Брюксел поиска Македония да реши проблемите си с България

Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения
Обновена: 18 сеп 2012 18:32 | 18 сеп 2012 18:18, Елка Василева
81
Брюксел поиска Македония да реши проблемите си с България
Щефан Фюле. Снимка: архив, Reuters

Македония има нов проблем освен спора си с Гърция за името и това са отношенията й с България, тъй като в ЕС все по-често се говори за комплексността на отношенията между Македония и България. Това заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле за радио „Свободна Европа“.

Още по темата

„Няма разлика, всички съседи са важни за страна, която иска да се присъедини към ЕС. Случаят с Гърция е очевиден, това е въпросът за името, който трябва да бъде разрешен. Освен това все по-често чувам за комплексността на отношенията с България. Чувам много изявления на български представители за проблемите в отношенията между София и Скопие. Това трябва да се разреши. Политиците от двете страни носят отговорността. Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения и ако искате да станете добър член на ЕС, единственият възможен начин е да станете добър съсед“, заяви Фюле.

В интервюто Фюле изтъква, че добросъседските отношения са един от основните критерии от Копенхаген, които всяка страна членка трябва да изпълнява, тъй като ЕС иска да се разширява с нови страни, но не желае да внася двустранни проблеми. Въпросът за добросъседските отношения досега не беше част от предприсъединителния диалог между Македония и ЕС и сега, при посещението си в Скопие, еврокомисарят Фюле заяви, че за първи път се поставя и този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Alexander the great преди 11 години
skopie = dysniland :))
69
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 години
С тези коментари СРЪБСКИТЕ СВИНАРИ целят да намразим нашите братя от Македония и да бъдат отритнати от майка България. Тогава ще са лесна плячка. Република Македония се отдели от Югославия по мирен път защото ни МРАЗЕХА. Всякакви приписвани заслуги на България за мирното обособяване са фантасмагории.Сигурен съм, че когато в БЮРМ отношението към нас се обърне към подобряване, албанците ще бъдат подтикнати да нанесат удара си.В България доста хора са изненадани от действителното положение на нещата в БЮРМ. Това е като един вид шок за мнозина българи, но по-добре е да се знае реалността.
68
1
 
4
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Македонско трябва да влезе в ЕС, само като област в пределите на Република България!
67
0
 
2
 
! Отговори
Ъъ..ко стаа... преди 11 години
Какъв ЕС, какво НАТО за македоноидите (маймуноидите)....до 20 години съотношението между албанците и македоноидите ще се обърне, т.е. вместо 1.2млн. македоноиди и 0.8млн. албанци - ще има 1.2млн. албанци и 0.8млн. македоноиди и в Античката Македония ще се вее албанският флаг не само в Струга и Тетово, а съвсем близо да българската граница. Албания вече е в НАТО, в ЕС едва ли ще влезе някога, така че този въпрос става излишен. Що е младо македоноидно ще вземе БГ паспорт и дим да го няма оттам....
66
0
 
3
 
! Отговори
FUCKEDONEC преди 11 години
КЪПАН МАКЕДОНЕЦ=ЧИСТ БЪЛГАРИН...
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласе съм за добросъседските отношения!Македония да не краде история от съседни народи!До гляма степен българската държава е винова, защото е толерирала случващото се в Югослвия в края на 40-те и началото на 50-те. Пиринския край насила са ги правили македонци!Виновен е гадния и долен коминтерн!Добре че Тито се е скарал със СССР, та мераците са им останали несбъднати, но много вреда самите ние сме нанесли! Комунистическите правителства 0т 1944 до сега са виновни за всичко!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оставка за външния ни министър, заради толериране на политиката на терор над българското население в македония. и на герб също. тези хора не ни представляват! не могат да се справят с една македония, а щели да напердашат русия.
63
2
 
11
 
! Отговори
! преди 11 години
До МАКЕДОНЕЦ Страхът ти е парализирал мозъка,лепи мой!Като те подгонят обаче бягаш чак в миша дупка и примигваш страхливо.Има още дълго да си потропваш,заедно с менторите си от Белград пред вратата на ЕС!
62
1
 
4
 
! Отговори
do izroda makedonec преди 11 години
za kakav na noz pi6e6 be da ne vi napanat albancite otzat i togava nie 6te vi 4ekame odpred i vazelina nema da vi spasi ANADAN mu.
61
1
 
5
 
! Отговори
Rado преди 11 години
E sega Makdonalsite ste gi slozim kato ku4e v karuca texnata m***m.. prodazna.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С други думи тия л...те ще видят ЕС през крив макарон! Т...ци!
59
2
 
5
 
! Отговори
do 57 преди 11 години
za kakvi (drevni) makedonci pi6e6 tova e mit izmi6liotina takiva izob6to ne sa sa6testvuvali oblast da no darzava nikoga kolkoto e sa6testvuvala kato darzava MIZIA are begaite.
58
1
 
