Не ВСС, а Цветанов и Борисов са провокатори, скочи Костов

Къде бяхте 20 г., какво да кажа на жертвите, защити се МВР шефът
Обновена: 13 юли 2012 13:41 | 13 юли 2012 13:41,
292
Не ВСС, а Цветанов и Борисов са провокатори, скочи Костов
Съдии протестираха пред ВСС заради уволнението на Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото

Дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от ВСС предизвика остър дебат в парламента в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той влезе в спор със съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, който директно обвини ВСС, че е изпълнил политическа поръчка по волята на премиера и на Цветанов. Вчера съдия Тодорова беше дисциплинарно уволнена заради това, че е забавила мотивите на три дела.

"Уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова е груба провокация, а провокаторите са самият премиер Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов", отсече Командира от парламентарната трибуна.

Според десните ВСС за пореден път е изпълнил политическа поръчка и е компрометирал отново себе си като съдебна власт.

"Месеци наред вътрешният министър Цветанов води публична война с уволнената съдийка. Под формата
на загриженост за съдебната система той се разправи с неудобните на властта магистрати и постави на ключови места свои приятели и послушници", заяви от името на Синята коалиция Иван Костов.

Още по темата

Десните виждат в действията на ВСС двоен стандарт - уволнява се един съдия заради бавене на дела, прави се забележка на друг за 43 сходни нарушения.

"Премиерът Борисов набеди ВСС в провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, второ, да внушат страх от бъдещи репресии", посочи още Иван Костов.

Изказването му предизвика моментален отговор от вицепремиера Цветан Цветанов.

"Няма никаква политическа намеса или персонално моя спрямо ВСС", заяви от парламентарната трибуна МВР шефът в емоционално изказване.

"Смятате ли, че толкова ми е силно влиянието. Не, просто имам гражданска позиция, която ще отстоявам и докато съм министър и след това. Защото искам да върнем доверието в политиците и институциите", разпалено допълни той.

Цветанов отново обяви, че съдия Мирослава Тодорова не е действала в интерес на обществото и не е спазвала върховенството на закона. МВР шефът обвини Командира, че 20 години е оказвал явен политически натиск върху съдебната система. 

"Говорител на съдиите в момента беше вашата партийна кандидатура за вицепрезидент. И вие излизате и говорите като какъв – да окажете политически натиск или да си запазите статуквото от 20 години? Защо не дадохте отчет на българските граждани за всичко, което съсипахте. И днес чувам някакъв див популизъм за намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов", ядоса се МВР шефът.

Той отново напомни, че ако е имало справедливост през изминалите 20 години, е щяло да има ефективна борба с тежката организирана престъпност, която била проникнала във всички политически партии.

"Ако бяхте добри политици, ако имахте справедливост, защо нито един път не стана някой да говори за жертвите на престъпността, за щетите, които се нанесоха на гражданите", попита Цветанов.

"Какво да отговоря на писма от жертвите на престъпността и делата, които тя е гледала, когато делото за отвличане е прекратено заради изтекла давност. Какво да им кажа на родителите на изнасилените две момичета", допълни той.

"Три години сте в управлението. Трябваше да излъчите представители във Висшия съдебен съвет (ВСС), да промените системата, а не да ползвате всички връзчици и да включвате компрометирани хора", скочи отново Костов.

Той отхвърли всички "инсинуации" по негов адрес, направени от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Вие продължавате да живеете в някакво небитие, което е опасно за нашата страна, нашият вицепремиер така се е откъснал от този свят. Все по-малко хора ще ви вярват. Никой не ви мрази. Вие сте човекът, носител на омразата. Личи по начина, по който говорите, агресията. Нямам нужда да мразя някой, за да защитавам принципни позиции. Не ви видях да защитавате позиции на министъра на вътрешните работи", отвърна му Костов.

ДПС пък поиска поименен списък на съдиите с брой просрочени дела и срок на просрочване. Според Лютви Местан така депутатите ще могат да преценят дали уволнената Мирослава Тодорова е най-съгрешилият български съдия или има и други съдии, включително такива, поставени на високи властови позиции, с повече на брой просрочени дела.

"Няма нищо по-опасно от съмнението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля", каза Местан.

Той допълни, че няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега стои политически интерес.

БСП също обвини управляващите, че се опитват да обсебят независими органи от съдебната система.

"Смущаващо е, когато след нарушение едни магистрати получават скромни наказания, а други биват
отстранявани. Въпросът е законът да действа не само когато някой има полза от него", коментира Янаки Стоилов.

