Парите на властта

Президентът Росен Плевнелиев се оказа един от най-богатите
Обновена: 22 юни 2012 20:55 | 22 юни 2012 20:47,
274
Парите на властта
Кой какви пари е декларирал във властта. Снимка: Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев продължва да бъде един от най-богатите хора във властта.

Това показват данъчните декларации и уведомленията, подадени през 2012 година по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Те са публикувани в сайта на Сметната палата.

Плевнелиев притежава заедно със съпругата си пет къщи - две в София, в местността Малинова долина, в
"Резиденшъл Парк София", една в село Баня, община Разлог, една в село Черноморец и една в Гърция на полуостров Халкидики, които са на обща стойност 3 403 144 лева според цената им на придобиване.

И петте имота са придобити в периода 2007 - 2009 година. Само къщата в Халкидики струва 1 368 081 лева.

Президентът има на влог около 840 хиляди евро и малко над 100 хиляди лева. Над 712 хиляди евро от парите на
държавния глава са на влог в чужбина. Плевнелиев притежава и Ауди Q7, което е купил през 2009 г. за 39 117 лева.

Вицепрезидентът Маргарита Попова не е декларирала недвижими имоти. Тя има влог от малко над 149 хиляди лева и малко над 32 хиляди евро.

Парите в български лева са получени по член 225 на Закона за съдебната власт. Той е свързан с освобождаване от длъжност на съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност. Той има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Бившият президент Георги Първанов е с четири имота – две къщи, апартамент и вила с дворно място. Имотите му са в София, Перник и село Ковача, край Ковачевци.Има и две ниви в Якоруда и Иваняне, като цената им на придобиване е за малко над 45 хиляди лева. Семейство Първанови си имат и Голф, купен през 96 г. за 1000 лева.

Президентът има на влог 10 бона, а съпругата му Зорка – 20 хиляди. Георги Първанов е теглил и кредит от 22 хиляди лева.

Бившият вицепрезидент Ангел Марин има апартамент в Ардино и къща в Батак, става ясно от декларацията му.  Има и два влога, единият за 34 хиляди лева, а другият за 3000 евро.

Премиерът Бойко Борисов е подал само уведомление до Сметната палата, което означава, че няма промяна в имотното и паричното му състояние.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е декларирал, че притежава един апартамент в София с площ 85 квадрата, няма автомобил, но има влог от 64 700 евро, получени от продажбата на апартамент.

Другият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков не е декларирал никакви недвижими имоти, нито пък кола. Наличните му парични средства са 2487 лв., 1063 евро, 3072 американски долара, придобити от заплати.Той е декларирал един банков влог в България за 1400 лв. и един в чужбина за 36 829 долара.

Съпругата му обаче е получила за миналата година 355 178 лв. от трудово възнаграждение от Световната банка, 36 433 лв. наем от недвижим имот във Вашингтон в САЩ. От лихви и дивиденти от депозитни сметки в САЩ половинката на финансовия министър е взела 5391 лв., а роднина й е дарил 148 102 лв.

Председателят на парламента Цецка Цачева е декларирала само банков влог от 6000 лв., които са получени от заплати.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е декларирал никакви имоти, земи и автомобили, но притежава в банка 940 668 лева, които били спестени от предходни години.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също не е декларирал имоти, къщи и влогове, но пък има заем за 34 081 лева.

Лидерът на СДС Мартин Димитров има спестени от заплата 24 хиляди лева, колегата му от ДСБ Иван Костов е подал до Сметната палата само уведомление, а не декларация. Същото е направил и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на РЗС Яне Янев не е декларирал къщи и коли, но е посочил, че след сватбата си той и съпругата му Галя "ръчно" са внесли на влог 55 бона. Янев 30 хиляди и Янева 25 бона.

Двамата имат влогове и за над 70 хиляди лева, средствата били получени от дарения и заплати. Янев има и две кредитни карти от по 20 хиляди лева.

Десетима души не са подали или не са подали в срок декларации. Списъкът с техните имена ще бъде изпратен на изпълнителния директор на НАП и на председателя на ДАНС, съобщиха от пресслужбата на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
9
 
! Отговори
варненец преди 11 години
национализация -само това е спасението от тези пладнешки крадци от последните 25 години до днес.
123
5
 
9
 
! Отговори
Викинг преди 11 години
Брейвикувайте гейберията,това е начина
122
1
 
8
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Сумите са смешни. Защо не публикувате доходите и декларациите на Васил Божков - Черепа, Марин Митев, Иво Каменов, Тихомир Митев и останалите герои в сянка, които управляват България?
121
10
 
