Борисов се информира за шистовия газ

Чака справка от две министерства до 28 септември
21 сеп 2011 14:26,
170
Борисов се информира за шистовия газ
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов е поискал справка за това как в Европа се търси и добива шистов газ.

До 28 септември Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да изготвят доклада, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на кабинета.

Тя увери, че МОСВ не може да даде никакво разрешение за търсене и проучване на шистов газ, без да получи конкретни проекти от кандидат-инвеститорите.

„Досега такива планове в МОСВ няма и затова не може да се произнесем по процедурата“, добави тя.

Още по темата
Караджова каза още, че не знае кога компанията "Шеврон", която получи петгодишно разрешение от МС, ще внесе в министерството работен проект за търсене на шистов газ. По думите й това може да стане и след няколко години.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

„Ако има един процент риск, няма да го пуснем”, коментирал тогава Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
6
 
! Отговори
толерантен преди 12 години
ФСБ каза: Ефекта може и да е трагичен, а може и да не е.И какво на експерименти ли ще си играеме като "Планетата на маумуните" г-н професор от ФСБС природата шега не бива.А теб руснаците ти криви,топките ти малки.Сори за иронията.Но маитап с "ефектите" на шистовия газ не бива.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гледайте в интернет филмчета за това какво е причинил добива на този газ в Америка
146
1
 
6
 
! Отговори
144 преди 12 години
А значи така, нека да нямаме хляб, ама газ ще имаме на голия си г.з!? Вие явно нямате нищо общо с Добруджа или може би само това, че ядете хляб от там, но там живеят хора, има гори, жита, езера и язовири, биосферен резерват, манастири, села и градове, кайсиеви градини, лозя и т.н.Вие знаете ли колко са 5 хил. кв. км. можете ли да си изчислите колко декара плодородна земя е това? А аз например за живота и здравето на близките си или за имотите си сметка от вас ли да търся след това?
145
0
 
3
 
! Отговори
фен на ФСБ преди 12 години
ФСБ, тъй като много академично излагаш фактите около добива на шистов газ си поканен да дойдеш в Добрич и да изнесеш кратка лекция пред твои фенове.
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама как? Колко много земетресения има в БГ, Стражица мисля беше 1977 - в Свищов потъна цял блок, това не го ли помните? В силистренско 2 земетресения през 1991 май беше едното през деня около 6-та степен по Рихтер, другото през ноща около 6-та по рихтер, после отново имаше през 2004 или 2005 отново около 5.3 по Рихтер и т.н. в момента не мога да се сетя за други по-силнички, но това е земетръсен район.
143
8
 
0
 
! Отговори
ФСБ преди 12 години
Ефекта може и да е трагичен, а може и да не е. Може да е по-трагично да плащаме като *** на руснаците за техния газ. Който между другото и те ще почнат да добиват по същия метод.
142
0
 
2
 
! Отговори
от 79 преди 12 години
Долна Оряховица - Лясковец през 50-те години на миналия векВарна (Галата) - в края на по-миналия или началото на миналияКресна - 1903имаше и още едно в Централна северна или СИ България пак през последните 150 години.Доколкото си спомням, някой от редовите блогъри беше публикувал по-точни данни. Причината - коментари за площадката на АЕЦ Белене. Оценката за магнитуда беше ориентировъчна и варираше между V и Х-та степен.Може да погледнеш и сеизмичното райониране в нормите за проектиране
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствените, които ще си патят, са тези, които живеят в страх.
140
0
 
3
 
! Отговори
131 преди 12 години
Леките земетресение освобождават напрежението натрупано в тектоничните плочи(когато са естествени - т.е. природни явления), когато обаче периодично се създават умишлено напрежения на такива дълбочини (особено в земетръсни райони какъвто е Стражица - Вранча) ефекта може да е трагичен, наред с това се използва огромно количество химикали и сладка вода каквато в Добруджа и без това няма кой знае колко, отделен е въпроса за замърсяването на води и почва и депа за токсични води и отпадъци.
139
1
 