По думите му демокрацията е в регрес, парламентарното управление се е изродило в премиерски режим, а мнозинството обезличава парламента и го превръща във функция на премиерската власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 11 години
Радвам се, че почна да се говори за това. Още преди 22 години мислех, че ще стане ... За съжаление, в предишните години организираната престъпност не го допускаше
233
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ооо Костов Костов до кога ти ще даваш съвети? Земи се скрии че инак си за затвора. Цветанов е прав като им дава примери на пострадали българи .а наказание няма.
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички приключили с осъдителна присъда дела на тези така безпристрастни съдии са или на някой нещастен *** или на пияни шофьори където всичко е заковано за 20кг.желязо-3 години затвор.За 8-10 мил.лева а ама може и да не е той може някой извънземен да ги е взел пък току виж някоя милка случайно в банковата им сметка незнайно от къде е влязла.НА ТОВА СЕ ВИКА МАФИЯ!!!!!!ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕЗИ КОИТО Я ТОРМОЗЯТ!!!!!
231
0
 
1
 
! Отговори
do 275 преди 11 години
Не живея в Б-я от 14 години бе,и цялата информация получавам от медиите.
230
4
 
0
 
! Отговори
не син преди 11 години
До 267,270 и други подобно мислещи Тук във форума има добре организирана група костовисти. Добре платена, няма как ! И затова не се учудвайте на хвалебствените коментари за *** и на минусите , които получаваме 1
229
2
 
7
 
! Отговори
Костов никога преди 11 години
Костов никога не ми е бил на сърце но не мога да не се съглася с него че: не ВСС, а Цветанов и Борисов са провокатори.
228
7
 
5
 
! Отговори
33 преди 11 години
Много правилно е освободена.Щом толкова години не може да приключи такива важни дела.Значи ни е добър юрист.Да си намери друга работа ,аможе би комунистите ще и помогнат.Има толкова кадърни млади деца,които са без работа.Те ще помогнат на България да се отърве от корумпираните комунисти.Имат смелоста да кажат"тя си вършела добре задълженията"по 5-6 години..................................колко разплакани майки чакат правосъдие.Няма що.Много добре си е вършила работата.Може да чака и похвала или
227
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Какво да отговоря на писма от жертвите на престъпността и делата, които тя е гледала, когато делото за отвличане е прекратено заради изтекла давност. Какво да им кажа на родителите на изнасилените две момичета", допълни той.
226
3
 
7
 
! Отговори
до 274 преди 11 години
чак сега??????????? къде си бил три години, че не видя как сутрин се говори едно, вечер друго, а накрая се случва трето???И досега ти е харесвало?????
225
2
 
6
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Много интересно,досега се искаше да се води борба с корупцията в съд и прокуратура,защото Европа ни предупреждава за това постоянно,а сега когато започна отстраняването на корумпираните целият едва ли не парламент в едно с правителството нададе вой в защита на доказала се в корупция съдийка.Гласувал съм за ГЕРБ,но нещо започнаха да ми се струват неадекватни,а да се заличат злите комунисти от власта тези действия на правителството са противопоказни.Б-я пак се отклонява от правият път.
224
2
 
6
 
! Отговори
Богдан преди 11 години
Фактите са налице,няма един осъден от знаковите дела!Какво можем да си помислим? Може би,че имаме най кадърните адвокати в света или най корумпирана съдебна власт!
223
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОСТОВ Е ВЕЛИК ПОЛИТИК!
222
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май всички партизани - сини, зелени, кафяви, турскосини, жълти, като и безцветни всякакви са се родили от едно семе...Ама редко плевим май...
221
10
 
3
 
! Отговори
черна мърша долна преди 11 години
*** костуф от балкона ли скочи ,преби ли се наи после тая смрад не земна
220
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май всичките са в един кръжок ...
219
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еееееех, Цвъцко! Кво нагло коп.ле си! Ами акцията с името "МИРОСЛАВА"! Тя май завърши едва вчера, а?! Хубавото е, че скоро и ти ще свършиш - и то не само върху бялото ду.е на някоя проста гербаджийка!
218
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кефя се на борците за правда: СерГЕЯ, Гоце Трипера, хидроинженер Доган, Пръмова, мавъра Костов, Учиндолския мутро-чалгияр Слави, дъртата к*рва Кулезич, Пишман Диков, дриснята Милен Цветков, ''последната инстанция'' Явор Дачков, съществото Михнева, ''социолозите'' и цялата им менажерия и машинария от Трактори и Хамстери!
217
4
 
13
 
! Отговори
Бай Миле преди 11 години
Е и за 5-те апартамента нямаше шум и за шумните акции, с имена на какво ли не, нямаше шум и това ще отшуми... както и ГЕРБ!Наздраве... а бе, мина ли 8-ми март?... Поне тогава си еб***хме жените, а сега нас ни е....т!
216
7
 
28
 
! Отговори
Не може така ! преди 11 години
Цветанов е бивш шофьор на УАЗ-253 към ДС, бивши дългогодишен деловидител в Народната милиция и бивш физкултурник, а случайно министър според волята на 1,68 млн.глави ***.Ваньо Танов каза ( преди малко повече от една година) , че Цветанов е прекарал контрабанда една цистерна с гориво и един тир с цигари. Не може точно този човек да дава оценка на съдия Тодорова - председател на Съюза на съдиите в България. Друг е въпроса , че Цв. е случил на най работливите и най спестовните тъст и тъща.
215
3
 
17
 
! Отговори
БРАВО! преди 11 години
"Три години сте в управлението. Трябваше да излъчите представители във Висшия съдебен съвет (ВСС), да промените системата, а не да ползвате всички връзчици и да включвате компрометирани хора", скочи отново Костов.