Царя за зловещото отрицание на ценностите

Случилото се пред "Баня Баши" е позор, заяви Сакскобургготски
Обновена: 1 юни 2011 11:07 | 1 юни 2011 11:06,
214
Царя за зловещото отрицание на ценностите
Симеон Сакскобургготски заклейми случилото се пред джамията. Снимка: Булфото

„Това, което се случи неотдавна пред Баня Баши джамия в София, не може да се нарече с други думи, освен зловещо, чуждо на природата на българския народ и позорно за страната ни“.

Тази твърда позиция изрази бившият премиер на страната Симеон Сакскобургготски на личния си сайт.

Според него толерантността към вярата и етноса на другия винаги е била естествено състояние за нацията ни. „Толкова естествено, че даже не се нуждае от обяснение“, пише Царя.

По думите му търпимостта към изповядваната от нашите сънародници религия е едно от нещата, с които България от десетилетия е печелила уважението на другите народи.

„Ние сме дали не един пример в миналото си какво означават толерантност, солидарност, човещина. Без дори да се замислим, просто като част от нашата същност.

Затова позорният акт пред мюсюлманския храм в столицата ни е отрицание на всичко, което сме – ние, нашите ценности, лични биографии, нашата вяра, общата ни история. Той е ехо на тоталитарния диктат, когато със сила контролираха живота ни, сменяха имената на роми и мюсюлмани, поругаваха гробове и храмове.

От това страдахме всички –  християни, мюсюлмани, роми, арменци, евреи“, категоричен е бившият премиер.

Според него за всеки, който е живял или пътувал в мюсюлманските държави, е много чуждо и наразбираемо подобно отношение, „нямащо нищо общо с цивилизованото и адекватно поведение“.

„Тревожно е, че заради една малка група хора България получава нежелателни укори в чуждестранните медии. Отзивите и коментарите засягат доброто ни име и е много жалко, защото сме възприемани като толерантно общество, в което всички религиозни общности живеем в мир и разбирателство.

Отдавна вече не сме изолирани от света, затова е важно какво мислят и другите за нас. Това ли искаме да мислят за нас? Какво ние самите искаме да мислим за себе си?“, пита риторично Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
8
 
! Отговори
за 162 преди 12 години
Днес е 1 юни. Международен ден на детето.КАК НЯМАТЕ ЕДНА СТАТИЯ С ПОЗДРАВ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ?ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ ТУРЦИ ! -------------------------Те децата ги ползват за органи и еничари, по 3 бона пачето е бате, виж по другите сайтове.
171
2
 
7
 
! Отговори
чоко преди 12 години
Тоя *** да си мълчи и да не се изказва по работи засягащи чужда държава...да си ходи в испания!
170
2
 
6
 
! Отговори
отвратен преди 12 години
Българи не се ядосвайте! Симеон е фигура, подкрепяна от много правителства, организации и тука и отвън. В тия игри сап реплетени международни интереси от сума ти свят. За нас той не е цар, защото е чужденец, носещ българско име, от род, донесъл на нас три национални катастрофи, а сега вече и четвърта, който винаги е гледал прагматично да оскубе нещичко? Но политиката е интереси, а там винаги се гледат те, а не справедливостта, затова да не се ядосваме. Други го пращат, викат, ласкаят.
169
1
 
6
 
! Отговори
157 преди 12 години
....159,положението е сериозно ,нямаме алтернатива !Но никога няма да се поддам на стари к...и и стари бардаци ,след 20 г., ЛЪЖИ ,ако ме разбра !Та не ни пробутвай такива ....
168
9
 
4
 
! Отговори
ккк преди 12 години
При НДСВ имаше вдигане на заплати и пенсии всяка година, намаляване на данъци, чужди инвестиции и растеж.
167
2
 
