Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата

БТПП: При промяна ще са нужни над 8 млн. лв. за чиновниците
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 13:21,
149
Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата
Снимка: Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета.

Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, припомня БТПП.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, смята шефът на палатата Цветан Симеонов.

Работодателите отбелязват, че Бюджет 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв.

В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв., изчислиха от БТПП.

Още по темата
Тези изменения са само за заетите на 240 лв.

При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
19
 
! Отговори
Републиканец преди 12 години
Ако такава мизерия беше настъпила каквато е в България да речем във Франция,вие знаете ли драги форумци какво щеше да стане?Булевард Шанз-Елизе щеше да е пълен с протестиращи и ако мизерията пак продължава французите щяха да се вдигнат на революция.Правили са го и ще продължат,ако бяха в такава мизерия като нашата.А ние се скатаваме,мълчим си а бе...... умряла работа сме.
83
1
 
7
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 12 години
Недейте се заблуждава с тези 30лвПърво трябва да се борим да я няма тази излишна институция -президентствоВторо намаляне броя на депутатитеТрето ако сме нора ще се оправимА тези коментари , всичко е излишно и показваме колко сме прости
82
2
 
4
 
! Отговори
от 46 до 49 преди 12 години
...за сметка на намалените заплати - едно и също е.И още нещо.Аз съм млад човек-на 33 г.Не съм 55 годишен чиновник, който според мнозина, може само да си клати краката.Тук е мястото да защитя по-възрастните си колеги, защото е създадена една грешна представа за тях. Всички работят наравно.Млади и стари си помагаме-не се делим.Приказката за чиновниците стана като да доказваш че нямаш сестра, която е к....а.И аз съм гражданин и ходя по гишета, но не съм срещнала грубо отношение никъде. Лек ден!
81
3
 
20
 
! Отговори
Баба Яга преди 12 години
Аман от такива бизнесмени....реват за някакви кирливи 30 лв.увеличение на заплатите,а карат коли за стотици хиляди,почиват в чужбина,обядват в луксозни ресторанти,партитата са им ежедневие!ПОЗОР!КАТО СА ИМ МНОГО ТЕЗИ 30 ЛВ.....,ДА ИДАТ И ДА СЕ ГРЪМНАТ.КОЙТО МОЖЕ ОЦЕЛЯВА,КОЙТО НЕ МОЖЕ ФАЛИРА....И ДО ТАМ!Ами драги бизнесмени....я се опитайте само 1 месец да живеете с 240 лв. и тогава надавайте вой!Да....ама вие 240 лв.харчите само за един обяд.ПИСНА МИ ВЕЧЕ...ПИСНА МИ!
80
21
 
8
 
! Отговори
Акциза преди 12 години
Всичките плювачи като сте толкова ербап що не вземете да станете и вие предприемачи та да плащате на работниците си големи заплати.Много е лесно да се приказва така безотговорно.Все работодателите ви са виновни, ами тогава станете вие работодатели.
79
0
 
5
 
! Отговори
INFO преди 12 години
a moje li nekoi da kaje kade iz4eznaha tea 9 miliarda dolara ot REZERVA sled 10 noemvri 1989 , do den dne6en mema informacia za tova , ne e TOP SEKRET i vapreki tova pak nema info ,Darjavata sama e okrade
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не мога да разбера какви са тия фирми дето не могат да плащат по 300лв на служителите си и ако наистина е така защо изобщо съществуват.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса."Кой ви блъска в главата навремето та се отрекохте от Народната Република?Не ви ли говореха, че при капитализма ще ви експлоатират за жълти стотинки?Сега вече е късно. Каквото сте си надробили, такова ще го ядете!
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд" То тогава трябва да вземам три заплати на куп.
75
1
 
24
 
! Отговори
лихвичка преди 12 години
Искам един от тези псевдо бизнесмени, нещастни кръвопийци да поживее с 300-400 лв заплатка на месец и тогава да говори за тежките загуби, които ще претърпи при повишение на заплатите. Г-да бизнесмени, ние не сме роби! Ние сме работниците, които ви правят все по богати!
74
9
 
6
 
! Отговори
работодател преди 12 години
Какво сте заревали срещу бизнеса, я погледнете за какво отиват данъците ни, нямам полза да плащам данъци и да издържам огромна и неефективна с големи заплати администрация, полиция, съдебна система и неработещи ***. Кътам си пароците и като стане още по-непоносимо беш от БГ. Той кораба потъва те платната спасяват, ама наивниците им вярват, че някога ще се оправят.
73
4
 
