Скандални бонуси в НЗОК. 60% за мен, 40% – за теб

Шефката на касата прибрала хилядарки от глоби, твърдят от СДС
Обновена: 15 фев 2012 18:35 | 15 фев 2012 16:25,
90
Скандални бонуси в НЗОК. 60% за мен, 40% – за теб
Снимка: Dnes.bg

Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева е получавала бонуси от глоби по методика, утвърдена от самата нея.

Скандалните разкрития направи в парламента депутатът от "Синята коалиция" Димо Гяуров.

По думите му методиката на Нешева била обвързана с вратички в Закона за здравето, според които до 25 на сто от събраните суми от глоби, санкции и лихви могат да се разходват за стимулиране на служителите в НЗОК.

Още по темата
Така според Гяуров само за миналата година по това перо служителите на касата получили над 2 млн. лв като допълнително материално стимулиране (ДМС).

Пак според методиката управителят и подуправителят на НЗОК получавали 1,5% от тези средства при разпределение: 60% за шефката и 40 на сто за заместничката й.

"По груби сметки през 2011 г. Нешева е получила около 30 000 лв., а заместничката й Мариана Василева 22 хиляди лева. Неморално е във време на икономическа криза, когато премиерът и членовете на кабинета отправят апели за всякакъв вид икономии, под масата министерствата и шефовете на ведомства да си раздават такива средства", каза Гяуров.

В писмо до медиите шефката на НЗОК Нели Нешева категорично отрече да е получавала 30 бона бонуси за 2011 година.

Тя твърди, че основанията, по които касата е изплатила ДМС-та на своите 2700 служители, извън заплатите им, са регламентирани в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/.

По нейните изчисления средно месечно на един служител са изплатени по 126,68 лв.

Димо Гяуров обаче обяви, че данните му за бонуса на Нешева и на служителите на касата, са от писмо на здравния министър Стефан Константинов в отговор на питане, отправено от Ваньо Шарков.

Шарков вчера изнесе данни как здравната каса и министерство на здравеопазването са раздали за м.г. бонуси за близо 10 млн. лева. В правосъдното министерство добавките били общо 394 хиляди лева, а в просветното - 43 хиляди лева. Останалите министерства си замълчали за ДМС-тата.

Заради тези данни Димо Гяуров призова премиера и ръководството на ГЕРБ за почтеност.

"Нека излязат и да кажат смятат ли това за морално и законосъобразно", призова ги той.

Синият депутат бе категоричен, че и даването на помощи от субсидиите на политическите партии противоречи на закона въпреки днешното становище на Сметната палата, че този акт е допустим.

След наводненията в Хасково и Свиленград управляващите решиха да дарят 1 млн. лв. от субсидията си за пострадалите райони.

"Законът за политическите партии в чл. 29 изрично споменава какво може да бъде разпределението на средствата, придобити като дотации от държавата за политическите партии. Категоричен съм, че даването на помощи от субсидиите на политическите партии противоречи на закона", каза Гяуров.

Той смята, че тълкуванията, направени от шефа на Сметната палата Валери Димитров в писмото до Цветан Цветанов, са абсурдни.

"Тълкуване на нормативен акт от ранга на закон може да дава само Народното събрание", отсече Димо Гяуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
И аз съм така пич, но идеята е ако умрем на 28 ден, да не са се прецакали с лекарства за 90 дни , чат ли си ?
55
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хронично болен съм и за да ми изпишат лекарства ходя всеки месец при личния лекар Не е ли възможно да се изписват на три месеца ??? НЕ Е защото лекара веднага ти написва по програма в компютара,че ти е сложил някоя слушалка иредица манипулации /без да става дори от стола си/ за което получава/ ИЗТОЧВА ЗК/ ЗАЩО ТОВА ОСТАВА БЕЗКОНТРОЛНО ???
54
0
 
