Картончетата на топразузнавачите ни остават скрити

НС отхвърли предложение на сините за промени в Закона за досиетата
Обновена: 4 май 2011 13:03 | 4 май 2011 13:03,
25
Картончетата на топразузнавачите ни остават скрити
Снимка: Булфото

Парламентът отхвърли предложение на Синята коалиция за промяна в закона за разкриване на досиетата.

Депутатите Иван Костов и Йордан Бакалов предлагаха да се осветлят сътрудниците на бившата Държавна сигурност, които след 1991 г. са били началници на отдели или сектори в разузнаването.

Според действащия закон на проверка подлежат директорът, зам.-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и сектори в служба "Военна информация" към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба.

За началниците на отдели и сектори в двете разузнавателни служби след 16 юли 1991 г. е направено изключение.

Иван Костов посочи, че целта на предложението е да се освети връзката, създадена между организираната престъпност и Държавна сигурност.

„Висши служители на ниско ниво в бившите служби за сигурност създадоха организираната престъпност в страната, смисълът на предлаганата от нас промяна е да се видят тези връзки“, каза Костов и призова ГЕРБ да подкрепят законопроекта.

Той допълни, че с приемането на този законопроект БСП ще "изпие горчива чаша". Колко пълна ще е тя, зависи колко хора са скрити от този параграф, вкаран в закона по искане на представители на партията в миналия парламент, допълни депутатът.

Според БСП обаче предложението на Синята коалиция не е адекватно.

„То е излишно и носи вреди на българските интереси. Темата за Държавна сигурност се използва като средство за политическа реанимация на политически имидж и като политическа виагра срещу спадащ рейтинг", заяви Ангел Найденов.

В крайна сметка с 16 гласа "за", 20 – "против" и 68 въздържали се поправката, внесена от лидера на ДСБ Иван Костов и Йордан Бакалов от СДС, не беше приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Синя коалициядосиета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 21 Костов е същия като изброените от теб, не си ли проумял ,че вече 22 г няколко крила на бившата БКП се борят за власт и се редуват в управлението на Д.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Картончетата на топразузнавачите ни остават скрити"Така ли??Аз пък помислих че ще ги пуснат за публична продан по ЗОП.....Те тези управл такава могат да я свършат.Дянкофф яко я е закъсал за пари.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На калпав играч/Костов/паркета е виновен.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОСТОВ Е НАЙ-УМНИЯТ И НАЙ-СИЛЕН ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ. ДОСТАТЪЧНО Е САМО ДА СЕ ИЗКАЖЕ И ВСИЧКИ *** КОМУНИСТИ И ГЕРБАДЖИИ(ТЕ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО)ПОЛУДЯВАТ ОТ ЗЛОБА И ЯРОСТ. НЯМА ДРУГ ПОЛИТИК С ТЕЗИ СПОСОБНОСТИ. БРАВО КОСТОВ, ЦЯЛОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЕБ
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дам виждам,че двама костовисти са ми сложили минус, мн ми е чудно с кое от това което казах не е вярно че Костов имаше пълно мнозинство и че ако искаше можеше да отвори и разкрие досиетата без проблем ли?!! Ама то БГ народа затва е на този хал от ей такива "гласоподаватели". А и да не забравя той разкри досиетата, лично Доган по негово време занесе папката с всички БГ разузнавачии в Турция директно в турското посолство, ама кво да прави човек си имаше бизнес с Фуат Гювент и др хубавци като него.
19
7
 
9
 
! Отговори
От народа! преди 13 години
С такова нетърпение чакаха предложението на Костов, от специалните служби на съседните страни и арабските !! За да арестуват хората които са контактували с разузнавачите!Скапана държава, *** много като Костов,който подхвърля разни теми за СМИ , само и само за да не се говори за неговите далавери.Доколкото си спомням по думи на Бонев той е закрил икономическото направление на НСС, за да не би случайно някои по-грешка да напише за клюпането му по време на приватизационните му сделки.
18
0
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Какво се юркате толкова, всичко интересно отдавна е разчистено.
17
0
 
2
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Реформата в правосъдието се изразява във възстановяване на стари безкрайно компрометирани практики за кадруване. Там също спокойно в режим на несменяемост преживява ДС. В страната не съществува серйозна престъпна група, зад дейността, на която да не стои магистрат или МВР.
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов е от същото котило и приказва щото знае ,че няма да стане. Някой да си спомня, че той имше абсолютно мнозинство в парламнта ,че дори и президента беше от нговата партия. Защо тогава не ги отвори ами сега си чеше езика?!! Отговра е ясен нали трябва да замазва очите, всичките са *** просто в БГ никога не е имало истинско десидентско движение като в другите соц страни, но то се вижда по резултатите, къде сате къде сме ние.
15
1
 
7
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Голяма част от новите кандидати за дипломати отново са от ДС. Мирослав Найденов назначава кадри от ДС и доказали се с неправомерно източване на държ. средства.Кво става ? Комунизма си отива ............................хи-хи след има, нема още век-два
14
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 13 години
Вместо да запретнат ръкави и да почнат да оправят нещата едно по едно тия хрантутници вече 20 години се чудят какъв скелет да извадят от гардероба... а, и 1001 начина да се облажат - само това правят!
13
5
 
1
 
! Отговори
сей преди 13 години
Ако тези двама "народни представители" си окачат "картончетата" от разните разузнавания, ще изглеждат като Наоми Кямбъл на дефиле. Тръгнали нашите разузнавачи да излагат.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е няма как сами себе си да се осветляват......
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С 16 гласа "за", 20 - "против" и 68 въздържали се Няма да коментира броя на гласувалите, но ако е удобно поименно тези, които са гласували против и въздържали се, както и техните агентурни имена...
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** имахме едно от най-добрите разузнавания
9
9
 
8
 
! Отговори
citizen преди 13 години
Абе разознавачи, кво разузнаване само доносници е имало!!!!!!!
8
3
 
8
 
! Отговори
ДС преди 13 години
До 6: Глупост е всичко, което може да разкрие как толкова много членове на Висшия съвет на БСП са милионери, нали? Глупост е да се търсят следите на капиталите, изнесени чрез извънграничните фирми на ДСО-тата, нали? Глупост е всичко, което може да ви отлепи, преди да сте се насмукали, нали, червени кърлежи? ;)
7
1
 
10
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Костов, Костооооов, Кой бе аланкоолу, ще ти разреши да разкриваш агентите, които и през 91-ва са си били агенти?! Ти луд ли си, какъв си?! Че нали я името на Боко, я на ЦвъЦвъ ще цъфне там... Борбата трябва да се води САМО СЪС СТАРИТЕ ДЕСАРИ!!! Нищо че са но по 90 години вече, за да можем да се бием в гърдите, че видите ли, ние единствениотдвайсетгодининасам сме против агентите! Пък не дай Боже да се разбере, че и ние сме същите.... Избори идат, президент ще става Вожда! Недей така! Срамота е!
6
6
 
6
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 13 години
Никога нищо няма да бъде разкрито. Няма как да стане. *** е, че още има ***, които обръщат внимание на глупостите на ***, които между другото ние, от Държавна сигурност създадохме.
5
4
 
8
 
! Отговори
ДС преди 13 години
Иван Костов иска разузнавачите на СССР да бъдат разкрити, не на България. Извадете си главите от задниците, моля. И се научете да четете статиите, преди да ги коментирате. В случая става въпрос за разкриване на връзката ДС - началници на отдели и сектори в разузнавателните служби. Административни лица, за които така или иначе се знае, че са работели в службите, а не действащи разузнавачи,.