Царя за зловещото отрицание на ценностите

Случилото се пред "Баня Баши" е позор, заяви Сакскобургготски
Обновена: 1 юни 2011 11:07 | 1 юни 2011 11:06,
214
Царя за зловещото отрицание на ценностите
Симеон Сакскобургготски заклейми случилото се пред джамията. Снимка: Булфото

„Това, което се случи неотдавна пред Баня Баши джамия в София, не може да се нарече с други думи, освен зловещо, чуждо на природата на българския народ и позорно за страната ни“.

Тази твърда позиция изрази бившият премиер на страната Симеон Сакскобургготски на личния си сайт.

Според него толерантността към вярата и етноса на другия винаги е била естествено състояние за нацията ни. „Толкова естествено, че даже не се нуждае от обяснение“, пише Царя.

По думите му търпимостта към изповядваната от нашите сънародници религия е едно от нещата, с които България от десетилетия е печелила уважението на другите народи.

„Ние сме дали не един пример в миналото си какво означават толерантност, солидарност, човещина. Без дори да се замислим, просто като част от нашата същност.

Затова позорният акт пред мюсюлманския храм в столицата ни е отрицание на всичко, което сме – ние, нашите ценности, лични биографии, нашата вяра, общата ни история. Той е ехо на тоталитарния диктат, когато със сила контролираха живота ни, сменяха имената на роми и мюсюлмани, поругаваха гробове и храмове.

От това страдахме всички –  християни, мюсюлмани, роми, арменци, евреи“, категоричен е бившият премиер.

Според него за всеки, който е живял или пътувал в мюсюлманските държави, е много чуждо и наразбираемо подобно отношение, „нямащо нищо общо с цивилизованото и адекватно поведение“.

„Тревожно е, че заради една малка група хора България получава нежелателни укори в чуждестранните медии. Отзивите и коментарите засягат доброто ни име и е много жалко, защото сме възприемани като толерантно общество, в което всички религиозни общности живеем в мир и разбирателство.

Отдавна вече не сме изолирани от света, затова е важно какво мислят и другите за нас. Това ли искаме да мислят за нас? Какво ние самите искаме да мислим за себе си?“, пита риторично Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позор е,че те пуснахме и те оставихме да окрадеш България.Ти ли ми говориш за ценностна система,*** мръсен и долнопробен лъжец и пладнишки хайдутин.бетер *** ***.
151
9
 
2
 
! Отговори
на българина преди 12 години
дерта му е защо царя си бил взел земите ? А какво да направи ,да ги даде на вас ?! Има документи за собственост взима ! Те и турците ви казаха ,не може да имате претенции за обезщетение без да представите тапии са собственост ! Абе кви извънземни сте вие българите бе ?! Човека си взима земите ,които са били отнети насила от баща му , вие го изкарвате виновен ! Ами съдете го в Страсбург! Палячовци ,всеки който си търси правата е виновен според вас !
150
0
 
11
 
! Отговори
само питам ? преди 12 години
Всичките ли царе са ЛЪЖЦИ ,като нашият Мони за...... 800 дни ?
149
2
 
12
 
! Отговори
БЕСЕН !!!! преди 12 години
Какъв "цар" е този? България е република, драги ми журналисти !И ще ви напомня, че Левски е умрял за "чиста и свята република", а не за да може това нищожество да краде от бедния ни народ !
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами радвайте се на Тиквата Слънце дето ни докара до там,че да искаме Кобурга да се върне.Народееее.
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този няма капка българска кръв, къде се вре?!
146
1
 
8
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Крадец с ценности - крадливия дедо от Мадрид го гони деменцията вече и се мисли за Робин Худ...
145
1
 
7
 
! Отговори
Дърт мошеник е тоя ! преди 12 години
Този нали окраде каквото можа.... не му ли стигат горите, имотите и БТК?????? Защо изобщо се обажда????????
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" - Васил Левски
143
0
 
7
 
! Отговори
НЕЕЕ преди 12 години
Не по приказките,а по ДЕЛАТА МУ ,ще го познаете!
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тая натрапена ни толерантност вече повече от 20 г. си патим и от свои, и от чужди! Толерантните народи се претопяват най-лесно!
141
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност." - Васил Левски
140
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЪДЕ Е ГЕРБ ИЗМАМНИЦИТЕ ,КОИТО НИ ОБЕЩАВАХА ,ЗАТВОР ЗА СИМЕОН И ДОГАН ,КОНФИСКУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ .ИЛИ ЗАБРАВИХА ЗА ГООООЛЯМИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ.СЪБОРИХА ЕДНО КЛОЗЕТНО БАРБЕКЮ НА РЯЗАНАТА *** ДОГАН И ИСТОРИЯТА ПРЕКЛЮ4И С ТОВА.БРАВО БОКО,БРАВО ЦОЦО,БРАВО ДЯНКОВБРАВО ГЕРБ ОТ КРАДЕЦ НА МУТРА КРАДЕЦ.
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя е главното доказателство, че сме генетично увредени. Израсъл по света, там учил, там общувал, а същността му непроменена-***!!!
138
1
 
6
 
! Отговори
ееееей, преди 12 години
няма ли някой да каже добра дума, за един БЕДЕН комарджия?
137
0
 
10
 
! Отговори
Симеон - АСАН преди 12 години
Не слушайте дедо той не е у ред !
136
0
 
7
 
! Отговори
......! преди 12 години
Тази склероза да се скрие някъде,защото е много противен.....!
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв цар е тоя, след като предаде народа и интересите му?
134
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мъдър и толерантен, европеиски възпитаник - с достойнство и невероятно търпение понесе тукашните нрави . Царят притежава всички качества необходими за един уважаван политик и държавник. Ако народът български не проумява всичко това, проблема не е в Царя. И естествено българите ще си търпят последиците от негативизма си. Благодаря на Бог, че направи възможното Цар Симеон да е отново на българска земя.
133
2
 
5
 
! Отговори
OSMAN преди 12 години
NIE GO SPASIHME OT KOMUNISTITE I GO POTUR4IHME A SINA MU GO NAREKOHME HASAN.VREME E SEGA DA NI SE OTBLAGODARI 4E MU SPASIHME JIVOTA