ЕК няма да взема страна в спора между България и Македония

Решението трябва да се търси по пътя на двустранния диалог
Обновена: 19 сеп 2012 12:30 | 19 сеп 2012 12:30, Елка Василева
52
ЕК няма да взема страна в спора между България и Македония
ЕК не се намесва в спора между България и Македония. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство и иска те да бъдат решени по пътя на двустранния диалог.

Още по темата

Това стана ясно от думите на Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле. Той коментира за БНР отношенията между София и Скопие и по-конкретно излезлия преди дни филм „Трето полувреме”. Според наши политици и историци филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към България.

„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните“, каза по този повод Стано.

„Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни, тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят. Тъй като в този случай говорим за филм, който пресъздава събития от Втората световна война, препоръчително е и историците да проведат задълбочени дебати по него.

Не е работа на Европейската комисия обаче да съди или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни. Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение”, каза говорителят.

По думите на Петер Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се хващате за някакъв си филм , дето и никой не го е гледал и едва ли ще го гледа. Много по-важно е да се спре процеса на промиване на мозъци в МК и кражбата на история. И моята баба беше македонка, но винаги е твърдяла, че е българка от Македония, и през ум не й минаваше да се прави на антична или на нещо друго и различно от българка. Ето това трябва да им се обяснява. Преди бяхте българи, сега и марсианци да станете - на кой му пука за вас. Но историята си е наша.
26
2
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
27, прав си, Г. Димитров трябваше да отстоява българските интереси, а не неговите ако трябва и с цената на живота си и близките си. Но понеже всички комунисти са червени *** армията се изтегли и от Македония и от западните покрайнини! За беломорска тракия ни натискаха англичани и американци, но ние трябваше да включим Сталин (като му обясним че е хубаво Варшавският договор да има излаз на средиземно море).Политика, разум, държавничество.... къде изчезнаха?!
25
0
 
1
 
! Отговори
Прост народ=слаба дъ преди 11 години
Честити ви новите съюзници, *** прости!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Георги Димитров направи една много голяма грешка, като под влиянието на Сталин постави началото на разделението на българския народ.
23
0
 
3
 
! Отговори
! преди 11 години
Лицемери!Иначе навсякъде си врат гагата тия дърти *** лицемери
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е има си хас пък европейците да ни казват каква ни е историята. Това с макетата си е наша дразга. Братята сърби десетилетия наред им насаждаха омраза към нас и сега няма как новото поколение граждани на Македонската република да помни как се е наричал дядо му или прадядо му и за какво се е борил.
21
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Никой не мрази македонският народ --и те са като нас -едни нещастници --само че ние сме по големи в нещастието--когато в Индия и Пакистан върлуваше беднотията двете държави се обвиняваха взаимно за тяхната икономическа немощ ---това е стар политически ход изпитан в годините --
20
1
 
5
 
! Отговори
Един Гет преди 11 години
За Бога братя спрете омразата...едни към други..Кръвта на братята не става на вода..В МАКЕДОНИЯ ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ И ЖИВЕЯТ НАШИ БРАТЯ И СЕСТРИ!Трябва отново да бъдем заедно както е било и дано бъде така за в бъдеще..От тези неща печелят враговете на България .Не виждате ли докъде сме стигнали...?
19
1
 
4
 
! Отговори
поля преди 11 години
Оф кво им обръщаме внимание на тия комплексари Македонските политици? Те хората им не са лоши, ама политиците им са грандомандни корумпирани комлексета и създават само врява и излишни емоции
18
1
 
13
 
! Отговори
?????? преди 11 години
а сега българино прос сам си направи смитка колко му пука на европейския съюз за българия.
17
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Кой призна първи че има такава държава Македония --КОЙ КОЙ КОЙ ???? а сега яжте вряла попара--Кой се меси в арабският свят КОЙ? сега и с терористи ще се занимаваме --23 г ни управляват абсолютно некъдърни политици--те са печалбари --политик е това да си дипломат да избягваш конфликти касаещи нацията ..да умееш да говориш ,,да преценяваш нещата в бъдещо време -да си далновиден __а не селски хитрец и печалбар
16
0
 
