Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения

За второто тримесечие МВР е прибрало още 9 млн. от донори
Обновена: 8 авг 2011 11:12 | 8 авг 2011 08:20, Елка Василева
309
Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения, пише вестник “Сега”. Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв.

Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата "дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина" 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума беше едва 6 512 714 лв.

Даренията далеч не са единственият повод за финансова гордост на силовото ведомство. Рязко са нараснали приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв.

С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината. При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 хиляди лв.

От разследване на "Сега" се установило, че вътрешното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения. Някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. От справките, с които "Сега" разполага по Закона за достъп до информацията, се вижда, че сред дарители са хора, които са прегрешили закона или в момента те се разследват.

Вътрешният министър Цветан Цветанов продължава да крие дарителите на МВР. Преди три месеца на интернет страницата на ведомството беше поставен линк, който трябваше да води към списък с дарителите, но до момента такъв няма.

Още по темата

През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. Още на следващия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е говорил с Цветанов и е поискал да спре да приема дарения и да "изчисти тая практика".

Борисов дори обеща да покрие приходите от даренията с пари от бюджета. Вътрешният министър обаче обяви, че ще бъде ограничено единствено дарителството от физически лица.

МВР се готви да заведе съдебен иск срещу бившия полицай Константин Иванов, който осветли даренията към министерството и впоследствие напусна системата под натиск. Това обяви самият той пред БНР вчера. Иванов каза, че е научил намерението на министерството от свой колега.

Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата на страната, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор "Престъпления по пътищата" от осем години, съобщи Иванов, но отказа да я назове.

Според полицая информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност. Той обясни, че случаят, за който е разжалван за полицейско насилие, всъщност е оправдана употреба на сила. Мотористът, който той е спрял за проверка, скъсал кочана с фишовете му и затова се наложило да бъде задържан силово.

По повод друго свое наказание той посочи, че е бил уволнен заедно с още 130 души, заради участие в "нерегламентиран протест срещу правителството на Иван Костов", а самият той изобщо не се е включил в мероприятието. Впоследствие голяма част от тях са били възстановени на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
15
 
4
 
! Отговори
M преди 12 години
КОМУНИСТИ И ДА ПЛЮЕТЕ И ДА НЕ ПЛЮЕТЕ САМО СУПАТА МОЖЕ ДА МУ ДУХАТЕ НА ЦВЕТАНОВ
276
3
 
11
 
! Отговори
Ъ преди 12 години
В МВР НЕ СЕ правят реформи, няма изгонени за некадърност, мързел, тъпота ( както стана в митниците например) и едни около 2000 на брой гестаповци от ДС "работят" там. Така се прави "социална политика" и "европейско развитие" с агенти на КГБ. Не става само с апартаментииии, трябва и акъл Цветанооов!!!
275
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако бащата на Цецо - гуменката не беше шофьор на Григор Шопов в ДС, Цецо никога нямаше да стане старшина в ДС, а след това и министър на вътрешните работи! ДС поощряваше децата на служителите си, макар че в конкретния случай има дефицит от интелигентност. Но да си старшинка от ДС за Цецо това е голямо постижение! И ако ДС не се беше разпаднала, сега той щеше да работи там!
274
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цецо,пиши ги тъщата тия ДАРЕНИЯ!А може би го правиш вече?!Ти си обигран в тази работа....
273
0
 
4
 
! Отговори
66 преди 12 години
nay golemiyat kradetz tsetso mafiotpod uniformata na dirjavata a bilgarskiyat narod e doyna krava neka da pasat o6te
272
1
 
14
 
! Отговори
До г-н Цветанов преди 12 години
Цецо кажи на хората които са ви избрали как в центъра на София (женски пазар )вашите хора от турско малцинство продават от 2 години вече незаконно вашите и на митничари бакове с цигари и вие и вашите полицаи които отговарят за пазата делите много ,ама много пари . Как не вкарахте един от тях в затвора ,а мирните граждани и наи вече българите тъпчите и задържате по за 24 и 72 часа и правите от младите и умни деца престъпници насила.?Как нямате поне малко морал и малко съвест господа управляващи
271
1
 
10
 
! Отговори
21.12.2012. преди 12 години
Може би да събират пари за да живеят с орлите а децата им и след 100 години да казват -ето това е от баща ми Цецо (Боико )и т.н но не знаят че Господ им крои шапка ,гледа от високо и не прощава ,както много милионери си отидоха от този свят ,а ние бедните още се мъчим ,но сме живи .Турците ни мачкаха 500 години ,Комунистите 50 години ,сега ГЕРБЕРИТЕ още 50 ,е Господи та то няма за кога да живеем ....
270
4
 
4
 
! Отговори
до 229 преди 12 години
Г-не ти къде си видял да правят дарение на некадърници,трябва ли да ти се напомни че в здравеопазването се извършват най-големите злоупотреби да не говорим пък за специалистите там които убиват и измъчват без да са наказвани пример с отрязването на здрава ръка,а образованието та там некомпетенцията е стигнала до там че децата научават рождените дати на наши писатели от интернет(пример моят син).Преди да маскариш г-не ако можеш да мислиш помисли.Това НФБ не е ли Неидентифициран фикалиев *** ?
269
3
 
