Нова ядрена мощност в БГ = нови процедури в ЕК

Няма срок за Брюксел да се произнесе по новите проекти
Обновена: 28 мар 2012 20:39 | 28 мар 2012 20:38, Елка Василева
24
Нова ядрена мощност в БГ = нови процедури в ЕК
Няма краен срок за произнасянето на Еврокомисията по внесените енергийни проекти. Снимка: архив, Reuters

България както всяка друга държава в ЕС е в правото си сама да прецени как да осигури енергийните си ресурси.

Това заяви за БТА Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод решението на българското правителство да прекрати проекта за АЕЦ в Белене и да изгради нов реактор в Козлодуй.

От екипа на комисаря заявиха, че нашата страна е свободна да прецени къде да изгради нов реактор или централа - в Белене, Козлодуй, или другаде на своя територия.

Още по темата

От ЕК отбелязват, че лицензирането на проектите е отговорност на Агенцията за ядрено регулиране, съобразно принципите на европейските директиви за ядрена безопасност и управление на ядрените отпадъци.

По въпроса за внасянето на нови проекти в ЕК от комисията отбелязват, че плановете трябва да следват четири процедури:
1. оценка на въздействието върху околната среда;
2. уведомяване за нов инвестиционен проект в областта на атомната енергетика, свързан с нови мощности, размествания или преустройство (по този въпрос мнението на комисията няма юридически обвързващ елемент, но трябва да е положително, за да може проектът да получи заем от Евроатом или Европейската инвестиционна банка);
3. Евроатом да оцени дали има риск от радиоактивно замърсяване на водите, почвата или въздуха на друга държава от ЕС (срок на произнасяне от шест месеца след получаване на данните за проекта);
4. декларация на основата на техническите характеристики, свързани с безопасността.

Няма краен срок за произнасянето на комисията по внесените проекти, уточни говорителят.

Днес стана ясно решението на България да спре проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Вече се предвижда на площадката там да се строи газова централа. Готовият за „Белене“ реактор пък ще бъде монтиран като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
за миндя преди 12 години
Въпросът не е какво ние смятаме и какви са характеристиките и сигурността им. Има Евросъюз в който сме и ние. Когато срокът на реакторите ни изтече,те ще бъдат постоянно трън в очите на западняците. Не е важно какво ти мислиш,а на какво мнение са те. Ще кажат стари са! Спирайте ги! Тая опера вече сме я гледали. А ще искат да ги спрем и заради търговски интереси по вноса на ток от Румъния и Турция. Защо му е дебел на вълка вратът? Остане ли да разчитаме на ток от "добрите" ни комшии на Балканите
22
3
 
2
 
! Отговори
за миндя преди 12 години
Старото си е старо,ако ще и най-надеждното да бъде. Нали точно затова ни спряха първите 4 реактора отЕвросъюза? Казаха стари са и толкоз! Сега по съшия начин могат да ни спрат когато си поискат 5 и 6 блок. А един чисто нов реактор няма как да го спрат,ако бъде построен. За старите вионаги могат да ни рекетират. Достатъчно е само още едно цунами в Япония за да креснат срещу нас. Засега бяха съгласни,а ние не щем. Обаче когато ни трябва ток може да сикаме,а западняците да не са съгласни да строим.
21
1
 
4
 
! Отговори
mindo преди 12 години
20 ти като си читател вземи потърси какви са най старите работещи централи и по какви технологии са правени и колко им остава да работят. Няма проблем нито с безопасността нито с експлоатационните характеристики да се удължи живота на двата реактора, разбира се след необходим и адекватен ремонт. Чети мало, сравнявай, не бъди писател - пропагандатор!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целта е да се влачи, забавя и в крайна сметка да не се случи нов реактор, нова АЕЦ. Политиците ни отдавна си накупиха "модерните" ВЕИ - втора употреба. Осигурили са си високи цени за изкупуване на енергията и никой от тях не мисли за чуждия джоб. Мислят за още и се пишат за еколози.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Омбре,чукча писател,не читател. Че и твойта работа същата.Ще удължаваш живота на 5 и 6 блок? Че какви гаранции имаш ти за сигурността си с такива "издължени" реактори? Нали всички говореха колко опасни са комунистическите реактори? Съветски са! А сега сте против руските некомунистически,а искате вместо тях да удължите живота на съветските комунистически? Все едно на 100 годишен дядо да удължавате живота. А Евросъюза дали ще бъде съгласен? Сметка без кръчмаря,а? Спряха ни от 1 до 4-и точно защо
18
1
 
