Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата

БТПП: При промяна ще са нужни над 8 млн. лв. за чиновниците
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 13:21,
149
Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата
Снимка: Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета.

Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, припомня БТПП.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, смята шефът на палатата Цветан Симеонов.

Работодателите отбелязват, че Бюджет 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв.

В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв., изчислиха от БТПП.

Още по темата
Тези изменения са само за заетите на 240 лв.

При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представяте ли си ? "Много ще натежи на бизнеса" тоя бизнес в който има заплата 240 лв трябва да бъде ликвидиран ! Мръсни експлоататори ! Да се гърчат в агония тия дето осигуряват на минимален осигурителен доход и не плащат данъци ! А това са 99% Счетоводни фирми , Адвокати , Архитекти ! Ама докато се съгласяваме така ще бъде ! После ревем че е зле ...
63
1
 
4
 
! Отговори
бай Курти преди 12 години
До 54.Да аз и управляващите визирам, не само бизнесмените. Всички си дърпат чергата, но не правят сметка от къде идва тази черга... Абе мизерията е голяма..
62
2
 
11
 
! Отговори
:))) преди 12 години
Българи сами си подбивате пазара на работна ръка след като се съгласявате да им бачкате на тези смешни и за безрабоотен в Евпопа, заплати. Обащана Ви е вечна криза, затова живуркайте и се вълнувайте кой ще ви оправя със или без Вазелин. :)))
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спекулира се и с производителността на труда. Не може да намали персонала 8 пъти и да не се е повишила производителността. Просто това, което е спечелено трябва да се реинвестира в производство, в ПРОИЗВОДСТВО!, а не да се строят необитаемисгради и да се задоволяват прищевки - еснафски задемнстрация на просперитет - острови, жени и т.н.
60
1
 
17
 
! Отговори
muncho преди 12 години
"Бизнеса" .. хаха :) аз им викам "Некадърна, необразована, шуро-баджанашка шайка от ченгета парашутисти и куманоидни криминални ***"
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vsichki tuka kato ulichni kucheta samo laete no nehapete izlezte na ulichata i protestiraite no predpochitate samo pred neta nali ima net za kakvo da vikam na vanka e taka she si stoite na mizeriqta
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спрете да им бачкате за месец, да видите как ще ви молят.
57
2
 
9
 
! Отговори
поля преди 12 години
Бизнеса в България в огромната си част означава "препродавачи на китайски стоки".Такъв бизнес не обогатява една страна. Бизнеса не плаща реални осигуровки и данъци. Не иска и да плаща защото значе ,че политиците крадат и че за страната и за самия него няма никаква облага от това да бъде изряден данъкоплатец. Всичко е сбъркано и навързано. Не може в такава държава да има висока минимална заплата, а и няма никакъв смисъл от това
56
1
 
18
 
! Отговори
Мутреса преди 12 години
Че как така ще искате увелечение, а роби такива! Аз после откъде ще имам пари за нова кола и за да ходя в мола и за ноктопластика и за почивка на Сейшелите? Не ви е срам! Увеличение ще ми искат! Вместо да са ми благодарни, че всеки ден стоят в хубав офис по 12 часа вместо у тях и дори не ги карам да плащат за това! Аааа! *** да не мислите, че е лесно! Муцито си сложила силикон и ботокс, пък аз... от къде пари?
55
2
 
12
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
До 46.Тоа с 8000 трябва да го намерим лично и да го убием с камъни.То по порнофилмите няма такъв мазохизъм!!Забавят ли ме с 3 дена шапката и айдее!!
54
0
 
11
 
! Отговори
48 преди 12 години
на това дередже сме, щото управляващите от нищо не разбират, най-малко от икономикавживяха се в ролята на Йовковите бирници просто, от където каквото могат да извлачат го правят, без никаква мисъл за последствията
53
5
 
6
 
! Отговори
бизнесмен преди 12 години
Бизнеса не иска да плаща по-високи данъци щото парите отиват за помощи на ***, след време *** ще стават повече и данъците още повече. Заблуда е че високите осигуровки водят до висока пенсия, младите няма да дочакат изобщо пенсия щото тенденцията е да се пенсионират на 70г, това искат от *** евросъюз и то ще стане без съмнение след десетина години.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лаком бизнес. Не дават и стотинка от това, което смятат за тяхно.
51
1
 
