Приватизират "БДЖ-товарни превози" ЕООД

От сделката зависи дали ще получим заем от Световната Банка
Обновена: 9 сеп 2011 15:09 | 9 сеп 2011 13:27,
71
Приватизират "БДЖ-товарни превози" ЕООД
Ивайло Московски, министър на транспорта. Снимка: МТИТС

Държавното предприятие "БДЖ-товарни превози" ще се приватизира, съобщи на семинар министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той посочи, че според препоръките на Европейската комисия (ЕК) раздържавяването на товарните превози е единственият вариант да бъде одобрен държавният заем от 460 млн. лв., който Световната банка отпуска на "Холдинг БДЖ" и Националната компания "Железопътна инфраструктура".

В противен случай този заем ще се тълкува от Еврокомисията като държавна помощ, поясни още министър Московски.

Министерството на транспорта вече е изпратило писмо за намеренията за приватиция на дружеството до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

На въпрос на Investor.bg за метода и очакваната цена от приватизацията Московски обясни, че дружеството би трябвало да се приватизира изцяло, като най-добрият вариант е това да стане от голям железопътен оператор и финансова институция.

По предварителни данни балансовата стойност на активите на "БДЖ товарни превози" е около 320 млн. лв. При оценката на дружестнвото обаче ще се имат предвид и пазарните му позиции, както и наличието на лицензии.

Очаква се приватизация на товарните превози на БДЖ да приключи за срок от половин до една година, обясни още Московски.

Агенцията за приватизация ще прецени кога точно да бъде открита самата процедура. Според Московски, ако се налага, ще бъде нает и консултант по сделката.

Транспортният министър съобщи още, че до края на септември ще стартира и т.нар. предконцесионен анализ на Летище София.

Този анализ ще покаже дали във връзка с по-нататъшната модернизация на аеропорта ще е необходимо единият или двата терминала да бъдат отдадени на концесия на частна фирма.

Решението ще се вземе в зависимост от необходимите средства за обновяването му, за да придобие Летище София регионално значение, поясни още Московски.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продайте го на Гад Зееви.
9
9
 
11
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Абе вие, дето сте писали долу сте ***... БДЖ-то ако не го вземе някой частник, не ще се палят, ами не знам какво ще почне да се случва с влаковете вече! Не разбрахте ли, че държавата не разбира от мениджмънт? Няма и не е имало управлявано от държавата предприятие, което да не е затънало до фаза "няма оправия". Вие не виждате ли, че цялото БДЖ в момента е толкова зле, че даже се съмнявам, че някой ще го вземе дори за без пари, защото после толкова инвестиции ще трябва да набие, че ....
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам да продадем цялата държава на Германия за 1 евро без търг, поне читави управници ще ни пратят.
7
2
 
28
 
! Отговори
BULGARIA преди 12 години
FOR SALE !
6
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май на СиДянков бюджета хич не се връзва.. и започва да разпродава за да го върже. Тези от ГЕРБ нямат никакви скруполи.. тройната ламя каквато и да беше.... не продаваше на всяка цена както тези ***
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за какво точно им е тоя заем от Световната банка? Хайде на бас, че ще вземат заема и нещата ще са си същите за години напред!
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Желязна им е логиката... приватизират 320 милиона за да могат да вземат заем от 460 милиона... Крада кради не му мисли.. дядо господ се е обърнал на страни...
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много дръжливо излезе това БДЖ, 20 години докато му видят сметката. Айде, пък на печелившите честито! Сега идва ред на безкрайните препродажби.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И... "БДЖ - товарни превози" ЕООД се приватизира от... познайте кой ? Варнаджиев ! Да затвори цикъла на Кремиковци...
1
5
 
26
 
! Отговори
ЕД преди 12 години
Поспрете се бе ***.... Вие имате ли топки или квото ви кажат от Брюксел това правите ????