Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"
Обновена: 2 апр 2012 14:51 | 2 апр 2012 09:50,
581
Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: Булфото

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
34
 
! Отговори
Чуйте ме!! преди 12 години
И на тоя *** му липсва собственото мнение. Не слущай какво ти говорят "експертите" бе, отдели си една-две вечери и прочети малко повече за фракинга, изгледай един-два филма, запознай се с проблема отблизо. Ако искаш, отиди и се запознай с хора, живеещи в райони, където се добива газ по тая система. Аз ли трябва да те уча, нали си министър!!!
42
4
 
26
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Националния фронт за спасение на България ще измете това некадърно,корумпирано и неграмотно правителство.
41
2
 
25
 
! Отговори
@ преди 12 години
Циркът е пълен!Само ,че артистите са бездарни!Г-да управляващи, без газ можем да минем ,но не и без хляб и вода!
40
2
 
33
 
! Отговори
бб преди 12 години
Поредният *** за психиатрията! Тия тестват ли ни доколко ще си траем и дали изобщо ще реагираме? Шеврон вън от БЪЛГАРИЯ!
39
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Клинтън похвали България за спряната БеленеВъншният министър Николай Младенов е бил приветстван от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън за решението на правителството да спре проекта АЕЦ "Белене".Това е станало на среща между двамата в Истанбул, предаде БНР. Клинтън е казала, че осъзнава колко трудно е било това решение. ---------Няма нужда от коментар чии интереси се обслужват...
38
3
 
24
 
! Отговори
е преди 12 години
Детето завършило в Америка , обещали са пак да му дадат работа там ако прокара интересите им.
37
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЗИ Е ПОРЕДНАТА КАЛИНКА НА ГЕРБЕРИТЕ. *** *** ПЪРЧЕ! ОТ КЪДЕ ГИ ИЗНАМИРАТ ТАКИВА ***. ТОЛКОВА ЛИ НЯМА НЯКОЙ ДЕТО ДА ИМА ПОНЕ МАЛКО МОЗЪК! И ТОЗИ И ОНАЗИ *** НА МРРБ С "ТАЛПИТЕ С ДИАМЕТЪР ПО 20 СМ." И ОНАЗИ НА ЗДРАВНАТА КАСА С ОГРОМНОТО САМОЧУВСТВИЕ И ВСЯКАКВИ ***.
36
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена" Е да , ама НЕ Е безвреден ! ДОКАЗАНО Е ВЕЧЕ !
35
2
 
24
 
! Отговори
оф преди 12 години
Писна ми от всичките, сегашните като предишните , предишните като по предишните. И все става от трън , на глог, че на по-висок.
34
0
 
14
 
! Отговори
герб преди 12 години
Позиция на Националната мрежа на родителите по Закона за дететоПроектът за Закон за детето (ПЗД) влиза в пряко противоречие с правата и свободите на българските граждани. Той не зачита правата на родителите по отношение отглеждането и възпитанието на децата, иначе гарантирани в чл.47(1) от Конституцията на Република България, чл 5 и 18(1) на Конвенцията за правата на детето, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи Протокол 1, чл. 2; Международният пакт за гражданските и политическите права чл.18(4); Конвенцията срещу дискриминация в образованието чл.5(1)б и др. Цялостната философия проектозакона е порочна. Родителските отговорности не могат и не бива да бъдат заменени с всеобхватни административни предписания, нито могат да бъдат предоставени на държавата. Идеята, че най-добрият интерес на всяко дете може да бъде реално защитен извън семейството му, пряко собствените му майка и баща, противоречи именно на най-добрия интерес на детето. В закона преобладава нездравата инсинуация, че всеки родител е потенциален насилник, затова всяко дете трябва да бъде представлявано, а неговият най-добър интерес защитаван от държавата. Проектът за Закон за детето е изключително груб опит от страна на неговите съставители да атакуват и разрушат семейните ценности и да обезцени незаменимите лични връзки между родители и деца, така необходими за развитието на детето. Той е абсурден като правен документ, вътрешно противоречив, пълен с неясни определения, несъгласуван с останалите закони. Тъй като не създава правна сигурност и дава възможност за произволни интерпретации и то по отношение на най-чувствителни отношения като тези между родители и деца, единственото, което такъв закон може и ще предизвика, е злоупотреби, корупция, трафик с деца и политически репресии. Поради това настояваме твърдо: 1. Проектът за Закон за детето да бъде категорично отхвърлен! 2. Авторите на този обществено вреден проект да бъдат публично назовани и отстранени от работа по законодателството, което касае семейството, родителите и децата 3. Всяко законодателство, което касае семейството, родителството и децата да зачита в пълнота КООНПД и компетентността на родителите да взимат отговорни решения за отглеждането, възпитанието, образованието и здравето на своите деца. Призоваваме всички загрижени родители да се информират, да информират близките си и да се противопоставят на приемането на този проектозакон.Можете да се включите към фейсбук групата на НМР, или да ни пишете на адрес: nmroditeli @ gmail
33
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Шистът пак на мода" Каква мода ве еееей , шистът е трагедия !
32
2
 
28
 
! Отговори
zeru преди 12 години
Експертите винаги могат да бъдат купени, сплашени и т.н.
31
2
 
37
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
Няма за какво да ти е "жал за България". Тоя номер не трябва да мине.Ще организираме масов протест с ясна призовка към Бат Бойко да гледа към вратата...Това е нашата държава и ние трябва да я защитаваме. Ние сме гражданите, наша е отговорноста.
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това момченце е с бакалаварска степен в САЩ, дори не е магистър. Тръгнало от редиците на НДСВ, после "правилно " ориентирано към ГЕРБ.
29
1
 
30
 
! Отговори
М преди 12 години
*** ли си бе, пич, колко пъти да се обяснява, че методът "фракинг" НЕ Е БЕЗВРЕДЕН!P.S. Въпросът е риторичен.
28
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЯ ПУДЕЛ С ДИПЛОМА ЗА БОЯДЖИЯ Е НАЗНАЧЕН ОТ МУТРАТА САМО ЗАРАДИ ШИФТОВИЯТ ГАЗ.АКО НЕЩО СЕ "ОБЪРКА" МУХЛЬОТО ЩЕ ОПЕРЕ ПЕШКИРА,А БОКО НИ ЛУК ЯЛ НИ МЕРИСАЛ.
27
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...нека експерти се произнесат - не народа !
26
3
 
25
 
! Отговори
анти преди 12 години
ал, колко ти платиха ШЕВРОН, за да надупчат БГ като швейцарско сирене? Но какво ти пука, при положение, че ще напълниш банковата си сметка в чужбина! Предател! Явно си прекалено ограничен и не чуваш и виждаш какво правят тези престъпници по света. Те и от собствената си държава вече имат забрана за проучване, заради отравянето на цели региони и масово заболяване от рак. ТОВА ТУК НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА!!!
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето защо махнаха Трайчо. Не можа да прокара идеята.
24
1
 
26
 
! Отговори
Мартова преди 12 години
Да, то беше ясно, че така ще стане... Само се хвърля прах в очите на хората!