Румънци и българи продължават да не спазват правилата!

"Ди Велт" коментира черновите на докладите за София и Букурещ
Обновена: 18 юли 2012 13:15 | 18 юли 2012 13:08, Елка Василева
93
Румънци и българи продължават да не спазват правилата!
България отчита слаби резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Снимка: архив, Reuters

Румънците и българите продължават да не спазват правилата, въпреки че са в ЕС вече пет години - така германският вестник "Ди Велт" коментира черновите на докладите на ЕК за България и Румъния.

От пет години Европейската комисия редовно изпраща наблюдатели в София и Букурещ, за да следят за провеждането на така широко прокламираните реформи. И не само това: Брюксел е предоставил на тези държави милиони евро, за да подпомогне двете най-нови членки на Съюза при изграждането на съдебните им
системи, както и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Равносметката е горчива. Брюксел трябва да признае, че всички усилия на партньорите в ЕС изглеждат несъстоятелни на фона на незачитането на основни ценности. Правото губи смисъла си, когато обслужва политическото ръководство. Доказателство за това са възмутителните действия на румънския премиер срещу собствения му държавен глава.

Но това се доказва и от слабите резултати, които България отчита в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Заключенията на Брюксел след този неуспех са плашещи: в най-новия си доклад Европейската комисия /ЕК/ признава страха си, че мъчителните реформи няма да имат никакъв ефект, пише германският вестник.

Ако Европа не беше затънала толкова дълбоко в кризата с еврото, южноевропейците щяха да се придържат повече към дневния ред. Но дали това наистина би променило нещо? Много държави от еврозоната години наред безнаказано водеха ужасяваща икономическа политика, защото напук на всичките предписания санкции нямаше. Политическото ръководство в София и Букурещ бързо е разбрало, че тази нефункционираща система няма да проработи и в техния случай, отбелязва "Ди Велт".

Разбира се, в крайна сметка е задължение на гражданите да направят държавата си демократична и правова. Но три четвърти от хората смятат, че тази цел е непостижима без помощта на ЕС. Ако погледнем правомощията за намеса, които страните от еврозоната предоставиха на ЕК по време на кризата, неизбежно изниква въпросът дали ЕС не трябва да получи по-големи правомощия и при санкцинирането на неспазването на основни ценности. Не само безотговорното му отношение към единната валута, но и това към ценностите води Съюза към пропастта, се казва в материала на "Ди Велт".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: РумънияЕСДи Велт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
фен преди 11 години
Какви са тия, че да казват кой ще кара влака. Ето сърбите, дори и гърците не им пука какво казват *** от Брюксел. Трябва да се оправяме сами и да не слушаме тези западнячета. достатъчно един (Малоумното пожарникарче ББ) да им се навежда.
55
0
 
9
 
! Отговори
Рато преди 11 години
Живея от доста години извън България и спокойно мога да кажа.че целия този рев.че не спазваме правила.че сме такива-онакива...........ДРЪН-ДРЪН.Трябват им работници-по възможност--бели. Техните хора са толкова задръстени.че ти се иска да виеш от ужас.Живял съм и съм работил на три континента .също и по море.Чуят ли.че си българин\ и ако си знаеш занята и цената\си предпочитан.Това съм го преживял и видял лично.Трябва ни само едно-ДА СМЕ СИ НИЕ-такива каквито сме.
54
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
awe nie si gi spazvame stiga ni lagahte iskat da ni darjat nito bedni nito bogati da mojem da im kupuvame stoikite .Da ti *** i evreiski saiyz.A za tia deto mi hodat po 4ujbina i ahkat e da legovishteto na vulka e hubavo toplo i spokoino
53
1
 
10
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
Пита се в задачата какво направи ЕС за да помогне на безнадеждните БГ и РО !? Май нищо а?!
52
2
 