8
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Айде сега, ако може падаря на правешкия селянин да ни покаже с цифри, че сме по-добре от Хърватска и да приведе нашата МРЗ поне до размера на тази в Хърватска :)
50
1
 
6
 
! Отговори
Продуктивен мързел преди 12 години
"Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд."Верноооооооооо ли бееееееееееее !!!!!!!!!Не може да бъдеееееееее !!!!Имало топла вода !!! Хаххахахахахахаха !!!!!!!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един пише, че сме настройвали срещу чиновниците. Не е въпросът в заплатата! Те са граждани на същата страна и трябва да плащат осигуровки като всички останали, които между впрочем пълнят бюджета и от там чиновниците получават заплата. При тази компютаризация, защо чиновниците нарастват? Искам по-млади хора да работят на тези места.Как се оценява труда им? Дали като тези , които изработват бюджета?Ако не беше кефско дза си чиновник, всички щяха да се блъскат на полето без сянка, климатик, връзки
48
2
 
17
 
! Отговори
бай Курти преди 12 години
После защо сме били на това дередже... Бизнесмените, не искат ли случайно да им работят и без пари?! Можем да гоним иначе ЕС по цени и всевъзможни глупости, но когато се стигне до въпроса за приходите на хората, ще уреват света..
47
1
 
17
 
! Отговори
ненов преди 12 години
тези от "бизнеса" долеми гадове нестига че 30-40% работят без договори.На 30 лв отгоре на заплатите и веднага ревнаха ***.С 300лв да вдигнат минималната държавата няма да има проблеми тежеста пада на "бизнеса"
46
2
 
33
 
! Отговори
Съветник I клас преди 12 години
Българският бизнес е изграден от ***, нямащи нищо общо с колегите си бизнесмени от останалия свят. Вече трета фирма сменям, защото всичко започва по един начин, а завърша по съвсем друг. Интересното е, че и тримата помияра, собствениците на фирми прилагаха един и същ похват, сякаш се бяха наговорили. В началото казваха: "Работиш за толкова и толкова пари, плащат се на тези и тези дати". В началото всичко е ОК, проблемите почват след първият или вторият месец. Започва се с това, че не полуаваш парите си на датата за която сте се разбрали. Като попиташ какво става, помияра (и тримата действаха по една схема)започваха да се изнервят и да редят общио приказки от рода: "Абе ай стига само за пари сте питали бееее. Повече за работа се интересувайте, вижте там нещо да измислете как по-оптимално да се работи, повече поръчки за по-кратко време да се изпълняват, че да влизат повече пари във фирмата, пък тогава за заплати питайте" :))) С последният след много сериозен скандал, даже се замислих дали да не го наритам, че беше 40 кила, ама се сетих че имам да взимам за цял месец заплата, та накрая се разбрахме. "След 2-3 дни ще ми даде цялата заплата". После изчезна някъде, дойде на 4-я ден и ме викна. Даде ми точно полвината заплата. КАто му припомних за "мъжката приказка" с която ми обеща да ми даде цялата заплата знаете ли какво ми отговори? - "И аз искам да няма криза, ама ей на, има пък аз нямам банка да ви печатам пари и да ви плащам!!!" - въпреки че аз знаех, че има влезли пари във фирмата, защото аз приемах поръчките. НАпсувах го и се махнах. По-добре да си кибича в къщи, отколкото да го правя по-богат за моя сметка. Та така...Ако всички действате като мен, рано или късно ще ги превъзпитаме ***. Зажалост там и в трите фирми работеха хора, които чакаха да вземат мноооого неизплатени заплати. Дори имаше един дето си чакаше 8 000 лева :))) Казах му, да пие една студена вода и че никога няма да ги вземе. Но така ще се държат с нас, ***, дойкато има роби да им бачкат за жълти стотинки и да ги държат с неизплатени заплати. Затова си опичайте акъл, пък после да не мрънкате че Бойко, гейчо или доганчо са ви виновни.
45
1
 
16
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Ами май е време всички работници в страната да започнат ефективна стачка.Минималната работна заплата в България трябва да е поне минимум 600 лева.При такива цени европейски трябва и поне малко европейска заплата да вземат хората.