31
 
! Отговори
АН преди 12 години
КЪДЕ ГИ НАТВОРИХА ТЕЗИ БОНУСИ ВЪВ всяка една сферасъщото се получава и в образованиетостоят празни места,уволняват се учители пред пенсия, от парно и мн други неща нямате си представа ,за да може накрая шефовете да си разпределят на свои хора и на себе сиами мно,банкери да не говорим по 30 хил на 3 месеца бонусивъобщеееемила родна картинка на фона на 135лв пенсия и 35 години стажбягайте млади хоранеправдата се засилва на фона на 5 процента ширещи се
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един от задържаните при акция "Скрап" - син на прокурор и съдийка660115.02.2012 | 17:50ПрепоръчайБратът на задържания Явор Кръстев - Камен Кръстев, пък е съдия по вписванията в Радомирския районен съд, където е назначен по заместване
52
0
 
27
 
! Отговори
убеден преди 12 години
Убеден съм , че нищо няма да се промени съществено в БГ/ рамките на нашия живот/.Чувството на безнадежност е обхванало народа.Спасението е....чужди езици, образование, квалификация и беж да те няма....
51
2
 
33
 
! Отговори
Писна ми преди 12 години
Има само едно средство за възпитание и възпиране от кражби на държавни пари. Средството е публичен разстрел, та да се стреснат крадците с бели ръкавички. Стига лигавщини с подобни екземпляри. Стига увъртания и прикрития на тези рзбойници.
50
0
 
31
 
! Отговори
Осведомен преди 12 години
....30 000лв. взела Н.Нешева за 1 год-това са и джобните за 1 месец...Ако знаете за какви пари става въпрос,ще ви се завие свят...До десетина години ще я докараме до фалит България..
49
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сумата 30 000 лв за годишен бонус на висш ръководител не е голяма, но бонуси се получават за високи резултати и преизпълняване на работата.Въпроса е за какво получават тези бонуси? Яко на дефицит са. Не си събират вноските, не ги разпределят правилно, болниците мизерстват и има между 1,2 и 1,8 млн. човека в БГ, които не плащат ЗО. Допълнително от Костов на сам реална реформа в областта няма.Значи въобще не са си свършили работата и не бонуси, а глоби заслужават!
48
0
 
18
 
! Отговори
ДО 47 ЛЕКАР преди 12 години
БРАВО,ВСЕ ОЩЕ ИМА ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ,ОСТАНАЛИ С ЧОВЕЩИНА В СЕБЕ СИ.ТАКА Е ТЕЗИ ПО ГОРНИТЕ ЕТАЖИ ОБИРАТ КАЙМАКА,НО СКОРО МОЖЕ ТЪРПЕНИЕТО ДА СЕ ИЗЧЕРПА.
47
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм за спазване на ЗАКОНА, щом е законно така, да бъде !На мен лично този закон не ми харесва, чувствам се ограбен !Иван Костов и Димо Гяуров са най-виновните, щом са знаели и не са внесли в НС предложение, за поправка на закона, а са изчакали и сега трупат дивиденти на наш гръб.Това е пошло и никак не кореспондира със загрижеността им за народа, напротив демонстрира огромното им желание, да дойдат на власт.
46
2
 
28
 
! Отговори
КАРАБАС БАРАБАС преди 12 години
*** И СКАПАНАТА ПРОГНИЛА КОМУНИСТИЧЕСКА ,РУШВЕТЧИЙСКА,ДАЛАВЕРАДЖИЙСКА,ТЕРИТОРИЯ НАРЕЧЕНА ***.СЛАВА НА БОГА ЧЕ СЛЕД ЕДНА СЕДМИЦА ЗАМИНАВАМ ЗА ФРАНЦИЯ СЪС 5 ГОДИШЕН ДОГОВОР ЗА РАБОТА И ЗАПЛАТА 15 ПЪТИ НАД СРЕДНАТА ЗА ТЕРИТОРИЯТА ***.СЛАВА НА БОГА.НЕМА ДА ИЗВЪРНЕМ ПОГЛЕДА ДАЖЕ КАТО ЗАМИНАВАМ
45
3
 
