Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ

Все още нямало внесени проекти за добив, увери Караджова
Обновена: 5 окт 2011 14:58 | 5 окт 2011 13:20,
144
Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ
Снимка: БТА

Докладът от енергийното министерство, който трябва да анализира добива на шистов газ у нас, е готов. Той обаче все още не е бил обсъждан от правителството.

Това съобщи екоминистърът Нона Караджова след заседание на МС.

Сега МОСВ трябва да изготви своята позиция по въпроса. На базата на двата доклада правителството трябва да реши дали в България ще се добива шистов газ и по какъв начин.

„Нито в икономическото, нито в екоминистерството са внасяни технически проекти и чертежи за проучване и търсене, както годишни, така и работни. Т.е. ние нямаме по какво да се произнасяме в момента“, обясни Караджова.

В момента, в който инвеститорът Шеврон внесе проектите си, всички процедури по задължителната оценка по съвместимост по закона за екологичното разнообразие ще бъдат приложени, преди да се издаде разрешително, увери за пореден път екоминистърът.

До момента от страна на инвеститора има заявление, че ще се използват конвенционални сондажи, каквито се използват при проучване на нефт и стандартен газ, уточни Караджова.

Още по темата

„Но докато не видя с очите си, аз не вярвам. Така че първо ще информираме медиите, когато този проект бъде внесен в министерството“, добави тя.

За успокоение министърът посочи за пример Полша, където има вече проучени над 100 терена за шистов газ и нямат проблеми с екологията.

Запитана как ще коментира тогава отказа на Франция и САЩ от проучване и добив на такъв вид газ, министърът отговори:

„Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психозата на хората“.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

След това Борисов поиска справка от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката за това как се добива шистов газ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Таман тази седмица във Франция отказаха лиценза за добив на шистов газ на 3 фирми. Ама те хитри, кат неможе в нормална, законова и европейска държава пробват в ненормална, беззакониева и полу-европейска/полу-анадолска държава като БГ
61
8
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
В САЩ и Канада приятел активно добиват шистов газ, даже в националните им стратегии е заложено увеличение на добивите в следващите десетилетия. А Шеврон е само една от многото компаниите които проучват и добиват шистов газ, много активни в последно време стаха Лукойл например.
60
13
 
3
 
! Отговори
Само Бойко! преди 12 години
Стига с тоя шистов газ бе, че станахте смешни газооизпускатели. Разбира се, че трябва да се търси алтернатива на зависимостта ни от Русия. Кво сте заревали толкова против българските интереси!
59
1
 
5
 
! Отговори
НАЛИ ЗНАЕТЕ преди 12 години
- НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА СТОРИМ - БЪЛГАРИЯ Е ПРОДАДЕНА ДО КОКАЛ !!!!!!! АКО ПОИСКАТ И ПО СРЕДАТА НА СОФИЯ ДО ПАРЛАМЕНТА ПОД КАТЕДРАЛАТА ШИСТОВ ГАС ЩЕ ВАДЯТ !!!!! ЛАААААПАХМЕ МУХИ НИЕ И СЕГА ЕДВАМ - ЕДВАМ ЗАПОЧВАМЕ ДА СЕ ПРОБУЖДАМЕ НО ВЕЧЕ СМЕ ВЪВ ОКОВИ И САМО МОЖЕМ ДА ЛАЕМ - НИМА ХАПЕМ ?????? ГЕРОИЧНИЯ НЯКОГА НАРОД Е МИНАЛО БЕЗВЪЗВРАТНО - АЗ УЖАСНО ГО ИЗЖИВЯВАМ НО ПОНЕ СЕ СТАРАЯ ДА ВИВЕЯ ТАКА , ЧЕ СЛЕД МЕН ДУМАТА БЪЛГАРИН ДА НЕ Е СРАМ ,СРАМ И МЕРЗОСТ ............ МНОГО ЖАЛКО , ПРЕДАТЕЛИ НИ ПРЕДАДОХА.
58
2
 
