България иска 10 млн. лв заради нереализираните краставици

Министрите от ЕС казаха "не" на компенсацията от 150 млн. евро
Обновена: 7 юни 2011 21:49 | 7 юни 2011 21:28, Елка Василева
16
България иска 10 млн. лв заради нереализираните краставици
Снимка: Булфото

Единодушно всички земеделски министри от ЕС са се обявили против предложението на Европейската комисия да бъдат предоставени 150 млн. евро за компенсиране на нереализираната продукция заради бактерията ешерихия коли.

Това съобщи Мирослав Найденов, който участва в извънредното заседание на министрите на земеделието от ЕС в Люксембург.

По думите на земеделския министър в сряда ЕК ще изпрати ново предложение „със съществено подобрение на предложението”.

Обезщетението от 150 милиона евро бе предложено на фермерите заради щетите, понесени от спада на продажбите на зеленчуци след случаите на заразени с ешерихия коли.

Още по темата

Министър Мирослав Найденов обяви, че България ще претендира за над 10 милиона лева загуби от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасния щам на бактерията.

Невярно разпространената информация, че заразата е дошла от биологично произведени краставици в Испания доведе до голям спад на потреблението на зеленчука в Европейския съюз.

Найденов информира, че от началото на кризата българските производители на краставици са загубили по 1 млн. лв. на ден, като загубите продължават да се трупат и в момента.

Министърът се позова на данни от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, които са същите с тези на МЗХ.

Все още няма яснота откъде идва заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Валдес/Исп. консулат преди 12 години
Ние в Испания имаме производство на краставици за едва 3 млн Евро. А вие българите май малко се изсилихте с вашата компенсациа?????
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Догодина краставици няма да има!
13
0
 
2
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Никога наште управляващи не са искали помощи от когото и да е с цел подобряването на живота на гражданите, производителите и т.н. тоест за нищо добро за хората. Те не се приемат за част от народа на България, а за нещо стоящо по-горе, богоизбрани. Плюенето и викането си имат основателна причина, така че не се възмущавайте на отрицателните коментари ами малко помислете
12
1
 
1
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
Тея по долу пък с коментари:"Ако печелехме толкова на ден", "От къде толкова краставици" и т.н.Същите тези щяха да кажат "Тоя министър не става, България е ***, ГЕРБ са виновни", ако не беше поискал тая помощ.Е заради такива нещастници никога, ама НИКОГА няма да се оправим.Иначе е ясно, че обикновенния човек няма да получи нищо.
11
0
 
3
 
! Отговори
Helzo преди 12 години
И кво? Все едно пък ще ни засегне това и нас. Един лев няма да види обикновения гражданин от тия пари, дори да ги вземем. Единственото подобрение ще е в моделът "Мерцедес" на някои депутати.
10
0
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 12 години
Баси, тъкмо се чудех как са се появили български корнишони по лефче в Темпо, вместо гръцките еднометрови гнусни кентаври.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-вероятно е да удовлетворят исканията на министъра на замеделието на САЩ, отколкото на нашия земеделски министър.Наглите американчета как още не са поискали компенсации, че някъде си се е появила ешерехия коли -убиец.Все пак нали само те имат право да убиват по света ..............
8
0
 
6
 
! Отговори
2011 преди 12 години
Айде още едно перо за да се облажат някои богоизбрани....Е , щом не ги изнасят , защо БГ краставиците ги няма на БГ пазара ?
7
1
 
4
 
! Отговори
винету преди 12 години
най-многу да направите като вятъра за компенсация на краставици
6
0
 
7
 
! Отговори
Оле! преди 12 години
Аз си ям краставици, защото не вярвам, че са виновни за бактерията. Щях да ям и повече, ако им бяха намалили цените на вътрешния пазар. Така и производителите нямаше да имат такива загуби, и ние потребителите щяхме да сме доволни.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
откъде толкова краставици в тая държава бе алоооооуууу..с маркетитем бг краставици не съм виждал :0 .*** и мошенниците,ъто това е като да работиш в държано предприятие,можеш да си пишеш каквито си искаш работи...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малеее, ние ако печелехме 10 млн от краставица щяхме да изправим държавата на крака от раз.
3
0
 
4
 
! Отговори
madabi4 преди 12 години
Министърът се позова на данни от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, които са същите с тези на МЗХ.Като ви знам данните... компенсации ние ще даваме.
2
2
 
2
 
! Отговори
neyznavaem преди 12 години
AMISGA , KOI WTE GYWNE PARI4KITE
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
брееееее,,,бах тоя нагъл пич