Парите на властта

Президентът Росен Плевнелиев се оказа един от най-богатите
Обновена: 22 юни 2012 20:55 | 22 юни 2012 20:47,
274
Парите на властта
Кой какви пари е декларирал във властта. Снимка: Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев продължва да бъде един от най-богатите хора във властта.

Това показват данъчните декларации и уведомленията, подадени през 2012 година по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Те са публикувани в сайта на Сметната палата.

Плевнелиев притежава заедно със съпругата си пет къщи - две в София, в местността Малинова долина, в
"Резиденшъл Парк София", една в село Баня, община Разлог, една в село Черноморец и една в Гърция на полуостров Халкидики, които са на обща стойност 3 403 144 лева според цената им на придобиване.

И петте имота са придобити в периода 2007 - 2009 година. Само къщата в Халкидики струва 1 368 081 лева.

Президентът има на влог около 840 хиляди евро и малко над 100 хиляди лева. Над 712 хиляди евро от парите на
държавния глава са на влог в чужбина. Плевнелиев притежава и Ауди Q7, което е купил през 2009 г. за 39 117 лева.

Вицепрезидентът Маргарита Попова не е декларирала недвижими имоти. Тя има влог от малко над 149 хиляди лева и малко над 32 хиляди евро.

Парите в български лева са получени по член 225 на Закона за съдебната власт. Той е свързан с освобождаване от длъжност на съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност. Той има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Бившият президент Георги Първанов е с четири имота – две къщи, апартамент и вила с дворно място. Имотите му са в София, Перник и село Ковача, край Ковачевци.Има и две ниви в Якоруда и Иваняне, като цената им на придобиване е за малко над 45 хиляди лева. Семейство Първанови си имат и Голф, купен през 96 г. за 1000 лева.

Президентът има на влог 10 бона, а съпругата му Зорка – 20 хиляди. Георги Първанов е теглил и кредит от 22 хиляди лева.

Бившият вицепрезидент Ангел Марин има апартамент в Ардино и къща в Батак, става ясно от декларацията му.  Има и два влога, единият за 34 хиляди лева, а другият за 3000 евро.

Премиерът Бойко Борисов е подал само уведомление до Сметната палата, което означава, че няма промяна в имотното и паричното му състояние.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е декларирал, че притежава един апартамент в София с площ 85 квадрата, няма автомобил, но има влог от 64 700 евро, получени от продажбата на апартамент.

Другият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков не е декларирал никакви недвижими имоти, нито пък кола. Наличните му парични средства са 2487 лв., 1063 евро, 3072 американски долара, придобити от заплати.Той е декларирал един банков влог в България за 1400 лв. и един в чужбина за 36 829 долара.

Съпругата му обаче е получила за миналата година 355 178 лв. от трудово възнаграждение от Световната банка, 36 433 лв. наем от недвижим имот във Вашингтон в САЩ. От лихви и дивиденти от депозитни сметки в САЩ половинката на финансовия министър е взела 5391 лв., а роднина й е дарил 148 102 лв.

Председателят на парламента Цецка Цачева е декларирала само банков влог от 6000 лв., които са получени от заплати.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е декларирал никакви имоти, земи и автомобили, но притежава в банка 940 668 лева, които били спестени от предходни години.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също не е декларирал имоти, къщи и влогове, но пък има заем за 34 081 лева.

Лидерът на СДС Мартин Димитров има спестени от заплата 24 хиляди лева, колегата му от ДСБ Иван Костов е подал до Сметната палата само уведомление, а не декларация. Същото е направил и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на РЗС Яне Янев не е декларирал къщи и коли, но е посочил, че след сватбата си той и съпругата му Галя "ръчно" са внесли на влог 55 бона. Янев 30 хиляди и Янева 25 бона.

Двамата имат влогове и за над 70 хиляди лева, средствата били получени от дарения и заплати. Янев има и две кредитни карти от по 20 хиляди лева.

Десетима души не са подали или не са подали в срок декларации. Списъкът с техните имена ще бъде изпратен на изпълнителния директор на НАП и на председателя на ДАНС, съобщиха от пресслужбата на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
3
 
14
 
! Отговори
агент Гоце преди 11 години
Голф и две ниви в Якоруда! А синчетата дакларираха ли мезонетите или са фирмени!!! Защо аз трябва да си декларирам доходите като за управляващите няма никаква наказателна отговорност???
143
0
 
19
 
! Отговори
тъп ъгъл преди 11 години
Как може едно Ауди Q7, което е купил през 2009 г. да струва 39 117 лева? А една Октавия (2007)да струва 42 000 лева?
142
7
 