5
 
! Отговори
До омбре преди 12 години
Прав си, ама у нас умници колкото щеш, ама в главите им празно, истински кратуни!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Омбре,чукча писател,не читател. Че и твойта работа същата.Ще удължаваш живота на 5 и 6 блок? Че какви гаранции имаш ти за сигурносстта си с такива "издължени" реактори? Нали всичи говореха колко опасни са комунистическите реактори? Съветски са! А сега сте против руските некомунистически,а искате вместо тях да удължите живота на съветските комунистически? Все едно на 100 годишен дядо да удължавате живота. А Евросъюза дали ще бъде съгласен? Сметка без кръчмаря,а? Спряха ни от 1 до 40и точно защо
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма по тъпички *** от българите честна дума!Защо е нужно нещо да се внася след като може да се произвежда тук?Това са работни места данъци и най-важното ПАРИ които ще ни дават защото ще имаме какво да продадем.А когато трябва да купуваме със какво ще плащаме?С готината физиономия на Ахмед Доган?Със скритото желание на *** да завземат Европа?!Сякаш знаят и могат да направят нещо след това..То хубаво всичко да е вносно лошо няма друг да прави и ние амо да ползваме ама с кво ще плащаме?
15
11
 
7
 
! Отговори
омбре преди 12 години
Господа писачи помислете преди да пишете .Козлудуй с реконструкция на спрените 5 и 6 бл може да задоволи поне още за 20 години нуждите ни дори и сега изнасяме ток.Това едно ,второ около 30 процента може да се спести от саниране на обществените сгради и енергоспестяващо осветление и потребление.Тук политиката няма работа решава се от специалистите.Наистина едно натоварване с още 10-15 милиарда за нова АЕЦ не е по силите ни с тази разбита икономика и тези куфалници управляващите ни.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТУРСКИЯТ ТОК ЩЕ ЦИМЕНТИРА И БЕТОНИРА ДПС ВЪВ ВЛАСТТА ЗАВИНАГИ! ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ Е ЯСНО КАКТО 2+2=4
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според русофилите излиза, че най голямата заплаха за руските интереси в България е турския ток.
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега русофилията като няма с какво да плаши народа започна да го плаши с турски ток все едно сме 1876 година. За 140 години руските ви ментори трябваше да ви измислят по логични доводи, ама и за това не ги бива.
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука само русофили и нито един българофил...Как може да се кефиш на Русия повече отколкото на България и да се наричаш българин??И то при положение, че все руснаците ни цакат с всичко... Това *** пишещи тука са *** работа...
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да видим кой ток ще е по-скъп - руският или турският? Сантименти нямам, винаги ме интересува цената!И туркофил ставам щом ще ми го дават по-евтино! Скъпа дружба е само за наивниците!
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А когато започнете да внасяте ток от Турция той ще минава през любимото ви ДПС като посредник в сделката. И стабилизиращ фактор в българо-турските отношения
8
2
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 12 години
Може да решава тоя, който има пари....ха..ха.Без пари нямаш право да решаваш
7
8
 
10
 
! Отговори
ХП преди 12 години
Ще купуваме ток, ако ни го продават и имаме пари да го платим. България става сателит на Турция.
6
17
 
3
 
! Отговори
Български гражданин преди 12 години
България тока пак ще минава през чужди фирми.Да правиш централа с заем е пълна глупост.Купуваме и горивото .По-добре е да купуваме тока на готово(от Турция)Те правят 4 централи и ел. инфроструктората е изградена.До сега изнасяхме,след време ще купуваме от турците.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ИНТЕРЕСНО,с какво ще бъдат заменени 2 000 мегавата мощност на 5 и 6 реактор,чийто срок на експлоатация вече изтича? НЯКАКВИ ИДЕИ? "Чрез ЦЕЦ - *** Електрическа Централа. Вкарваш ***, в процеса на работа се създава ток. Отпаден продукт - *** с аромат на виолетки.
4
3
 
13
 
! Отговори
БЕЗ АЕЦ? преди 12 години
ИНТЕРЕСНО,с какво ще бъдат заменени 2 000 мегавата мощност на 5 и 6 реактор,чийто срок на експлоатация вече изтича? НЯКАКВИ ИДЕИ?