Брюксел обеща ?185 млн. за "Козлодуй", но за последно

Парите ще бъдат разпределени на равни вноски в периода 2014-2020 г.
24 ное 2011 15:05,
73
Брюксел обеща ?185 млн. за "Козлодуй", но за последно
Снимка: Архив Булфото

Европейската комисия предложи трето удължаване на компенсациите за затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", но обяви, че то ще е последното и ще бъде направено при определени условия.

На родната енергетика са обещани 185 млн. евро, които ще бъдат разпределени на равни вноски в периода 2014-2020 г.

Ако предложението бъде подкрепено от страните членки и от Европейския парламент, то ще бъде вписано в следващия бюджет на съюза.

Но в замяна България трябва да въведе изцяло европейското законодателство за ядрената безопасност и за управлението на отпадъците, което предвижда включително и ангажимент за изграждане на хранилище за постоянното съхранение на отработеното гориво у нас.

Освен това България трябва да започне да заделя средства, за да довърши работата си по извеждането от експлоатация, по подобряването на енергийната си ефективност и намиране на работа на освободените от АЕЦ специалисти, за които европейската помощ няма да стигне.

София си спечели доста критики през годините, тъй като харчеше предишните траншове предимно за енергопроекти, които нямаха отношение към деактивирането на 4-те реактора и то беше забавено и допълнително оскъпено.

Затова сега правителството ще трябва да представи в Брюксел подробни планове за извеждането им от експлоатация заедно с подробен график.

Досега ЕС е отпуснал общо 867,8 млн. евро компенсации за "Козлодуй", като последните 150 млн. от тях ще бъдат изплатени на две вноски през 2012 и 2013 г.

При същите условия Брюксел предложи днес удължаване на помощта и за Литва и Словакия, които също като нас затвориха реактори като условие за влизане в ЕС.

За двата реактора на АЕЦ "Игналина" Литва ще разчита на още 210 млн. евро при 1,3 млрд. уговорени досега, а на Братислава се обещават още 105 млн. до 2017 г., които ще се добавят към договорените вече 617 млн. евро.

"Новата финансова помощ цели да подкрепи усилията за подобряване на безопасността и за действителното извеждане от експлоатация на спрените реактори", съобщи Еврокомисията.

Неин говорител подчерта, че предвидените средства са последните, на които те могат да разчитат от бюджета на Съюза.

Енергийният комисар Гюнтер Йотингер заяви, че ще се бори за отпускането на 500-те млн. евро за трите страни, за да е сигурно, че "тези реактори ще бъдат изведени безопасно от експлоатация и никога няма да бъдат пускани отново" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: АЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
сега като няма мита по добре ли сме ?паднаха ли цените като се внасят ес стоки,а би трябвало да са по ниски ?преди да влезем в ес гледал ли си фактурата за ток,а сега и акциз имаме?
69
1
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Ти си луд бе. Дянков разчита на 4 милиарда евро другата година от еврофондове. В момента България е пълна нула с ЕС, а пък без техните пари не знам закъде сме :)Само си представи... износ...мита.... визи....туризъм :)И се научи да пишеш, коруНпирана ти е тимбирицата :)
68
2
 
2
 
! Отговори
Робство преди 12 години
Най добре е да се излезе от ЕС до кога някой ще на дърпа за носа . 130 г. Византииско ,500 г. Османско ,45 г. под Руско а сега Европейско робство .Тези които не са във ЕС да не са умрели, дори са много по добре. Япония, Турция и много други държави със кадърни управляващи се развиват със темпове ,а ние със тъпите и корунпирани политици тънем във мизерия
67
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
От спирането на НАПЪЛНО ГОДНИТЕ и признати за безопасни от МААЕ ядрени реактори, България загуби много милиарди, а ни подхвърлят някакви жалки трохи, че и условия ни поставят !!!Все едно да ти потроша Мерцедеса, да ти подхвърля за компенсация 200 лева, че да искам и едно фелацио да ми направиш !!!Тези наши политици, подписали спирането на реакторите, трябва да бъдат съдени за държавна измяна !!! Във Франция и Англия по-стари реактори от тоя тип си работят и никой не ги спира !!!
66
0
 