6
 
! Отговори
51 преди 12 години
51, Между "някой казал нещо" и забраната в повечето щати на САЩ, Франция и още много други страни има огромна разлика. И ти като Вожда си - спориш "на инат" :) Дано поне и на теб ти плащат, че на него са му бутнали нелоша сумичка сигурно :) :) :)
57
0
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
Още една причина да не се случи сценария.. вся власть борисову
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А добър ден ! Вчера каза че заплатите и пенсиите са достатъчни ....утре ще се налага да внасяме жито ,царевица , слънчоглед и др.. един хляб ще стане 5 евро , едно олио също - защото умния ни водач иска да унищожи наи -плодородната част от цяла европа - честито !
55
11
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА... преди 12 години
......РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ В БЪЛГАРИЯ СА В ПАНИКА.......ПРЕДВИЖДА СЕ НЕЗАВИСИМ ДОБИВ НА ГАЗ ОТ БЪЛГАРИЯ--В УЩЪРБ НА РУСКИТЕ ТЪРГОВСКИ ИНТИРЕСИ НА МОНОПОЛИСТА "ГАЗПРОМ"....!!!!ЛЕ-ЛЕЕ, УЖАС....БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАБРАВИ МИРИЗМАТА НА РУСКАТА ВОЙНИШКА ПАРТЕНКА......И ЩЕ СТАНЕ ,ИКОНОМИЧЕСКИ НЕЗАВИСИМА....!БОЖЕ, КАКВО НЕЩАСТИЕ ЗА РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ В БЪЛГАРИЯ......ХА,ХА,ХААААААА....
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко пичове оставете го тоя провокатор народа знае и на инат няма да си дадем земята интересно.
53
0
 
6
 
! Отговори
Чудак преди 12 години
Ама те коя заръка Негова следват - като е ядосан или като е спокоен?!Че като е ядосан - подписва, като е спокоен - не ще
52
10
 
1
 
! Отговори
акуд преди 12 години
не зная шистовия газ дали замърсява повече от всеки друг добиван природен ресурс, но определено ТУК има много червени профани със замърсен мозък или по скоро просто ПРОПАГАНДИРАТ АНТИ БЪЛГАРСКИ ИДЕАЛИ. БЪЛГАРИЯ С ТОЗИ ГАЗ ЩЕ БЪДЕ АБСОЛЮТНИ НЕЗАВИСИМА. напишете в google: shale gas production и ще видите най-новите начини за добив който нямат нищо общо с онези филмчета които изкопаха от 70 г. на миналия век на който се палеше водата от чешмите
51
10
 
2
 
! Отговори
Олле! преди 12 години
Тоя шистов газ се събирал вече 20 г. изпускан от червените олигарси, които преядоха с народна ара и сега осмърдяха хората с платените протестите на които се връзват разни такива, като тия плачещите по форумите. Във Франция и САЩ са ги забранили, щото и там правителствата са задължени към разни коорпорации и трябва да им се отплащат по някакъв начин. Който е хванал кокала, дали с газопроизводство или друго такова трудно допуска конкуренция. А ние ще продължаваме да внасяме скъпия газ от Русия!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
38 - Валери си е поредният герберски платен ***, който би продал и майка си за малко амфетаминки! бизнеса на Боко требе да върви!:)
49
7
 
0
 
! Отговори
valeri преди 12 години
До 46 - Както вече писах нямам намерение да добивам газ, но и няма да изпадам в истерия защото някой казал нещо.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Експлоатацията на шистовия газ изисква огромно влагане на ценните водни ресурси. За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца).Още по-проблемно е това, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, при това в райони близки до големите градове.
47
1
 
8
 
! Отговори
Росен преди 12 години
Колко му е лесно на Саркози да забрани проучването на шистов газ след като няма над главата си генерал губернатор като Уорлик , който непрекъснато да му размахва пръст и да го плаши с лошата Русия.Но на Б.Б. положението не е такова и за да не бъде обявен за терорист номер едно на Балканите трябва да слуша с две уши какви са нарежданията на губернатора!
46
0
 
12
 
! Отговори
За 44 преди 12 години
Валери, чети, бе, момченце наивно:"Френският президент Никола Саркози обеща да няма сондажи за шистов газ в национален парк в южна Франция и потвърди, че властите ще анулират три разрешителни за подобни проучвания, предаде ДПА.Искам да използвам възможността да потвърдя, че няма да има сондажи за шистов газ в този прекрасен район, каза Саркози...
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При положение че САЩ и Франча са изцяло слуги на Шевронда забранят шистовия газ значи, че е много вредно.
44
1
 
7
 
! Отговори
до Валери преди 12 години
Ти колко газ си добил не знам ама тука не е опитно поле като не ти харесва ходи си в Полша и си добивай там колкото си искаш.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората в Добрич се бяха озъбили сещу шиистовия газ , но Боко каза че хорат му се усмихвали ........