Сините: À почнат "Белене", à искаме вот на недоверие

Обричат се на нова дилема покрай вота на недоверие
Обновена: 18 май 2011 10:23 | 18 май 2011 10:17,
132
Сините: À почнат "Белене", à искаме вот на недоверие
Граждански протест срещу АЕЦ Белене, гр. София, 31.03.2011г. Снимка: Архив Булфото

Покрай началото на консултациите за вот на недоверие, поискани от БСП, Синята коалиция отново демонстрира, че не е наясно опозиционен играч ли е, или не. 

Пред БНТ съпредседателят на коалицията Мартин Димитров обяви, че ако ГЕРБ даде сигнали, че ще строи "Белене", от партията ще започнат да събират подписи за вот на недоверие и ще искат персонални оставки. 

Димитров определи строителството на втората АЕЦ като „национално предателство“ и „тежък пробив в националната сигурност“.

Това обаче не означава, че СК ще подкрепи вота на недоверие на БСП.

Водещ:

Не смятате ли, че тази ревност между политическите партии ви прави лоша услуга – на вас, партиите, които в момента сте в опозиция. Какъв е проблемът, ако смятате,че аргументите на БСП са разумни, а те засега са  заявени като неуспех в социалната и икономическата сфера, та какъв е проблемът, ако смятате тези аргументи за разумни да ги подкрепите. Нищо че са БСП.

Мартин Димитров:

Това не е в момента темата и няма игра на думи, и игра на теми. Не това е въпросът, истинският въпрос в момента, пак ви казвам. В момента тези месеци се решава до голяма степен бъдещето на България. Къде ще стоим. Те ако поемат ангажимент за 11 млрд. евро, колкото струва Белене, вие знаете ли колко години ще минат. Това е повече от външния дълг на България. Това са такива тежки ангажименти, които ще трябва да минат много правителства , да го дооправим това бедствие. Това е темата, по която трябва да има вот на недоверие и истински дебат в парламента. Но БСП, за да няма дебат по тая тема, ще искат друга тема. Тя дали ще бъде икономическа, социална или някаква друга, целта им е да скрият този дебат. И да скрият, че те са във фактическа коалиция с ГЕРБ по най-важния въпрос в държавата в момента...“

Още по темата

В крайна сметка по време на интервюто не стана ясно как ще гласуват на предстоящия вот на недоверие. До последно синият лидер твърдеше: „Когато видим позицията на кабинета по "Белене", СДС ще каже своето окончателно решение дали да подкрепи или не назряващия вот на недоверие“.

Димитров нарече мнението на премиера Борисов по "Белене" "еволюция, която граничи до революция".

„До вчера казваше гьол, до вчера казваше корупционна схема, сега казва най-важният структурен проект на държавата.“

Според Мартин Димитров оставката на Христина Митрева няма да промени нищо в държавата, нито ще реши някакъв проблем.

„Аз забелязвам, че вече има персонални войни кой да е началник еди-къде си, не дебат за реформи, не дебат за подобряване благосъстоянието на хората, битката, която се води в това правителство в момента, е да махнат този и да сложат друг“, заяви той.

Отлагането на обявяването на кандидатурите за президент на ГЕРБ и БСП Димитров определи като „бягство от борбата и поемането на отговорност“.

„Нашите двама кандидати не само са обявени, но и Румен Христов, и Светослав Малинов вече обикалят страната и представят своите идеи“, разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
13
 
! Отговори
ачо преди 13 години
ами те лобират за Мариците там костов докара инвеститори които продават тока на много висока цена а Белено ще ги убие
107
4
 
12
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 13 години
Не е важно какъв е вота и кой го е поискал а дали пада правителството!!! Какво ми демагогства за Белене. Правителството заслужава да падне и трябва да се подкрепи всеки вот, който и да го иска. Ако много знае да поиска първи той вот за Белене. Но ако СДС не гласува за сваляне на правителството, независимо от формално поискания вот и кой го е направил - значи са дребна клиентелистско-лобистка партия само за спиране на Белене и ще си носят последствията!!!
106
8
 
13
 
! Отговори
наивник преди 13 години
Мартинчо се изказа като откровен лобист на тези които искат вместо в Белене България да облажи някой друг с нещо друго. Не че съм за Белене, ама гладът, безработицата, това че правителството не плати дълговете си към фирмите и ни вкара в ямата не са ли достатъчни. На практика вотът винаги е ДА или НЕ независимо дали си се въздуржал. Е, сега има вот за некадърно правителство вкарало ни в сериозна криза и на практика Мартинчо е готов да подкрепи правителството стига само да стане неговата с Белене
105
7
 