7
 
! Отговори
go 74 преди 11 години
Много точно казано! И в западна Европа ежедневно четем, за какви корупционни схеми става въпрос, как някъде бездънно изчезват милиарди, как сега и Блатер беше уловен с корупция! Ама не - ние сме им трън в очите! Мисля че по този начин, те просто демонстрират, как ужким при тях всичко е наред.
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха, селяните от БГ определят Европа като "корумпирана", *** цирка...Просто не искате да си го признаете. Факт е, че държавите, които критикуват България, имат работеща държавна администрация. Факт е, че стандартът им на живот е много по-висок. Докато вие, драги българи, броите стотинките за бензин да отидете с 10-годишния "Голф" до опиканото Черно море, радвайки се на 500-те лева заплатка. Корупция има там, където хората са бедни. А българите са МНОГО бедни. Но наред с това и жалки.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ран-Ът" - планът за разорение на България. 97-*** година за първи път чух за това и си мислех, че са пълни глупости. Оказа се, че съм сгрешил. Ставаме все по-бедни и това е напълно целенасочен геноцид спрямо нацията. Дянков иска да ни превърне в роби.
49
1
 
8
 
! Отговори
Аман! преди 11 години
Ще се съглася да ни мачкат с такива аргументи, когато осъдят Саркози и Берлускони, че са си финансирали предизборните кампании с пари на Кадафи! Когато осъдят да лежат ефективно борда на директорите на Сименс за раздадени подкупи в Гърция за над 160 млн. евро, когато набутат всички мениджъри на банката Барклиз за дългогодишни измами и манипулиране на лихви, HSBC за пране на пари... Ама заедно с политиците, които са взимали комисионни, за да замазват нещата!
48
0
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА -ХА преди 11 години
Къде е баш "гербера " Борисов ? Смел , както винаги , се скри в миша дупка .
47
0
 
14
 
! Отговори
акула преди 11 години
тук не се спазват и най - елементарни правила, а искате такива сложни неща да се случат. Пример - минете пред Великия МОЛ в кв. Гео Милев и вижте, къде са спрели такситата!!!! И на още стотици места!!! На Алабин до Съдебната!!!!............... знаци, които ще ни извадят очите не се спазват, а искат от нас невъзможното. Трябва да тръгнете, г-н Цветанов от простите неща и тогава да опитвате по-висш пилотаж. НЕЗАЧИТАНЕТО на знаците, показва цинизма на НЕЗАЧИТАЩИТЕ ДЪРЖАВАТА! Защото знак е = на Държ
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен еврочиновниците дадоха пак рамо на Боко.Този доклад до седмица ще бъде забравен Следващият ще бъде чак в края на 2013г. много след изборите.През това време ше има 2 криточни доклада за Румъния .Това несъмнено ще налее вода в мелницата на Боко
45
0
 
2
 
! Отговори
dimitarivanov53 преди 11 години
Ne se poluchava,zastoto vsichki sa protiv.A drugite si traikat,zatova!
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наглост безгранична, с какво право ни държат конско за корупцията, като целия ЕС е прояден от нея. Нима при нас корупцията е порок, а у тях добродетел
43
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 11 години
И защо червените телета се радват - доклада визира 5 години а не 3 - незнам Станишев какво толкова направи че доклада да е различен - не знам кое е по срамно Петков да пикае във фонтани или че Цветанов си купил апартаменти.
42
7
 
18
 
! Отговори
Аман! преди 11 години
Абе аре фък на целия ЕС и на прехвалената им ***! Ако толкова спазваха правилата, ако не беха проядени от политическата корупция, пълзяща от мега-корпорации и банки към вечните им макс. по 3 партии, изобщо немаше да са чували за криза! Кризата им е от лакомия, тежка корупция и неспазване на ОСНОВНИ ЗАКОНИ!Какво значи Гърция да дължи 300 млрд. евра, а населението да има 300 млрд. спестявания?! Там с години никой не е плащал данъци, а бюджетът се е пълнил с кредити!Същото и в Италия и Испания
41
2
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 11 години
Това все едно не си го знаем то е така от 15-20 години, всеки управляващ идва с обещания за радикални реформи накрая пак нищо. Трябва да се смени цялата държавна администрация и съдебна система с хора веднага излизащи от университета. Няколко години ще има застой докато натрупат опит, но после ще тръгнем реазко нагоре.
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС да се оправи първо с Гърците, Испанците и сие и тогава да дава оценки на нас. Ние сме нетен донор на тази алчна банда наречена ЕС. Ай сиктир ...
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОНЕКРАДЦИТЕ ОТ ДОЛНИ ДУНАВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ПОКАЗВАТ МАГАРИИТЕ
38
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Че то...има ли правила;нали е...демокрация.
37
5
 
7
 
! Отговори
Луд преди 11 години
Повече работа - по малко коментари на политически теми из нета, мой подчинени колеги !