11
 
! Отговори
перо преди 11 години
Аз не разбрах да има спор.Ние , като член на ЕС имаме същото право , подобно на Гърция , да кажеме нашето НЕ за приемането на западните територии на Балканския полуостров.И дали ще се намери някой , който да забрани издаването на български паспорти на "тези" граждани , за да се ползват с нашето право , за пътуване в ЕС. А за филма им, да не се правиме на талибани.Като са жалели за техните евреи , да са показали.Да са се вдигнали.Доста фриволен израз за вдигане срещу Хитлер.И те с евреите,м
15
1
 
20
 
! Отговори
do 11 преди 11 години
Какво стана с македонския език? Допреди 15-20 години ви разбирах напълно, сега като ми се наложи да прочета или да говоря с някого ми е почти толкова трудно колкото един сърбин да го разбера. С тези албанско-сръбски влияния съвсем ще се *** този език! Успех с влизането в ЕС, което ще стане през трупа на гърците, вече и българите. Върнете ни парите от техниката и с всичко, което ви помогнахме след отделянето от Югославия, а за протекцията от "братската" ви Сърбия, да не ви пометат като Босна..
14
3
 
15
 
! Отговори
Я,стига преди 11 години
ЕС -МЕС,всичко е една грандиозна измама,да доят с членски внос,а да им е през оная работа,за такива като нас!Бесило за тия,дето ни го завряха с тоя съюз!!!!!
13
2
 
17
 
! Отговори
tomahawk преди 11 години
Маке... ти и трън !!!От днес нататък аз спирам да се интересувам за съседите от БЮРМ !Тези хора никога няма да намерят своята самоличност, защото просто те никога не са имали държава.Винаги са били една провинция на редица империи и държави сред които няма такава с името Македония !!!
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами аз при това положение не виждам за какво членуваме в тоя смешен съюз. Не ни подкрепят за нищо, ама внска от 1 млрд. евро всяка година трябва да плащаме.Премиерчето, стига си ритал мачлета, ами се захващай да им търсиш сметка на евроскапаняците...
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честно казано не знам защо постоянно ни занимават с тая пиклива държавица МЪкедония. Да си правят каквито си филми искат, да се задавят в злоба и омраза дано. 1 милион и 900 хиляди население, от който 550 хиляди албанци. Нека България да им е крива.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЯ ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАБЪЛГАРСКА СТАЛИНАРИЯПЛОД Е НАБАЩА--СТАЛИНМАЙКА--ГОШО ТАРАБАТА
9
15
 
4
 
! Отговори
orce преди 11 години
Sto se odnesuva za filmot TRETO poluvreme RABOTATA DO KRAJ JA PROMASIVTE.i DA SAKAVME PODOBRA REKLAMA nemase da dobie filmot.Pred da bide prikazan filmot na festivalot vo Bitola istiot go gledase celiot diplomatski kor vo salata na E VREJSKIOT MUZEJ VO sKOPJE.I za vasa zalost site do eden go otcenija kako dobar film no NEMA nikakva antibugarska propaganda i deka celata negativna euforija i fijasko.E sega EU ve3 vadi od gluposta i treba da ste im blagodarni
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЯ ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАБЪЛГАРСКА СТАЛИНАРИЯПЛОД Е НАБАЩА--СТАЛИНМАЙКА--ГОШО ТАРАБАТАКОМУНИСТИТЕ НИ СА ПРОДАЖНИЦИ КРЕМЪЛСКИЗАДРАСКВАТ ОТ ПАСПОРТИТЕ НИБЪЛГАРИН И ПИШАТ--МАКЕДОНЕЦ.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РУСКИТЕ *** БКППУСИН УТРЕ ЩЕ И КАЖЕ ДА НИ НАПРАВЯТ ШИПТЪРИ.