За богатството на българина - размислите на Борисов

"Сменихме печки, кухни, телевизори, коли, еди какво си и всичко се върти"
Обновена: 3 фев 2012 15:00 | 3 фев 2012 13:30,
761
За богатството на българина - размислите на Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив, БTA

"Стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари". Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите си на заседанието на кабинета в сряда, стана ясно след публикуването на стенограмата от заседанието.

Поводът за коментара му е статистиката, според която за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева. Оказва се, че в сравнение с последните десет години спестяванията през миналата година в България са на рекордно ниво. В предишни години българите са успели да заделят по 2,5-3 млрд. лева.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че не става дума за малка част от населението, която е много богата, а за  600 до 800 хиляди влогове, съответно спестяванията са на около 800 хиляди български семейства.

„С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, посочва Борисов.

„Освен това, да се върнем назад като потребление. През 1990 година след промените всички разполагаха – огромната част, огромният процент, 90-95% от населението разполагаха с руска и стара домакинска техника, стара дограма, стари кухни. Какво се случи като потребление?

Първо, домакините масово подмениха кухните. Хиляди, хиляди кухненски обзавеждания. След това – старите дивани бяха подменени с нови гарнитури. Погледнете приятели, близки и ще видите, че това е навсякъде. Това е огромно потребление, Дянков, защото всички отиват и плащат с ДДС.

След това беше подменена т. нар. бяла техника. Вижте си приятелите или познатите дали някой има още хладилник „Мраз”. Сигурно има тук-там, но всички подмениха с нови хладилници, нови печки, микровълнови, абсорбатори… Поне аз съм го правил няколко пъти това упражнение. Това е също огромно потребление. И примерно чакаш по два, три, четири месеца да ти направят кухня, защото има голямо търсене", заявява Борисов и продължава:

"След това смениха телевизорите – ламповите и т. н. Сега е на плазма. След това – видеото. Сега DVD и всичко, което излезе. Другото – алуминиевите дограми. Почти всички смениха дървените с алуминиеви дограми, стъклопакети и т. н. Автомобилите смениха. Да, ще кажете – ама докараха втора, трета ръка… Да, но пак това е оборот – даваш пари, автокъщи, еди какво си и се върти".

„Всичките тези процеси сега в средностатистическо, Дянков, семейство, ако възложиш, ще ти кажат, че телевизорите са им сменени, перални, миялни, хладилници и печки са им добри, дограмата - сменена, гарнитурата – сменена, и да напъва жената да прави ремонти той вика – чакай сега, криза е, нали виждаш, имаме сто хиляди, продадохме нивата на баба или минава магистралата на Лили оттам, платиха ни сега парите – я да си седят на лихва – 500-1000 лева, но отгоре ти идват и толкоз. Това са обективни и субективни процеси. Субективните са, че не им се работи, не им се инвестира, не им се носи риск на хората, когато има една гарантирана сигурност“, разсъждава Борисов.

„Не на последно място вината е и в нас. Ако имаме, примерно разкриването на фирма сега е бързо – намалихме от 5000 на 2 лева, сиреч, ако още дадем възможност с някакви инициативи, аз искам тук да помислите върху тази тема. Около 300 хиляди са малките и средни фирми в България, приблизително по статистика. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи – 340 хиляди.

С една дума, ако Трайков, Дянков и всеки, който може да помогне с някакви идеи… Ако ние намерим с Дянков инструмент да накараме по един служител, по един човек да вземат тези фирми, за което да им поемем осигуровки, част от заплата, някакви инструменти, да накараме да стане това изгодно. Има фирми – масовите са 10-15-20 служители, още един да вземат“, изчислява премиерът. 

„Разбира се, ние не можем това го кажем, но ако намерим такъв инструмент така да ангажираме бизнеса, тогава вече и много въпроси ще бъдат решени със заетостта. И постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси. Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари.

Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот. Е, значи този имот, който имаш сега, след 5 или 10 години ще стане опасен за теб. И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари“, пресмята Борисов.

Според него "това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня". "Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват.

И когато едната дойде и каже: Аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже: Чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна – и аз да съм доволна. Тогава ще видите, че ще стане и модерно и самите пък комплекси ще придобият друг вид, защото това автоматично означава отвън замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението“, отбелязва премиерът.

"Затова, Дянков, цифрите са такива, защото е потисната инициативността. Лесен начин за изкарване на пари. С Лили сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка – колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм.

А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така", е на мнение Бойко Борисов.

„И това прави впечатление, между другото – тази спестовност на българите. Явно, че всичките тези пари от нашата работа се акумулират, влизат в населението. Близо един милиард от земеделие. Колко са по Оперативна програма „Транспорт” усвоените пари, реални? Един милиард още от Програма „Транспорт”. По другите програми, Дончев, как е горе-долу“, пита Борисов. 

„Само за 2011 година над 1,4 милиарда са платени, живи пари. Това е без Програма за развитие на селските райони, само по оперативните програми“, докладва министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

„По селските райони за миналата година са малко над милиард, отделно са субсидиите, те са отделно от тях“, включва се и колегата му Мирослав Найденов.

„И всичко това е отишло при работещите хора в България, което те, за съжаление, не искат да развиват, свой бизнес, а отиват и го внасят в банките. Но, между другото, тук е и това, че в банките, ние като държава гарантираме 100 хиляди евро влог. С една дума, в най-лошия случай, дори да има повече пари, като му е гарантирано 100 хиляди евро… Така че и тази гаранция, която държавата дава на влоговете, разбирате за какви сериозни пари става въпрос“, казва Борисов.

