя, сега наблюдаваме Борисов строителя“, разясни социологът.

Андрей Райчев посочи още, че за БСП има две възможности. Едната е да издигнат партийна кандидатура, която ще им гарантира „сребърен медал“ на президентските избори. Кандидати като Стефан Данаилов и Ивайло Калфин със сигурност ще стигнат до втори тур, но на балотажа всички останали ще се обединят срещу червените.

Другият вариант е социалистите да подкрепят центрист, който ще им гарантира по-широка подкрепа, но тогава те ще играят поддържаща, а не централна роля, разясни Райчев.

От "Галъп" са изправили хипотетично на втори тур на президентските избори Меглена Кунева съответно срещу премиера Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и регионалния министър Росен Плевнелиев. Според резултатите Кунева ще загуби срещу Борисов – 27 срещу 33% за премиера. Дамата обаче би получила повече гласове срещу Цветанов и Плевнелиев.

Въпросът за президентските избори е дали българите ще поискат отново юнак, или ще заложат на друг модел, подчерта Андрей Райчев.

Според него сражението на изборите наесен ще е за избирателите в центъра, а не толкова за негласуващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: проучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
0
 
2
 
! Отговори
Бай Сергей преди 13 години
Пропищяха като ощипани госпожици г-да ***. Забравят, че България вече не е нито синя, нито тъмно синя, нито ГЕРБ-ава. Българинът (не продажните еврокопелета) по принцип е ляв човек. Колкото и да псувате, лаете, с пяна на уста, ще видите какво ще стане наесен. На хората им писна вече да чакат благоденствието на магистрали, спортни зали и други изпълнения на калинките (управляващите) като "стандарти" стара планина, "контрол по храните", замразени пенсии и заплати, нарастваща безработица
392
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според галъп и предните избори бсп беше на едни 5% зад ГЕРБ, но видяхме кво стана.
391
4
 
4
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Глупости, другаде му диша Станишев. Ако пък Б.Б. чак толкова се мрази,че да опре до СъГейчо.
390
4
 
7
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Объркано е заглавието. Трябва да е "Станишев диша в *** на Борисов".
389
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дни преди да се обяви доклада на ЕС за България, пред депутати от Бундестага Станишев се хвали, че в новата история на страната ни няма правителство, което да е извършило толкова реформи и най-важното, гражданите да почувстват позитивните страни от членството в ЕС. Станишев знае, че ЕС е спрял 550 млн. евро от структурните фондове за България и че негативните оценките и остри критики в докладите на ЕС показват точно обратното на това, с което той се хвали. Говорителят на Европейската комисия Кристина Наги с ирония казва: Оценяваме мерките, които България предприе, но повечето от тях бяха само обещания за бъдещи действия и не доведоха до конкретни резултати. Тук може би трябва да си зададем въпроса, когато министър-председателят Станишев така нагло лъже и то не друг, а германския Бундестаг, кой говори българинът или руснакът Станишев?.
388
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От 2006 г. до 2009 г. правителството на тройната коалиция оцелява след 7 вота на недоверие. Колкото повече расте общественото недоволство от корумпираното управление на тройната коалиция, толкова повече е тяхната сплотеност, явно предчуствайки, че ще се разделят за дълго от властта.Не само в Европа, но и в целия свят се говори за страшната финансова и икономическа криза, която е обхванала много страни. Само в България Сергей Станишев се тупа по гърдите и говори: Ние сме номер1.
387
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следва кампанията на ДСБ Серго върви си, която събира хиляди привърженици в Интернет.ПАК ЛИ ГО ИСКАТЕ ТОЗИ *** ???
386
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Големият дял на сивата икономика е нездравословната среда, която ражда масовите корупционни практики. Те се проявяват и в отношенията ни с ЕС. Държавната администрация, много частни фирми и отделни лица, виждат в Европейските фондове възможност да се присвояват пари. Но това е разкрито от Европейската комисия, която контролира фондовете. На 23 юли 2008 г. Комисията спира междинните плащания по фонд Пътища, заради подозрения в конфликт на интерси и неспособност на българските власти за борба с корупцията. Името на България вече е станало синоним на корупция не само за администрацията на ЕС, но и на европейската общественост. Негативните настроения на ЕС спрямо България оказват сериозно въздействие и върху обстановката в страната. Недоволствата са все по-чести явления. Опозицията СДС, ДСБ и ГЕРБ организират подписка за оставка на правителството, която събира над 1 млн.подписа. Премиерът Станишев посреща вносителите в парламента с надменното Здравейте циркаджии. Следва кампанията на ДСБ Серго върви си, която събира хиляди привърженици в Интернет.
385
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Икономическият подем в България има и сериозни отрицателни последици. Увеличава се безконтролно сивият сектор, най-вече в строителството и туризма, а те стават основните фактори на българската икономика. Също така се увеличава социалното разслоение на обществото богатите стават още по-богати, а бедните по-бедни. Появяват се и нови олигарси в туризма и строителството.
384
0
 
