Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения

За второто тримесечие МВР е прибрало още 9 млн. от донори
Обновена: 8 авг 2011 11:12 | 8 авг 2011 08:20, Елка Василева
309
Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения, пише вестник “Сега”. Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв.

Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата "дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина" 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума беше едва 6 512 714 лв.

Даренията далеч не са единственият повод за финансова гордост на силовото ведомство. Рязко са нараснали приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв.

С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината. При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 хиляди лв.

От разследване на "Сега" се установило, че вътрешното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения. Някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. От справките, с които "Сега" разполага по Закона за достъп до информацията, се вижда, че сред дарители са хора, които са прегрешили закона или в момента те се разследват.

Вътрешният министър Цветан Цветанов продължава да крие дарителите на МВР. Преди три месеца на интернет страницата на ведомството беше поставен линк, който трябваше да води към списък с дарителите, но до момента такъв няма.

Още по темата

През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. Още на следващия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е говорил с Цветанов и е поискал да спре да приема дарения и да "изчисти тая практика".

Борисов дори обеща да покрие приходите от даренията с пари от бюджета. Вътрешният министър обаче обяви, че ще бъде ограничено единствено дарителството от физически лица.

МВР се готви да заведе съдебен иск срещу бившия полицай Константин Иванов, който осветли даренията към министерството и впоследствие напусна системата под натиск. Това обяви самият той пред БНР вчера. Иванов каза, че е научил намерението на министерството от свой колега.

Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата на страната, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор "Престъпления по пътищата" от осем години, съобщи Иванов, но отказа да я назове.

Според полицая информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност. Той обясни, че случаят, за който е разжалван за полицейско насилие, всъщност е оправдана употреба на сила. Мотористът, който той е спрял за проверка, скъсал кочана с фишовете му и затова се наложило да бъде задържан силово.

По повод друго свое наказание той посочи, че е бил уволнен заедно с още 130 души, заради участие в "нерегламентиран протест срещу правителството на Иван Костов", а самият той изобщо не се е включил в мероприятието. Впоследствие голяма част от тях са били възстановени на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
20
 
! Отговори
ivza преди 12 години
Ако е вярно написаното по-горе" че като допълнително материално стиму-лиране са раздадени 806 718 хиляди лв.", бих казал само като един някогашен министър-е.а ти държавата щом и мен направиха министър.Не е луд който яде зелника.Луди сме ние, че търпим да дават толкова преми на полицията.Ама какво да правим, полицейска държава сме и това е.Халал да са им на момчетата парите-заслужават ги, но въпросъ е колко са получили редовите, които опъвът каиша.Но да не забравяме-ЦЦ избори идват.
216
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бандитите си купуват свободата! Такова нещо го няма никъде по света.
215
2
 
13
 
! Отговори
САКИ преди 12 години
На какво ми прилича този образ ЦЦ ? Кажете , помогнете ми !
214
1
 
29
 
! Отговори
Нов преди 12 години
Новият морал на ЦЦ !
213
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към даренията има ли текст "Предварително благодарим"
212
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво бат Цецо, само така! Малко и ние да захлебим. Няма само цоциалистите да цоцат!
211
2
 
29
 
! Отговори
ами преди 12 години
В събота пак убийство,а уж нямало поръчкови убийства вече.И всички медии мълчат,ами нали така са научени от Цветанов.Брей страшен човек се извъди Цвъцко,цялата държава направи на пух и прах.Убийства по тъпищата всеки ден,той глобява на поразия и пари да премии събира.
210
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МВР набира средства за време подобно на радикалния ислям .
209
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
POGLEDNETE LICETO NA TOZI CHOVEK I KAKVO VI KARA DA SI POMISLITE? DA, PRAVI STE, NAISTINA CHOVEK E PROIZLIAZUL OT ***!!!!TOI E JIVO DOKAZATELSTVO ZA TOVA.
208
2
 
30
 
! Отговори
mda преди 12 години
Цветанов трупа, министерството му трупа, партията му трупа, много убедителен тоя човек бе, който го е срещнат и почва да дарява...
207
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
umirai ot iad be ne6tastnik
206
2
 
31
 
! Отговори
Открих Америка преди 12 години
Сега стана ли ви ясно, как вътрешният министър се е "сдобил" със 6-те си апартамента още когато беше ЗАМ.-КМЕТ на Община София,при кметуването на Б.Борисов. Вече разбрах ,защо ме питат КАКВО РАБОТЯ.
205
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Седим тука и си коментираме, обаче да знаете, че става страшно! Няма друга мафия която да се е внедрила в държавното управление като тази!
204
1
 
22
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Да им се..а в устата на милиционерите , явно пак ще се налапат а един смрадлив *** немогат да хванат и опандизят.
203
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветан Цветанов. Снимка: Баш Трупам Апартаменти.А на снимката Цветън ПАК с нещо в ушото слухти ли слухти.
202
2
 
28
 
! Отговори
тъщовник преди 12 години
ей пак ша му се увеличат апартаментите.... треби да търси нова тъща
201
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм един наивник! Мислех, че през тия 20 години съм видял достатъчно! Оказва се, че ония са били лаици в сравнение с ГЕРБ!
200
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично съм убеден, че те не дават само на министерството, но и на някои министри.
199
2
 
25
 
! Отговори
199 преди 12 години
ми като едното нищо, министъра показа в личен план как се пере, що да не го приложи и там
198
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ ИМ ДАДЕМ ЕДНО ВЕЛИКО ДАРЕНИЕ НА ИЗБОРИТЕ