9
 
! Отговори
hdfhdfh преди 13 години
Този ми е много противен, освен това ако не знаете - той е сектант, ходи в някаква евангелска "църква". Нека си вярва в каквото си иска, но такъв няма място като водеща фигура в поличитеския живот
104
7
 
5
 
! Отговори
В.П.В преди 13 години
Дреме ми на оная работа за комунистан. Да си правят не една а десет атомни централи, та поне да изгинат всички от глад. Когато Белене ще започва да се строи, аз вече ще съм завършил и заминал в чужбина. Далеч, ама много далеч от тая балканска червена септична яма.Пък простаците, като поддръжниците на Белене нека берат плода на своята тъпота.Както е казано - кой каквото посее това и ще пожъне. На тях ще им е зле като това стане реалност. Ама пак друг ще им е виновен, я турци, я американци.
103
4
 
8
 
! Отговори
Коко преди 13 години
Какъв шеф на СДС е този смотльо? През 89-та година си е играл под масата, сега се прави на голям демократ. Аман от позьори.
102
9
 
4
 
! Отговори
jjjjj преди 13 години
Докато построят "Белене ",трябва да го задварят ,защото ще е вече осарял с изтекъла ггаранция и ще трябва да се наливат пари за извеждането му от експлоатация!!!!!!!!!!!
101
5
 
8
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
А спряха 6 и 7 блок на АЕЦ-а а останахте на тъмно. Дискотекаааааааааааааааааааа.
100
8
 
21
 
! Отговори
михаела преди 13 години
Силно пропаднало поведение от сините - да не искат да развива България енергетиката си! После защо имат 2 процента подкрепа с тази антибългарска политика!!!
99
4
 
9
 
! Отговори
Зак преди 13 години
Голям съм мераклия да ги видя дали ще внесат един вот заедно с БСП та съвсем да се орезилят преди изборите или ще гледаме два вота един след друг. И в двата случая според мен ще загубят много повече отколкото ще спечелят.
98
7
 
8
 
! Отговори
социалист преди 13 години
Седесарите винаги са си били и ще си останат най-върлите комунисти, псевдодемократи.
97
5
 
9
 
! Отговори
DIDO преди 13 години
Изчезващи политици-все повече глупостиговорещи.
96
6
 
6
 
! Отговори
Ran преди 13 години
Тия седесари, които са една каруца хора заедно с коня, така и не се обозначиха-червени ли или сини и не проумяват че колкото и да се навеждат на Боко от тях нищо не зависи
95
0
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 13 години
Задължителни, задължителни, колко да са задължителни?! До къде 16%, но ние вече сме близо 11% от произведената електроенергия, тъй че ... Не ми разправяй глупости, ами бегай да измислиш друга реклама.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква е тая смешка ...
93
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СДС за пореден път доказва, че преследва собствени интереси, за да заслужат паричните подаяния от Запад. На дневен ред в тази партия отдавна не са проблемите в тази държава. А искат да ги възприемаме като алтернатива. Аз не виждам такава в тяхно лице, а вие?
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ умряха от страх
91
5
 
2
 
! Отговори
Партия "АЗЗЗ&qu преди 13 години
Новосъздадената партия "АЗЗЗ", демек аз де, заявявам: Ако не почне строителството на АЕЦ-а, ще искам ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ.България продава акции от ЧЕЗ и некои други енергийни компании.Язе мислим да купим 1 или 2 акцийки / То за повече парички нема/.Па ако не строят, язе че загубим.Затуй, ВОТ.
90
6
 
5
 
! Отговори
Аркан преди 13 години
Мартине, това ли ви е "цената" за АЕЦ Белене - ако Бойко (малтиецът) даде на Славчо (сервитьора) лапачка от държавния ТЕЦ, ще млъкнете ли за Белене?! Това е напът да се случи, само да видим коя е банката, която ще обслужи сделката, Корпоративна търговска или Българо - американска кредитна ... Пазарите си се зад завесата, а отпред театри, значки, посланници ...
89
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Освен това ВЕИ са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ - т.е. Белене не може да се построи ВМЕСТО тях, а само ОСВЕН тях. Ако ви останат излишни пари.