4
 
! Отговори
АЕЦ преди 12 години
Айде, *** и Централата. Това е последният пирон в ковчега на България !!!
65
0
 
10
 
! Отговори
до Дедо Йоцо преди 12 години
Съвсем точен коментар. И аз съм се чудил що за съюзници имаме. Те не ни искат богати и силни, а бедни и слаби. Да речеш, че им трябваме като евтина работна ръка - не. Не ни искат. Тогава за какво ни приеха в НАТО и ЕС? Това наистина е странно. Най-вероятно искат България, но не искат българите.
64
0
 
12
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
В много странни съюзи се набутахме напоследък!Едно време руснаците като ни взеха във Варшавския договор, първо ни натъпкаха с оръжия всякакви - самолети, танкове, кораби, ракети - нали ще сме съюзник! Американците първо ни оставиха по партенки и после ни приеха в НАТО - да се чуди човек за какво сме им?Когато руснаците ни взеха в СИВ, ни построиха АЕЦ-а, построиха ни куп заводи, купуваха ни всичко, даваха нефт и газ. ЕС и той първо ни затвори каквото още сами не бехме съсипали, па ни зеха...
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС води имперска политика спрямо новоприетите и по-изостанали страни. За 3-ти и 4-ти реактори в Козлодуй ни накараха да дадем толкова пари за модернизация, колкото струват самите реактори. После - затвори ги, ние ще платим. Но не плащат всичките загуби, а ТРОХИ. Да строим хранилище за отработеното гориво. Ами пари? Да го изнасяме в Русия е по-евтино. Тия 185 милиона са просто смешни.
62
3
 
6
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Абе,мооаа ли да ви е....майката Брюкселска.Ще се наложи да ставам премиер и да оправям държавата.
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ГЕРБ ще има последната възможност да краде от тези пари, защото кранчето секва. :))
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аиде затваряйте и АЕЦ и да се знае България ще стане едно гето и на който му трябва работна ръка идва в Бг. избира си колко му трябват оглежда ги да ли са здрави и ги води да му работят за 100 евро на година и това е ставаме си прошляците на европа тя има нужда от такава работна ръка
59
2
 
5
 
! Отговори
al преди 12 години
ето,от горенаписаното става кристално ясно как и по колко милиона евро се е крало.хората дават пари а БСПто и Доган крадат
58
1
 
7
 
! Отговори
Немо до 55 преди 12 години
Искрено се позабавлявах с поста ти , благодаря за което. :)Навремето за Комсомола бях "политически неориентиран и класово неосъзнат".Явно прогресирам.Колкото до останалото в поста ти...че съм пълничък...съм де, но чак пък "***" :)Нищо , прощавам ти.:))А и въпреки квалификацията по мой адрес, явно споделяш мнението миДА!!Мамка му!!За България говоря!!Аз съм си "настоящ българин" и ми се ще да си остана такъв!А там "по света", на "политици" и "бизнесмени" като нашите и викат ПРЕСТЪПНИЦИ!
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марксизъм-ленинизма е измислен с цел мързеливите шумкари да заграбят власт и имоти от трудещите се и имащите. Така стана в Русия, така стана и в България. Сегашните управляващи, са децата и внуците на онези шумкари.
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Локомотив Пловдив +
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Za Botev PD +
54
7
 
8
 
! Отговори
бивш българин преди 12 години
Червен *** 50, да ти умра на великия икономист, именуем Мордехай и до болка познат на всички като Маркс. Няма да коментирам, просто защото той не е икономист, а "полит-икономист" (без изобщо да е измислил "политическата икономия"). А ти, *** събираш от девет дерета вода, за да заключиш, че всички политически партии са "маскари". В България - да, защото всички са създадени от ЦК на БКП (началниците ти).Но, по света нещата са различни. Там, където не почитат Мордехай-Маркс.
53
4
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Дълго няма да останат, защото с такова некадърно управление, държавата няма да съществува много време.
52
9
 
5
 
! Отговори
Анкета преди 12 години
За ЦСКА с ''+''
51
11
 
4
 
! Отговори
Анкета преди 12 години
За Левски с ''+''