16
 
! Отговори
На сила хубост няма преди 11 години
Скопските УДБА-шки агенти правят всичко възможно да провокират съседните държави, за да не се "изплъзне" БЮРМ от контрола на Сърбия и тя да не бъде приета в ЕС и НАТО ! В крайна сметка не е изключено тяхната по-далечна цел да е - БЮРМ да бъде ликвидирана и поделена между Сърбия и Албания ! Така че оправянето" на двустранните отношенията с лица, които умишлено търсят провокациите, е ИЛЮЗИЯ ! Просто на ЕС трябва да му стане пределно ясно, че става дума за политика на умишлени провокации към съседите ! Що се отнася до патагонските антикви, те са трагикомичен продукт на десетилетни усилия за изфабрикуване на Балканите с чисто политическа цел на "нова" народност ! Ето го и резултатът - те самите да се чудят кои са и кое културно-историческо наследство "да пришият" към своята въображаема идентичност ! Това е тежка форма на колективно личностно раздвоение, което в психиатричната клиника се диагностицира като шизофрения !
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До orceОрце, що не пишеш на кирилица бе? Ил компюторот ти нема таков език,а? Ти си един албански гей, това е сигурно!
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНИ СА БИЛИ ГЪРЦИ....ГРЪЦКА КРЪВ И ГРЪЦКА КУЛТУРА = ГРЪЦКА ДИНАСТИЯ АРГЕАДИ.....КОИТО ИСКА ДА БЪДЕ И ТОИ ГРЪК----НЕКА ДА СКЪСА ВУЛГАРСКАТА СИ КАРТА И ПАСПОРТ.АЛЕКСАНДЪР АКО ЗНАЕШЕ ЧЕ Е ТРАК---НЯМАШЕ ДА РАЗПРОСТРЯНАВА ГРЪЦКАТА ЦИВИЛИАЗАЦИЯ И ЕЗИК---А НЯКАКАВ ПРЕДПОЛАГАЕМ '''ТРАКИОТСКИ'''- КОИТО ПАК СИ Е ВИД ГРЪЦКИ ЕЗИК.ВСИЧКИ ТЕРМИНИ,ДУМИ И АРХИТЕКТУРНИ ПОСТИЖЕНИЯ СА ГРЪЦКИ----НАМЕРЕТЕ ГИ САМИ И ВИЖТЕ КОИ СА---ЩЕ ВИ КАЖА ПОНЕ 3 - СТАДИОН, БИБЛИОТЕКЕ,ТЕАТРОС..
55
6
 
20
 
! Отговори
Vict преди 11 години
До BG-681Древните македонци не са били гърци, а народ сроден на тракийските, чийто наследници сме ние. Не забравяйте, че гърците се биха на страната на персите, а много тракийци са били с Александър в походите му. Гърците не са могли да разбират какво си говори Александър със своите съратници. Още *** Ценов през 1908 г. написа всичко по въпроса за това кои са старите македонци - сродни на нас и в никаккъв случай гърци.
54
1
 
25
 
! Отговори
Диагноза преди 11 години
Скопските УДБА-шки агенти правят всичко възможно да провокират съседните държави, за да не се "изплъзне" БЮРМ от контрола на Сърбия и тя да не бъде приета в ЕС и НАТО ! В крайна сметка не е изключено тяхната цел в по-далечен план да е - БЮРМ да бъде поделена между Сърбия и Албания ! Що се отнася до антикварните патагонци, те са емблематичен случай на несполучлив опит да бъде с политическа цел умишлено произведена "нова" изкуствена народност ! Ето го и резултатът - те самите да се чудят към коя културно-историческа идентичност "да се пришият" ! Това е тежка форма на колективно раздвоение на личността, което в медицината се диагностицира като шизофрения !
53
0
 
6
 
! Отговори
Диагнозата преди 11 години
Скопските УДБА-шки агенти правят всичко възможно да провокират съседните държави, за да не се "изплъзне" БЮРМ от контрола на Сърбия и да не бъде приета в ЕС и НАТО ! Нещо повече, не е изключено по-далечната цел да е подялбата й между Сърбия и Албания !Що се отнася до антикварните патагонци, те са емблематичен случай на несполучлив опит да бъде с политическа цел умишлено произведена "нова" изкуствена народност ! Ето го и резултатът - те самите да се чудят към коя културно-историческа идентичност "да се пришият" ! Това е тежка форма на колективно раздвоение на личността, което в медицината се диагностицира като шизофрения !
52
20
 
5
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Gosp. Saso kratko mi kazi sto ce komentirate otkako cel diplomatski kor go izleda filmot TR.POL. i ne vidoa nisto sto ne e vistinito,a Vie edinaeset meseci pluvate po site institucii deka pravime anti bugarski film i za toa treba da ne sancionirat.Za zal pak promasaj kako sto ce bide i toa so prestojnite crveni linii.Vnimavajte CETIRI pati posegate po MK isto tolku pati go duhate.Vnimavajte sepak ste vie edni goleme gazolisci i tradicionalni luzeri
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
при второ Косово никой няма да си мръдне пръста, което е целта на предателите македонисти - антични и т.н. Интерсно защо го поддържат сърбите? За турците и американците е ясно.за ОРЦЕ: ти си албански фундаменталист.