6
 
! Отговори
антистанишев преди 13 години
Правителството на Станишев въвежда т.н. плосък данък 10%, който е най-нисък в ЕС. Това води до бързо нарастване на инвестициите в България. Създават се и благоприятни условия за пране на пари предимно в бързото и безконтролно строителство, особено по Черноморието и планинските курорти. Този процес активно се стимулира от правителството чрез т.н. заменки, повечето незаконни, чрез които се предоставят на нищожни цени терени за строителство в най-красивите части на България.Стандартът на живот се подобрява, средната работната заплата от 354 лв. достига около 600 лева, покачва се и покупателната способност на населението.
383
1
 
6
 
! Отговори
антикомунист преди 13 години
Сергей Станишев е съветски, след това руски гражданин до 1996 г., когато придобива българско гражданство. Следва дълъг период, в който той работи няколко години като свободен журналист, след това в низшия и среден партиен апарат. През 2000 г. е избран за член на ВС на БСП, през юни 2001 г. вече е депутат, а през декември 2001 г. става председател на ВС на БСП и на парламентарната група. Тези постове заема до избирането му за министър-председател.
382
2
 
4
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Ами стига е дишал да вземе да го вкара вече..
381
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и на миналите избори, същите платени "социолози" дадоха едни смешни прогнози, че чак *** изпопадаха, ама не от смях, а от властта. А същите тия бездарници пророкуваха, че БСП ще спечели, ха, ха, ха, видяхме какво спечели: от трите най-дългия и цяла година бяха като попарени кокошки. Сега пак същите измислени анкети ни ги представят като истински, даже и дебати стават, абе ей смешници, абе скрийте се някъде и не си показвайте лъжливите гьон-сурати.
380
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно, че му диша, ама праха, който се вдига от краката на Борисов. Ха, ха, ха!
379
2
 
2
 
! Отговори
ринго преди 13 години
пальоши от едно котило...
378
2
 
4
 
! Отговори
Ташунка Витко преди 13 години
Батр Бойко, пази се! Оня ще те гости к.....енската! Слагай ламарината!
377
12
 
13
 
! Отговори
От един дол дренки преди 13 години
Управлението на БСП беше крадливо, но малко по-компетентно от ГЕРБ. След като стана ясно, че ГЕРБ краде не по-малко от БСП, не останаха преимущества и рейтингът им се изравнява.
376
4
 
7
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Заглавието е много двусвислено,име подсети за един стар лозунг:"Когато бръкнеш в джоба си, и установиш, че топките ти са 4, а не 2, това не значи че имаш два ......, а че врага е плътно зад теб!"Мао Дзе ДунА пилците ще се броят на есен, в ноща след изборите.До тогава всяко писане и коментар тук на ная тема е просто загуба на време за едни, и начин да припечелят някой лев тук други, пишейки коментари и цъкайки минуси .Моето лично мнение е, че Борисов просто не е на ясно с какво се захвана.
375
15
 
12
 
! Отговори
ДядоИван преди 13 години
....Станишев да диша пръднята на Борисов!
374
3
 
12
 
! Отговори
Неутрален преди 13 години
Смях в залата. Сигурен съм, че и самият Райчев не си вярва. Сините ще минат 4% ама друг път. Искат да внушават, че майката хранилница БСП и издънката им Синята коалиция увеличават подкрепата си. Да ама не. Никой свестен няма да повярва на клепащия България в ЕС Станишев и ликвидатора на синята идея Костов.