„Така че, докато не създадем нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва. И това не трябва да ни учудва. Хубаво е, че все пак хората пестят и това означава, че има пари. Публично казваме: Зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва – в края на краищата имам някаква маичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам. Българите и за това сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща“, казва в заключение премиерът на правителственото заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
630
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурен че повече от половината които гласуваха за герб сега ще гласуват против само и само да не гледат наглоста и простотиите на този човек
629
1
 
3
 
! Отговори
Айде стига преди 11 години
"не искат да развиват, свой бизнес, а отиват и го внасят в банките"-а ти каква гаранция даваш на бизнеса ле МУТРО-СЕЛСКА,що ме правиш на 3 и полувина.В тази "сигурна" бизнес и икономическа среда да си влагаме парите,та да фалираме по бързо.Аиде ле,нешто по сладко нещеш ли?
628
1
 
4
 
! Отговори
Болен мозък преди 11 години
Бойко,ти да не даде парите от джоба си,ле?Та ми говориш кой си наптавил богат с нашите пари от нашия гръб.И кой печели проектите-твоите поставени фирми.
627
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Обратното пишете! За богатството на Борисов и угрижения в размисли беден народ!
626
1
 
4
 
! Отговори
goro преди 11 години
tozi boiko mai e po tap ot tato ili go kopira.
625
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опитва се да хитрува. На няколко пъти споменава за продаване на земя. Слагане на парите в банка и живеене от лихви. Иска да си продаваме земите
624
1
 
9
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
БРАТЕ, БРАТЕ, ВЕЧЕ ТИ ВЯРВАМ, ЧЕ СТЕ СЕ РАЗДЕЛИЛИ С ЦВЕТИ, ЗАЩОТО ТЯ НИКОГА НЯМАШЕ ДА ДОПУСНЕ ДА ГОВОРИШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ !!
623
1
 
10
 
! Отговори
BG преди 12 години
Бедността е начин на мислене. Богатият е богат, защото знае как парите могат да му "произведат" още пари. Влагането в банка е най-страхливия и глупав начин да си държиш парите. Ако си страхливец купи облигации на някоя страна (най-добре български). Случайно ако не те мързи да четеш и си по-смел купувай обикновени акции (възвръщаемостта е огромна). Ако знаеш какво да правиш, не те мързи и имаш желание - хвани си някакъв бизнес. Начините да умножиш парите си са безкрайни...
622
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такава велика глупост бат Бойко колкото и да е *** и да се напиня, сам не може да измисли!Тук на помощ Злият Гений на правителството в управлението на българският народ Симеон Дянков,отново измамно лукаво се е притекъл на помощ и гяволито е подшушнал на бат Бойко ,къде е заровен ключа от бараката за да се докопа по лесно до откога бленуваното ковчеже със спастрените с кръв,пот и сълзи жълтици на народа без да подозира какво народно проклятие го очакава!
621
1
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
GERBER4ETA BOG ZABAVIA NO NE ZABRAVIA!. 24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1217143
620
1
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ако знаех че толкова ще изпростее тоя навремето намаше да го бия толкова по главата!
619
0
 
22
 
! Отговори
naglost преди 12 години
без думи!ние сме богати,без да знаем.ха,ха,ха!това е върхът на бойковия цинизъм!даже ни брои печките хладилниците,пералните....в кой век живеем и не сме ли в европейския съюз,че трябва да се гордеем с тези придобивки!просто е жалък и смешен!!!!!
618
0
 
6
 
! Отговори
podigravka s horata преди 12 години
Zapochvam da razbiram, Boiko ni razdeli na bedni i bogati.Bogatite stanalai mnogo.strashno mnogo, blagodarenie na mudrite mu reshenia i slova.I s kakvo zabogatiahme s, evtin gaz kudeto ni zakopavat na vseki 3 meseca, s evtini goriva, hrani ili lerkarstva, s otkriti novi rabotni mesta ili podem v ikonomikata??Sami razbirate, che Borisov ne e chovek koito shte izvadi Bulgaria ot bataka, kolkoto po-dulgo go ostavim vuv vlastta tolkova po-durlgo shte blijem ranite sled nego.dano ima sila da go sudi!
617
0
 
24
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Г-н Борисов, Вие осъзнавате ли какви глупости плещите всеки път щом си отворите устата? За да се развива икономиката на държавата трябва все пак да има някакво производство, да може да се инвестира в нещо. Икономика НЕ се поддържа с препиране на пари и крадене де каквото е останало от комунистическо време! Преди да давате "умни" съвети, използвайте главата си, ако все още помните как се прави!
616
0
 
26
 
! Отговори
1 преди 12 години
Сякаш герб и боко са ни купили жилищата,наглец и толкова.
615
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От *** по-***. Но невероятно нагъл.
614
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е луд тоя който яде баницата а тоя който я дава. Народа дава, а вие си знаете кой я яде. Народа си ги избра сега сега да си ги хранят и да не се жалва. Не съм гласувал за тях и сега поне не ме е срам
613
23
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Брао Бойчине, познаваш народопсихологията на българина ! Действайте по най-добрия начин, пък че ще има плювачи... то е ясно кумунюнгерите...
612
2
 
1
 
! Отговори
бивш Сливналия преди 12 години
до 724.....че ситуацията е трудна в момента в Сливен никой не го отрича...но пък защо си мислиш и раздухваш че едва ли не цялата младеж там мисли и желае подобна глупост? ама истина е че една лъжа повторена сто пъти става истина ...и че има малка част която е на вън от БГ и се занимава с подобна дейност зад граница...съвсем не означава че всички искат и правят същото...аман от слухове бе...дайте доказателства пък тогава спорете и говорете
611
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кви размисли, той ако можеше и да мисли ....