На бюджета актуализация не му трябва

Финансовото министерство опроверга твърденията на Мартин Димитров
27 мар 2012 21:01, Миглена Иванова
29
На бюджета актуализация не му трябва
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Министерството на финансите опроверга твърденията на Мартин Димитров, че бюджетът за 2012 г. трябва да бъде актуализиран.

“Отчетните данни за първите два месеца на 2012 г. категорично опровергават твърденията за необходимост от актуализация на бюджета. Спрямо същия период на миналата година данъчните приходи към февруари са нараснали с 13,5 на сто”, пише в съобщение на ведомството, изпратено до медиите.

В съобщението се посочва още, че приходите от ДДС са нараснали с 30,4% през първите два месеца на годината спрямо аналогичния период на миналата година.

Изпълнението на годишния разчет при данъчните приходи към февруари 2012 г. е 14,5% при 13,3% за същия период на предходната година, отчитат от ведомството.

При неданъчните постъпления също има подобрение, като изпълнението на годишния разчет за първите два месеца на 2012 г. е 16,1% при 14,3% за същия период на миналата година, показват още данните.

Според министерството върху разходите към момента също не се наблюдава натиск, макар и спрямо същия период на миналата година общите разходи по консолидираната фискална програма да нарастват с близо 5 на сто.

“Отчитайки наличните данни може да се обобщи, че основните параметри по приходите и разходите към момента се развиват съобразно разчетите към Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 година”, посочват от ведомството на Симеон Дянков.

“Индикатор за доверието в устойчивостта на публичните финанси са проведените от началото на годината успешни емисии на ДЦК при подобряваща се доходност. Резултатът от проведената последна емисия на 26 март е исторически най-ниската доходност от 2,11% , регистрирана по български лихвоносни държавни облигации”, пише още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
11
 
! Отговори
PAVE преди 12 години
DQNKOV E NAI -GOLQMMOTO ZLO ZA B.G., 4ASTNOST RABOTE6TITE V 4ASTNIQ SEKTOR.