Държавата скоростно клекна пред "Витоша ски"

Поисканите от компанията промени бяха приети скоростно
Обновена: 23 дек 2011 07:11 | 22 дек 2011 14:08, Бойчо Попов
79
Държавата скоростно клекна пред "Витоша ски"
Снимка: За да остане природа в България

 

От Миглена Иванова, Investor.bg

Поправките в Закона за горите, за които "Витоша ски" настоя, за да отвори ски зоната над София, са публикувани за съгласуване на портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Крайният срок за съгласуване на измененията е 30 декември. Природозащитници обаче не са съгласни с него, тъй като не отговаря на законоустановените изисквания.

Катерина Раковска, експерт "Защитени територии и Натура 2000" в WWF каза за Investor.bg, че срокът за съгласуване и обществено обсъждане на всякакви нормативни изменения е определен на 15 дни, а до 30 декември има 3 почивни дни.

Според предложените поправки за изграждането на стълбове и влекове вече няма да се изисква промяна на предназначението на горските терени.

"Подобен текст беше заложен в първоначалния вариант на Закона за горите, но отпадна по настояване на еколози. Връщането му възобновява опасенията, че застрояването на горските територии ще става по-бързо и ще е по-евтино за инвеститорите и ще се отрази негативно на природните паркове", посочи Катерина Раковска.

Собствениците на лифтове и влекове ще могат още да учредяват право на ползване за стопанисване на съществуващи ски писти, които нямат учредено право за строеж. Така се решава проблемът на "Витоша ски" с терените, които се ползват като писти от десетилетия без да имат необходимия статут.

На среща с управителите на "Витоша ски" в началото на декември представители на Изпълнителната агенция по горите, както и председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, бяха категорични, че няма законови пречки ски зоната на Витоша да работи нормално.

Въпреки това представителите на държавата обещаха нормативни промени да бъдат приети в началото на следващата година.

"Трябва да се зададе въпрос на отговорните институции защо се поддават на рекет. Агенцията по горите удовлетворява исканията на един частник, а дори не знае кой стои зад тази фирма", коментира Раковска.

Основният проблем на фирмата е, че няма учреден сервитут върху терените под лифтовете, за което се изисква одобрен подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша".

Екоминистърът Нона Караджова обаче го върна за доработка, тъй като не одобри оценката за въздействие върху околната среда.

Катерина Раковска допълни, че еколозите нямат нищо против да се ремонтират и подменят съществуващите съоръжения, но "Витоша ски" изобщо няма такива намерения. Екологът припомни, че компанията изобщо не е подавала за одобрение устройствен план на съществуващите съоръжения.

"До ноември лифтовете на Витоша са работели. Как така след ноември собственикът изрази загриженост за законосъобразността?", коментира тя.

Експертът каза още, че Витоша по принцип е сложна за застрояване зона, тъй като от една страна терените са със статут на природен парк, а от друга планината попада в екомрежата Натура 2000.

"Във Витоша е установен един баланс, който не бива да се нарушава", заключи Катерина Раковска.

На 26 декември скиори и сноубордисти ще открият неофициално ски сезона на Витоша, въпреки че съоръженията не работят, съобщи още Катерина Раковска.

Инициативата "Ride 4 Vitosha" е подкрепена от Коалиция "За да остане природа в България".

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
25
 
! Отговори
данъкоплатец преди 12 години
държава ли? КАКВА ДЪРЖАВА? то е бакалия - плащаш и получавашда ви пикая на народните представители, да ви пикая на правителството, да ви *** министерския съветповръща ми се от тази продажна ***
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
държавата почна вс епо-лесно да кляка, който даде някаква паричка и готова клекнала
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Витоша има достатъчно условия за зимен спорт. На който му е малко, има и други планини по света и у нас. Витоша не е само за зимата, тя е и за останалите сезони. И за останалите българи, които не карат ски.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОКЛЕТ ДА Е ЦЕКО ...
31
0
 
3
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
май нещо си объркала държавата... клетвите може и да се връщат ама след като се изпълнят ;)
30
1
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 12 години
До 29Не кълни, клетвите имат лошото качество да се връщат и да наказват тези, които кълнат. Вместо това, ако считаш, че можеш да подобриш нещо създай група, организирай събитие, свърши нещо в полза на хората, а не чакай някой да те "оправи".....Да се кълне не само е вредно, но е и безполезно.
29
2
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Абсолютно си прав.
28
5
 
28
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
дано пукнат скапани продажни изедници! И Цеко *** преди тях!
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се косете! Знаете девиза на ГЕРБ - "Голямото печели"!
26
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата това е народа.Народа сам си е избира управниците.Недейте да пишете само глупости и да се оплаквате по форумите.Ако не ви изнася ей я Европата.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Яко докато Витоша не се бетонира,да се дават разрешителни до дупка.Само така ще се опраиме.Мутрите са нашите Харвардски ескперти.
24
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
до 20Все едно, сметни колко е инвестирал в Банско и виж дали не му е по-изгодно да ходим там, вместо да му се налага да прави нови инвестиции и тук
23
0
 
12
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Държавата клекна,Витоша ски и подложи слонски...........А ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ЗАМЕЗИХА ПРЕДКОЛЕДНО
22
1
 
12
 
! Отговори
- преди 12 години
ех пак някой си взеха новата S-класа за коледен подарък от дЕдо Витоша ски и не само.да им е честито, а на обикновенните граждани ... да ви е честита новата илиадо, опа .. дуеиляди и дванадесета гАдина... и да се научите да не умирате от глад че няма да има кой да работи за без пари... Честито!
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Категорично не желая Витоша да заприлича на Банско и да бъде застроена.
20
0
 
15
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Човече знаеш ли кои държи витоша ски? Жокер ти давам - г.н Цеко Минев. А знаеш ли кои държи банско? Пак да ти дам прочети името по-горе!
19
21
 
8
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Айде, пак червените *** започнаха работа...Само да вметна, че така наречените "природозащитници" в този случай се финансират от компании които управляват курорти в Алпите. Защото ако се направи на Витоша модерен ски курорт, ще дръпне страшно много народ от региона, които обикновенно ходят на запад да карат ски. Един добре развит ски курорт с комбинация от голям град, в който туристите могад да излизат нощем е доста печеливша комбинация, която липсва в Алпийските курорти.
18
18
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Вие *** ли сте?! Не виждате ли, че идеята на еколозите е финансирана от Банско, Боровец и Пампорово. Вместо да си харчим парите тук, ще трябва да ходим да ги харчим там.
17
0
 
17
 
! Отговори
snowboard преди 12 години
В България 90% от хората си гледат далаверката, без значение с какво се занимават! Тук всички контролни органи или спят или не съществуват или ако ги има, не искат да си вършат работата/взимат рушвети. Това е проблема! Ако имаше институции, които да си вършат работата своевременно нямаше да се стига до ексцесии и до унищожаване на природата ни. Така или иначе май само тя ни остана... Жалко, че свестните хора сме малцинство!
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еййй няма угодия на тези по фрумите еййй. Ако е затворена Витоша за ски , защо е затворена, лобирали са за другите курорти. Ако отворят Витоша, сега пък що я отварят, пак не им харесва еййй.