1
 
! Отговори
ФСБ преди 12 години
134, аз да ти кажа на тебе? :))) Ти за някъв изпитващ професор ли се мислиш? :))) Я провери сам и искам да сведеш до знанието на аудиторията до 5 мин. Бегом!
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крашт на света не е дошъл защото илюминатите искат да господстват в света, повечето богатсва за тях.За какво им е краят,когато няма нищо дори за тях.Пък унищожението на света може да доиде точно от ПРИРОДАТА -замърсявания,както и катаклизми.
137
1
 
15
 
! Отговори
PENE преди 12 години
Днес ходих в Добрич ! Видях площада , който Мутрата онзи ден откри , все едно той самичък го е построил ! ! ! ЦЕЛИЯТ ПЛОЩАД БЕШЕ ПЪЛЕН С НАЦЕПЕНИ ПЛОЧКИ ! ! ! ! !А тоя решил ЧАК ДНЕС ДА СЕ ИНФОРМИРА !??Боко , Мутра , нали каза на хората , че вече си се информирал бре !? Че отдавна събираш инфо !? Че черпиш опит от "запада" !?А сега какво излиза - че тепърва ще се учим що е то и колко е вредно !В интернет е пълно с филми и клипове за ВРЕДАТА ОТ ШИСТОВИЯТ ГАЗ - вземи ги гледай !
136
0
 
0
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
Слепеца да прогледне ....и за всеки като него.С добри намерения.
135
0
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
Крят на светане е дошъл да.Но земетрсения,цуннами има нали.Икономическа криза също има и то вече втора този век.Така че сам си противоречиш.
134
0
 
2
 
! Отговори
ДО ФСБ преди 12 години
Вяеващ или невярващ , всички ще си патим от взетите решения.Ти също.Не мисли,че при науката няма болести,не се залъгваи.че всички които ти казват "З А БЛАГОТО" ТИ МИСЛАТ ДОБРОТО.Примерите в историята на света са предостатъчни - ВОИНИТЕ,ГЛАДА,ИКОНОМИЧНИТЕ СПАДОВЕ. ИСТОРИЯ И ПОСЛЕ ИДВА НАСТОЯЩЕТО ,А БЪДЕЩЕТО Е ПРЕД ВАС....
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ФСБ, хайде да ми кажеш тогава, коя година и къде са се случили най-силните земетресения в БГ. И от каква степен са били?А за разнообразие, може да се пробваш и за отстоянието на епицентрите им до проучвателната площадка?И не ти трябват логаритми!
132
4
 
0
 
! Отговори
ФСБ преди 12 години
Вижте, г-н О.М., номер 129, винаги е имало маса тревожни натури, готови да се изплашат от всичко, което им кажат по телевизията/напишат във вестниците/прочетат в църква/ видят в Ю Тюб. Те чакат земетресения, края на света, 12.12.2012, Св. Илия с каруцата, световната конспирация и фалита на САЩ, но това досега не е ставало. Ако трябваше да ги слушат, сега щях да си светя с борина и жена ми да не се е къпала от по-лани...
131
1
 
2
 
! Отговори
ПОСЛЕДНО причастие преди 12 години
Тези фирми като шеврон са пресдставители на сатаната .Които се излъже,излъже...Благото е голямо добив на шистов газ и то на ниска цена,независимост и пари за страната ви - така казват.А после :смърта(ама вие не знаете какво следва) , "траите си"
130
4
 
2
 
! Отговори
ФСБ преди 12 години
Някои *** мозъци явно си мислят, че като провъртиш една дупка за газ в земята и всичко наоколо почва да се клати и керемидите да падат. Понеже имам малко познания за логаритми ще ви кажа, че 2,3 степен е към 1000 пъти по-слабо от най-силните земетресения, които са се случвали в България. 2,3 изобщо не може да се усети.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Борисов трябва да е *** за да проверява дори :''Ако има един процент риск, няма да го пуснем, коментирал тогава Борисов.'' ТЕ СА 100 % Г-Н БОРИСОВ ,НЕ 1 %