Скандални бонуси в НЗОК. 60% за мен, 40% – за теб

Шефката на касата прибрала хилядарки от глоби, твърдят от СДС
Обновена: 15 фев 2012 18:35 | 15 фев 2012 16:25,
90
Скандални бонуси в НЗОК. 60% за мен, 40% – за теб
Снимка: Dnes.bg

Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева е получавала бонуси от глоби по методика, утвърдена от самата нея.

Скандалните разкрития направи в парламента депутатът от "Синята коалиция" Димо Гяуров.

По думите му методиката на Нешева била обвързана с вратички в Закона за здравето, според които до 25 на сто от събраните суми от глоби, санкции и лихви могат да се разходват за стимулиране на служителите в НЗОК.

Още по темата
Така според Гяуров само за миналата година по това перо служителите на касата получили над 2 млн. лв като допълнително материално стимулиране (ДМС).

Пак според методиката управителят и подуправителят на НЗОК получавали 1,5% от тези средства при разпределение: 60% за шефката и 40 на сто за заместничката й.

"По груби сметки през 2011 г. Нешева е получила около 30 000 лв., а заместничката й Мариана Василева 22 хиляди лева. Неморално е във време на икономическа криза, когато премиерът и членовете на кабинета отправят апели за всякакъв вид икономии, под масата министерствата и шефовете на ведомства да си раздават такива средства", каза Гяуров.

В писмо до медиите шефката на НЗОК Нели Нешева категорично отрече да е получавала 30 бона бонуси за 2011 година.

Тя твърди, че основанията, по които касата е изплатила ДМС-та на своите 2700 служители, извън заплатите им, са регламентирани в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/.

По нейните изчисления средно месечно на един служител са изплатени по 126,68 лв.

Димо Гяуров обаче обяви, че данните му за бонуса на Нешева и на служителите на касата, са от писмо на здравния министър Стефан Константинов в отговор на питане, отправено от Ваньо Шарков.

Шарков вчера изнесе данни как здравната каса и министерство на здравеопазването са раздали за м.г. бонуси за близо 10 млн. лева. В правосъдното министерство добавките били общо 394 хиляди лева, а в просветното - 43 хиляди лева. Останалите министерства си замълчали за ДМС-тата.

Заради тези данни Димо Гяуров призова премиера и ръководството на ГЕРБ за почтеност.

"Нека излязат и да кажат смятат ли това за морално и законосъобразно", призова ги той.

Синият депутат бе категоричен, че и даването на помощи от субсидиите на политическите партии противоречи на закона въпреки днешното становище на Сметната палата, че този акт е допустим.

След наводненията в Хасково и Свиленград управляващите решиха да дарят 1 млн. лв. от субсидията си за пострадалите райони.

"Законът за политическите партии в чл. 29 изрично споменава какво може да бъде разпределението на средствата, придобити като дотации от държавата за политическите партии. Категоричен съм, че даването на помощи от субсидиите на политическите партии противоречи на закона", каза Гяуров.

Той смята, че тълкуванията, направени от шефа на Сметната палата Валери Димитров в писмото до Цветан Цветанов, са абсурдни.

"Тълкуване на нормативен акт от ранга на закон може да дава само Народното събрание", отсече Димо Гяуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4ista KRAJBA prokuraturata na RB dase samo sezira po slu4aq vednara
35
0
 
31
 
! Отговори
maistoragb преди 12 години
До Анонимен. Една лека корекция не 'със, а 'ЗА ЗДРАВЕ ДА ГИ ХАРЧАТ"
34
1
 
28
 
! Отговори
tosh преди 12 години
Браво на Гяуров за тези разкрития.Повече такива депутати ни трябват.
33
0
 
34
 
! Отговори
niksan преди 12 години
Браво на НЗОК!Браво на шефовете им.Няма ли най после тази простотия със здравната каса някой да я махне.ИЗНУДВАЧИ-ВЪН!ВЪН и за този,който я натрапи на бедния народец!Седи си примерно зъболекарката ми в кабинечето си ,никой не влиза цял месец при нея,защото е некадърна,но тъй като има записани при нея пациенти,тя си получава хилядарките-И това ако не е анархия,здраве му кажи-Да обесят този,който измисли този идиотизъм!
32
0
 
16
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
v BG ostanaxa samo kradcite i SMATKITE qvno SHMATKITE sa v pove4e zatova kradcite si jiveqt dobre
31
1
 
5
 
! Отговори
lyka преди 12 години
za vsi4ko sam vinoven az materiala3 i i bsp a gerbadgite ne te nesa
30
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСКАМЕ ОСТАВКИ И НА СЪД ВИНОВНИТЕ!!!иначе няма повече да плащаме здравни о-ки...
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съвсем на място е поздравът "Със ЗДРАВЕ да си ги харчат".
28
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Димо Гяуров да пита Костов,как си хареса и въведе точно тази здравна система.За да се краде и източва хазната безконечно.
27
0
 
24
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Закона за здравето май е е писан само в интерес на шефовете в НЗОК и МЗ
26
0
 
46
 
! Отговори
Не може така ! преди 12 години
Очаквам Боко да спре тази гавра. Да върнат парите. Болниците тънат в мизерия, по голямата част от хората също. Чак такова чудо не е било.
25
1
 
47
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
С камъни да ги убият! После няма пари за линейки, за лекарства и т.н. Хората мрът като мухи. НЗОК да се разтури веднага. Аман от маймуни на клона.
24
0
 
33
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Затова през месец декември е отчетено нарастване на доходите - я колко бонуси са раздадени!
23
22
 
7
 
! Отговори
от НЗОК преди 12 години
За миналата година съм получила ДМС общо 3800 лв. , обаче сммятам, че съм ги заслужила след тежки проверки и предложения за подкупи от порядъка на 5-7 хиляди, така че не злобейте. А шефката какво е правила -незнам.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забравете всички "излишни" разходи. Ще живеем само да си плащаме сметките и на докторите за здравето си.Трябва като в другите държави да си направим застраховки живот и застрахователните компании ще ги турят в ред тия мошеници. Разболял си се от нещо, за което би трябвало да ти направят профилактичен преглед? Щом не е направен такъв по тяхна вина, смъкват кожата на личния лекар и здравната каса.
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ?
20
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберизмът ще покаже на всички що е това крадене. Това Костов, цар, Тройна коалиция ще ви се види като детска игра пред ненаситността на гербавите мутри. Каквото е матриалът поискал, това е и получил!
19
0
 
34
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Изчисленията ти са не съвсем точни, работещите хора може и нищо да не са взели, но шефчетата и подлизурковците са намазали повече от 126 на месец...
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"вратички в Закона за здравето, според които до 25 на сто от събраните суми от глоби"Виновни, за всичко , са оставящите "вратички в Закона" и няма нужда, да се чудим защо ги оставят!
17
1
 
31
 
! Отговори
нзок преди 12 години
плащайте,ние да си лапаме,а за вас мухите