8
 
! Отговори
Кина Любопитната преди 11 години
163Ми ти пък как го разбра? Щото ти го каза Станишев ли? За 4 години "социалната" партия БСП вдигна МРЗ с 80 лева - по време на растеж на икономиката, липса на криза и бюджетни излишъци от милиарди; ГЕРБ за три години вдигнаха МРЗ с 50 лв., с увеличенията тази и следващата година ще надмине предишното правителство. Беше доказано как Доган е взел един милион хонорар като "експерт" - сиреч, имаме поне едно неоспоримо доказателство как са крали червените другаре в комбина с жълтите и ДПС. Ти някакви доказателства за кражби, извършвани от ГЕРБ да посочиш? Извън традиционните ви общи приказки без всякаква връзка с реалността?
120
4
 
7
 
! Отговори
varg преди 11 години
Първанов с Голф браво ве.Ако сте народ трябва всички тия да свършат като Чаушеску.
119
1
 
4
 
! Отговори
хари преди 11 години
Бре, богати ве
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО БЯХА МИСЛИЛИ И ИЗМИСЛИЛИ КАК ДА НАМАЛЯТ РАЖДАЕМОСТТА НА ***,И КАК ДА СТИМУЛИРАТ МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ДА СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА,КОИТО ДА ИСКАТ,И ДА ИМА ЗАЩО, ДА ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ,МОЖЕ БИ ЩЕШЕ ДА ИМА НЯКАКВА ПОЛЗА ОТ ВСИЧКИТЕ ТИЯ ХРАНТУТНИЦИ НА ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА! ВСИЧКИ ОТ 1990 год. ИДВАТ И КАЗВАТ КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ, АМА КАК ДА СТАНЕ... ??? ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕ И БАНКОВИ СМЕТКИ ЗА ПО ЕДИН ,ДВА МАНДАТА И ДЕЦАТА ИМ ЗАМИНАВАТ ДА УЧАТ И ЖИВЕЯТ В ЧУЖБИНА! ТАКЪВ Е ЖИВОТА- УПРАВЛЯВАТ НИ ПРОДАЖНИЦИ!
117
1
 
11
 
! Отговори
до 156 преди 11 години
Не знам твоето дали е наивност или вродена тъпотия ,но във всички случаи не си добре.Тези некадърници крадат три пъти повече от " триглавата ламя", тези некадърници направиха така ,че да сме поне с 30% по-бедни ,отколкото при " триглавата ламя". Как не го разбра ?
116
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедни бедни бедни.А колко имат по роднински фирми, буркани и т.н. това не се знае.
115
1
 
12
 
! Отговори
Маке преди 11 години
Помака Расим се оказа по умен от татарите...
114
1
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Да, крайно време е да им се увеличат заплатите. Че то още малко и ние с пенсиите ще ги стигнем! Всеки месец получавам 240 лв за 35-годишния си труд на висшист и след като платя всички сметки, се чудя къде да си вложа оставащите ми неизхарчени пари от пенсията. Дали да не прескоча до Швейцария?
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никому неизвестната личност преди влизането си в правителството се оказа "най-богат"! А колко са "забогатяли" само Господ знае?! Пък и "милеещият" за страната си "президент" защо си държи парите в чужди банки?????????????
112
5
 
4
 
! Отговори
bet преди 11 години
Дано големите им банкови сметки и наличието на имоти е достатъчно основание да не ни крадат , както го правеха предишните ни управляващи БСП , НДСВ , ДСБ и разните му там други партии и партиички, дето и с некадърното си управление, на всичкото отгоре ,ни докараха до просешка тояга.
111
5
 
7
 
! Отговори
ined преди 11 години
Гоце е егати мисира, само пушките му купени с държавни пари струват повече от това което е декларирал. Иначе за Гоуфа му вярвам, всеки пич от Пеуник кара тунингован Гоуф, с лети джанти, двоен кюнец, емпетри антена и лепенки GTI и 16V отзад на Гоуфа.
110
0
 
9
 
! Отговори
М.К.Р. преди 11 години
Ето това е причината за бутането да се докопа власта,кинтите НИ!!!
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От есента на 1989г. до сега няма начин по честен път да се натрупат пари! Всички милионери у нас са крадци и престъпници! Излиза ,че президента е най- големия! Логично , искат се доста за да си платиш президентски пост ,та даже и на загубена държавица като нашата!
108
2
 
11
 
! Отговори
АУДИ преди 11 години
Тези пари не са негови,тези пари са наши,на НАРОДА.и тези имоти са наши.
107
2
 
20
 
! Отговори
Антибалък преди 11 години
Щом спестяват,значи съм им големи заплатите.А Дянков ще им ги увеличава двойно през следващата година на всички министри.Колкото до президента милионер...все по-интересно ми е как ще си докаже доходите,ако приятелчетата му приемат онзи закон...
106
5
 
30
 
! Отговори
Бузлуджа преди 11 години
Всички герберасти заедно със симпатизантите им ще ги затворим в рудниците, да бачкат за благото на народа.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"хаха:)аз имам слуги бе момченце.такива демагогчета"Скрий се бе, льольо! :)))И е странна това твое самочувствие. И правописът ти е скапан, и историята не знаеш, и си правиш идоли от чужденци ... при това и родолюбец се наричаш. Сбъркана работа си. Айде лека, момче, и не ме занимавай повече с глупости!