22
 
! Отговори
ЗДРАВНО ОСИГУРЕН преди 12 години
АЗ СЪМ БЕЗРАБОТЕН И МАЙКА МИ ВНАСЯ ЗО.ТЯ ВИНАГИ Е ТОЧНА С ВНОСКАТА.ПОНЯКОГА И ДАВАМ ИДЕЯ ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ТЕЗИ ПАРИ,ЗАЩОТО ЕТО КАКВО ПРАВЯТ С ТЯХ ТЕЗИ ***.
44
1
 
34
 
! Отговори
Въпрос? преди 12 години
Кой е назначил сегашното ръководство на НЗОК?Само не казвайте че пак са Станишев и Първанов!
43
2
 
41
 
! Отговори
ЛЕКАР- преди 12 години
Срам ме е от вас колеги-контрольори!Ето защо ходите като копои и глобявате за всяка грешна запетая в бумащината ,с която ни зарина НЗОК за последните години-да си изкарате от там премийки.А ние се печем на пангара 24 часа и обираме негативите на хората, заради вашите простотии,които натворихте.Добре,че все пак някои си останахме въпреки всичко ЛЕКАРИ.Тези от нас, дето нямаха и като студенти мозък и съвест за друго ,ни станаха контрольори и служители в касата.
42
1
 
25
 
! Отговори
опс преди 12 години
НЕШЕВА, ако наще родители уумират самоубивайки се щото нямат пари за лекарства ти си взе 30 000 лв бонус??? ами дано *** всичките *** В ТАЯ КЕНЕФИНЛАНДИЯ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ *** И ПОЛИТИЦИ!!!*** СТЕ!!!!
41
6
 
9
 
! Отговори
Аман преди 12 години
До анонимния доте е написал "Димо Гяуров да пита Костов,как си хареса и въведе точно тази здравна система."От тогава преминаха 3 правителства. Като не е хубава, защо не я сменят. А правят само корекции за нечия изгода.Аман от олигуфрени...
40
7
 
18
 
! Отговори
хахахахахаааа преди 12 години
Тази здравна система е измислена от седерасистите за да могат да крадат,сега от нея се възползват ГЕЙберасистите-кучето си лае кервана си върви-мръснишка държава...!!!
39
1
 
25
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Извод: въз основа на раздадените бонуси в министерства, комитети, НЗОК и един куп още организации има отчетено увеличение на средната работна заплата за декември 2011 г.И веднага следва увеличение на депутатските заплати въз основа на само месец декември! Излиза, че депутатите ни само това са чакали. Как пък никой от тях не се досети откъде идва това увеличение. Вместо да ограничат раздаването на бонуси /нали сме в криза/, бързат и те да се наредят на масата.Ужас. Няма думи - "народни"!
38
1
 
27
 
! Отговори
дк преди 12 години
до 24наглост.....с какво сте заслужиличе минете да търсите под вол теле хората се мъчат как да скалъпят някакъв доход от тежката си работа ,а те заедно с дянков се чудят как да им го вземат и да фалирата големите крадци и лъжци ги оставяте да си правят каквото искатто не са нови програми , апарати ,глоби и т нв същото време това не е типичен бизнес ,а свързан с хора и здравето имВСИЧКО В БГ Е МНОГО ТРУДНО И НЕ СИ СТРУВА
37
2
 
11
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
EBAVAM TI I SKAPANATA DARJAVA UPRAVLIAVANA OT SKAPAN GERBERSKI ***!.TOZI *** SAMO PREDI DVE GODINI I POLOVINA NI REKETIRA KATO NI VDIGNA OSIGURITELNATA TEJEST SAMO I SAMO DA SE SLU4I TOVA V DNE6NO VREME!.