15
 
! Отговори
Тъщата ти mirizliva преди 12 години
абе ТВ вие ченгетата освен да повтаряте едни и същи глупости в несвяст, щото така са ви учили в ДС, друго можете ли? Кво повтаряш като папагала Цъки x10 пъти?!Добре, че дойдохте на власт за малко и умирисахте държавата толкова яко на гуменки и партенки, че бъдете сигурни, че няма кой да ви се върже повече, след вас държавата ще се развива по демократичен път и много внимателно къщичката ви ще бъде изчистена за да не усещаме никога повече тази миризма.
268
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представяте ли си тоя какви пари прибира за себе се.
267
1
 
15
 
! Отговори
още колко бе,цвък преди 12 години
ДЪРЖАВАТА СТАВА ВСЕ ПО-ПОЛИЦЕЙСКА,БЕЗ ПРЕСТЪПНОСТТА ДА СПАДА.НАПРОТИВ,ТОЛКОВА ВИСОКА БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ 0Т КРАЯ НА 90-ТЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ.ЦЕЦО ТРУПА ПАРИ ОТ КОГО И ЗАЩО.ЗА НОВИ АПАРТАМЕНТИ,ЗА ИДВАЩИТЕ ИЗБОРИ,ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ М/У ВЪРХУШКАТА В ГЕРБ.НА ОБИКНОВЕНИЯ ПОЛИЦАЙ УСЛОВИЯТА МУ НА РАБОТА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ,НЕ СЕ ПОДОБРЯВА И ПОЛОЖЕНИЕТО В РПУ-ТА-СТАРИ КОЛИ,ЖАЛКИ УСЛОВИЯ НА РАБОТА,НЕДОСТИГ НА ГОРИВА,СКЪСАНИ КУБИНКИ.САМО ДЕТО СА ПО-СВИРЕПИ.КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ДАРЕНИЯТА?СИГУРНО КЪДЕТО СА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА.
266
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То навремето и със СИК и ВИС беше така, много дарения много нещо...
265
8
 
5
 
! Отговори
TB преди 12 години
Нещо се умълчахте и избягвате да коментирате основното а?А то е, че няколко медии налапаха куката, плувката, кордата и целия прът.Защо не коментирате това?Тези 15 270 000 лева са по Европейски фонд Външни граници, Европейски бежански фонд, Европейски фонд Връщане и проекти и програми с други държави, които сме реализирали през първото шестмесечие. Що се касае до така поднесената информация, че министерството е увеличило даренията си през първото шестмесечие, в сравнение с миналата година, това означава, че министерството е увеличило усвояването на средства от Европейския съюз. Това е политика на Министерски съвет и на всяко едно ведомство в управлението на страната
264
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно всеки нормален човек би гласувал против този некадърен и крадлив министър, който не може да обясни откъде са му имотите, който не успя да докара нито една от гръмките си операции докрай, чиито *** не могат да съберат за две пари доказателствен материал, чиито фуражки не могат да хванат грип, камо ли престъпник, и който е обърнал министерството на силово-застрахователно дружество, принуждаващо частни фирми да се "отчитат", за да не бъдат закачани от закона.
263
15
 
4
 
! Отговори
258 - това е реалнос преди 12 години
Когато през деня нормалните хора са на работа, форумите се пълнят с хленченето и злобата на мързеливате и некадърни червени писарушки. С плюене и завист нищо не се постига. Всичките те са като паметника им на Бузлуджа - звездата му свети иначе щелия е изтърбушен и обществено опасен.В момента в България има само 2 партии: ГЕРБ и всички останали наредили се под крилото на БСП /БКП/.
262
5
 
2
 
! Отговори
bgt преди 12 години
няма нщо лошо ако някои на някого погари нещо и ниска в замяна нещо като охрана кадето вместо да ги даде на НАГЛИТЕ подобе и по ефтино излиза да си плати на полицията като за % от данака които ще му вземе дьржавата но няма да даде на полицията,,,стига документално да се отчитат даренията като приход и разход,,,,и мен ме е срам полицията да има 10л, за цял ден и да пишат папор каде са изхарчени ,,,я виж ги откраднал полицая,,,СМЕШНО НАЛИ
261
1
 
7
 
! Отговори
Далито преди 12 години
Странно как в главите на някакви шизофреници, още живее призрака на комунизма!
260
8
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
еми добре е да се трупа в хазната отколкото да е празна
259
8
 
5
 
! Отговори
Спиро преди 12 години
Ако има нещо такова, което ме съмнява, виновният ще си понесе последствията.Но за мен това е поредната журналистическа измислица и компромат към ГЕРБ!
258
0
 
11
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
След разкритията на полицай Иванов се очаква пренасочване на даренията къмсъдебната с/***......