4
 
! Отговори
палма преди 12 години
Може да плюете Симеон но той е само фигурав световния шахмат. И понеже си играе ролята отлично, то бива награждаван сериозно. гори, имоти, дворци, парички, постове. А ние плюем? И кого плюем? хората, които го лансират не им пука за нас, а за техният интерес и келепирец. А те са и българи, евреи, турци, ***, австрийци, испанци.... Аз признавам само един цар - кокал! Кой ще ми даде този цар? Признавам един бог - кокал! Кой ще ми даде този бог? за желаещите, приемам оферти с интерес.
166
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАРТИЯ КОЯТО ОБЕЩАЕ ДА ЗАБРАНИ ДПС-ТО,ЗАБРАНИ НОВИНИ НА ТУРСКИ,ЗАБРАНИ ДЖАМИИТЕ И СТРОЕЖИТЕ НА ДЖАМИИ,ЗАБРАНИ ТУРСКИ ПАРТИИ И ДЕПУТАТИ,ЗАБРАНИ ПАТУРИ,ШАЛВАРИ,ФЕРЕДЖЕТА,ЗАБРАНИ И ОТРЕ4Е 4Е В БЪЛГАРИЯ ИМА ТУРСКО МАЛЦИНСТВОВ БЪЛГАРИЯ ИМА САМО БЪЛГАРИ.... ИНАЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОЙ
165
0
 
5
 
! Отговори
извънземното преди 12 години
Я, Симоне, къде си бил? А вчера напусна кораба без да се обадиш и си помислихме че си заминал на плаж на Палма де Майорка? А ти пак се навря в кацата с меда да ровиш? Дас е прибереш довечера - чуваш ли!
164
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТАЯ *** АКО БЕШЕ ОТКРАДНАЛ НЕЩО В ИСПАНИЯ ,СЕГА ЩЕШЕ ДА ЛЪСКА БАСТУНА НА НЯКОЯ 4ЕРНЮГА В ЗАТВОРА.А В БЪЛГАРИЯ ЗАКОНИ НЯМА,ПРАВИТЕЛСТВО ОТ КРАДЦИ,МУТРИ , ЛЪЖЦИ,ВЕ4Е 22 ГОДИНИ СЕ ВЪРТЯТ ЕДНИ И СЪЩИ ПОД ДРУГО ИМЕ И ЦВЯТ , КРАДАТ И ТЕ И ЗАБРАВЯТ ЗА КАКВО СА ИЗБРАНИ .МИЛА РОДИНО ТИ СИ ЗЕМЕН РАИ ,НО С ТВОИТЕ МУТРИ ДЕПУТАТИ ТИ СИ ИЗКОПА СВОЯ КРАИ.
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАРТИЯ КОЯТО ОБЕЩАЕ ДА ЗАБРАНИ ДПС-ТО,ИНАЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НИКОЙ
162
1
 
2
 
! Отговори
.....156 преди 12 години
Не избрахме СДС ,щото са най-чистите КОМУНИСТИ ,или си се родил вчера ,та не си спомняш?Вчера някой беше написал във форума ,че" ГИНЕС"давали награда за този ,който покаже истински комунист ,а днес пък два пъти по-голяма награда за ......истински ....ДЕМОКРАТ в БГ !.....Хърбел и щърбел !
161
1
 
3
 
! Отговори
пожелавам ви преди 12 години
волен сидеров или джордж ганчев , само такива заслужавате , те ще ви "оправят"!
160
2
 
10
 
! Отговори
до ДНЕС.БГ преди 12 години
Днес е 1 юни. Международен ден на детето.КАК НЯМАТЕ ЕДНА СТАТИЯ С ПОЗДРАВ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ?ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ ТУРЦИ !
159
0
 
2
 
! Отговори
TEREZA преди 12 години
nEKA,DAITE NA TOZI BEZDUSHNIK OSHTE-A MILIONI TSHISTI BALGARI POBIAGNAHA DALETSH V GORI TILILEISKI......OSHTE 800 DNI MU DAITE......
158
0
 
11
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
До 153 - един еиднствен имот е бил на баща му/дядо му, всички останали са били държавни дадени за ползване като привилигея... тоест в момента са практически откраднати... всички без един... а двойно върнатите(откраднати) гори са още двойно върнати(откраднати)...
157
0
 
3
 
! Отговори
Новият политик преди 12 години
157, Радвай се на мен ! Ако искаш някой да те краде, избери мен, обещавам, че ще крада по-малко от Боко и ще те управя за 100 дни :) :) :) Ти само гласувай за мен :) :) :)
156
9
 
3
 
! Отговори
Алиенде преди 12 години
Султан за вас нещастници, щом не щете Цар. Жалък народ - изроден от юдокомунистите.
155
2
 
2
 
! Отговори
.....150 преди 12 години
....а като няма на кой друг да се радваме .....!
154
2
 
7
 
! Отговори
Това сте заслужили ! преди 12 години
Този си избрахте 2001. Предпочетохте го пред СДС :) И той ви "управи"... многократно, поне 800 пъти :)
153
1
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Изпърден ГЪЗЗЗЗ!