5
 
! Отговори
от 46 до 49 преди 12 години
Обяснявам го веднъж и ме слушай внимателно. Април 2004 г всички служители в администрацията подписахме декларация, че сме съгласни да станем държавни служители и да ни бъдат намалени заплатите. До тогава бяхме бюджетни. Заплатите ни се намалиха с толкова, колкото е размера на данъка (изчислен за всяка заплата). Така че, тези данъци си ги плащаме ние - с намалените си заплати. Дали държавата ще ни ги даде веднъж тази пари и после ще си ги вземе като данък или ще си ги плати сама ...
72
0
 
3
 
! Отговори
EC преди 12 години
aaaa nedei , dumata *** v Strasburg struva 10000 evro , taka 4e sam predceni kakvo kazva6 i pi6e6
71
1
 
21
 
! Отговори
Републиканец преди 12 години
Знаете ли,че гърците бяха прави,като са издигнали плакат ония ден по време на стачни действия с надпис "ПО ТИХО,ЧЕ ЩЕ СЪБУДИМ БЪЛГАРИТЕ".Аз не мога разбера що за нород сме-караме се за политика,верска основа и тем други проблеми,а не се обединим около това,че сме НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА.Вместо да се вдигнем на национален протест и да си отправим исканията къде към бизнеса,къде към политиците,ние типично в стил бай *** вършим следното-"Не е важно аз да съм добре , важно е Вуте да му е зле"
70
0
 
8
 
! Отговори
плачевен смях преди 12 години
*** на една древна земя. Смешно, смешно, че чак да се разплаче човек от зловещата съдба и ужасяващото бъдеще на майка България...
69
0
 
8
 
! Отговори
IZHOD преди 12 години
izhodat e samo edin: Tarsete si rabota v 4ujbina
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС Е ХИБРИД МЕЖДУ ДОСТИЖЕНИЯТА НА РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ И СЪВЕТСКОТО ГЕННО ИНЖЕНЕРСТВО.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е основен социален въпрос! За това, той е и политически въпрос. Правете си изводи!
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
65
0
 
2
 
! Отговори
BUSSINES преди 12 години
Югославските корени на българската мафия Корените на българската организирана престъпност са в бивша Югославия. Много лица, известни като мутри, всъщност са натрупали началния си капитал от контрабандата на стоки, забранени за внос във воюваща ЮгославияНай-трудно се вижда това, което е близо. Тази стара максима намери ново приложение преди седмица, когато в Сърбия беше арестуван и предпоследният издирван обвиняем на Хагския трибунал Ратко Младич.България приветства този арест наравно с останалите демократични държави, но нейното приветствие е малко по-особено. От всички съседни на бивша Югославия страни България плати най-високата цена за войните през 90-те. Толкова висока, че никога не проговори за това на глас, а повечето правителства на прехода направо заобикаляха сюжета.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Хиляди заличени животиБългарските "загуби"Първата цена беше в икономическата изолация, в която България се озова заради блокираната от демократичния свят Югославия и в икономическите загуби от десетки милиони долара. Този аспект от влиянието на войните беше единственият, който българските правителства си позволиха да дискутират.А онзи, който не си позволиха дори да повдигат, беше съобщен за първи път в доклад на Националната следствена служба, писан 10 години след края на войните. В него се казва, че корените на българската организирана престъпност се намират в бивша Югославия и по-специално в нарушаването на югоембаргото чрез контрабанден износ на петрол, алкохол, цигари и различни стоки за бита.Българските следователи твърдят, че много лица, известни със своите прякори и с обобщения израз мутри, всъщност са натрупали първоначалния си капитал от контрабандата на стоки, забранени за внос във воюващата Югославия.Това твърдение беше косвено потвърдено в някои от делата на трибунала за бивша Югославия в Хага. В делото Милошевич например беше разискван контрабанден канал за внос на цигари от България, организиран и ръководен от сръбския паравоенен лидер Желко Ражнятович Аркан. От данните, които Хагската прокуратура тогава изнесе, стана ясно, че този канал е бил покровителстван от ръководството на сръбските митници и че част от приходите са отивали за купуване на оръжие и муниции за бойците на Аркан. През 90-те тези бойци убиха десетки хиляди хървати и мюсюлмани и неведнъж твърдяха, че се гордеят с това.