10
 
! Отговори
според мен преди 11 години
единствено обективна е справката за Плевнелиев-другите или не са показали лоялна справка или просто са замазали положението!
141
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И децата у нас знаят, че само с работа, колкото и да си умен, образован и трудолюбив, не се забогатява. За целта се влиза в политиката. Бързо, сигурно и ефективно натрупване на състояние, имоти, сметки в чужбина и т.н. Ако за тези 23 г. имаше поне един милеещ за народа си управляващ, положението щеше да е друго, нямаше да сме за подигравка в целия ЕС. То не бяха лъжи, не бяха прехвърчания от една партия в друга и какво ли не, само за лични облаги. И още изненади ни чакат.
140
2
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Нищо учудващо няма, на бугаристанеца му дай къщи да строи-ще живее с орлите.
139
3
 
11
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
Оставете другото, ами съм малко загрижен, че от 2-3 години не сме виждали жена около Него, пък и Той така вика, че не можеш да намериш женски *** в спалнята Му...не дай Боже вече да е минал на левия тротоар....
138
2
 
10
 
! Отговори
полицай 007 преди 11 години
"Президентът има на влог 10 бона, а съпругата му Зорка 20 хиляди. Георги Първанов е теглил и кредит от 22 хиляди лева.Бившият вицепрезидент Ангел Марин има апартамент в Ардино и къща в Батак, става ясно от декларацията му. Има и два влога, единият за 34 хиляди лева, а другият за 3000 евро".Алооо къде е Прокуратурата да се самосезира вижте какви НЕВЕРНИ ДЕКЛАРАЦИИ СЕ ПОДАВАТ ОТ Първите хора във Властта,какъв пример давате на НАРОДА СИ другари Обирджии-мафиоти...
137
1
 
8
 
! Отговори
прост българин преди 11 години
Сумата на снимката е остатъкът от последната ми заплата, получена вчера...
136
4
 
19
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 11 години
Не лъжи *** гейберастна,никой не е съдил Доган Ага,та дори и сам си бутна барбекюто и отне минутите слава на Боколина Прекрасната....
135
1
 
5
 
! Отговори
Браво Викинг 171 преди 11 години
точно така, ама не знам дали ще те разберат!
134
2
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
От прочетеното се разбира;че единствено Р.Плевнелиев е написал точна и коректна Декларация отговаряща на цялото му имотно и парично състояние,другите са лъжци и Декларациите им са НЕВЕРНИ или НЕПЪЛНИ.Докога бе Политици ще се опитвате да въвеждате народа в заблуждение,че сте по бедни като по голямата част от НАРОДА НИ,няма ли Прокуратура която да ви задължи да опишете цялото си откраднато от народа имане....
133
9
 
10
 
! Отговори
Богат преди 11 години
Трябва да ни управляват богати и успели хора, такива които целта им не е да печелят пари от властта, а да направят нещо, за да се докажат. Когато гладните дойдат на власт резултата е само един - кражби и разруха.
132
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
ГЕРБ "опорочиха" най-блянуваната длъжност на властта МИНИСТЪР... - носителка на привилегии и далаверки... - тази длъжност вече не е толкова привлекателна, защото всеки внимава да не сгафи - иначе си ходи...
131
0
 
5
 
! Отговори
антиес преди 11 години
ще видите как в гърция ще извършат национализация и ще си върнат дълга.това ще направи сириза която прецакаха на тези избори от ес но тя ще дойде на власт след 3-4 месеца.
130
2
 
10
 
! Отговори
Шабан Тикволюбещ преди 11 години
И албанците и македонците нямат "Мутренска демокрация"....нормално е да са по добре от нас!!!
129
4
 
9
 
! Отговори
Богат преди 11 години
По богат от всички е ТИКВАТА , той носи куфари пари от мазето си в Село Банкя за пенсии, заплати магистрали и кво ли не , чувал съм го от него по телевизията. Боко, що го няма това в твоята декларация бе бат бай.
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в българия няма изградени свободни стопански отношения защото социалистите се събудиха псевдокапиталисти.всичко е в ръцете на дс.в румъния първо унещожиха секуритате а тук им дадохме милионите заработени от нас и те ни яхнаха здраво.но понеже не знаят как да управляват пари фалита им е сигурен рано или късно.
127
5
 
6
 
! Отговори
Кина Обективната преди 11 години
НФБАз лично, ако съм ти работодател, бих те карал да ми плащаш за това, че те държа на работа, нежели аз да ти плащам. След като за над 20 години не си разбрал, че държавата НЕ определя заплатите в частния сектор; Но имам доста познати, чиито заплати се увеличават всяка година, включително и последните три, въпреки кризата. Ако ти работиш във фирма на някой роден "бизнесмен" - ***, можеш да очакваш и още по-ниска заплата, а както споменах в началото - колкото и да ти плащат, все ще е много
126
2
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 11 години
Национализация +Белене=Просперитет за НРБ!!!
125
3
 
5
 
! Отговори
Иво Прокопиев преди 11 години
Аз,синият олигарх Иво Прокопиев правя парите на президента за ден!!!*** се от мъка,докато аз си смуча дайкирито в Нова Зеландия!!!