България осъди сирийския режим и подкрепи Турция

Действията на Дамаск са реална заплаха за съседен на България съюзник в НАТО
4 окт 2012 17:00, Елка Василева
304
България осъди сирийския режим и подкрепи Турция
България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Още по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако турците се намесят пряко в конфликта -това ще бъде краят на османские им бълнувания.Сирийската армия е досатъчно боеспособна ,една от най-добре оборудваните военни сили ,с огромен боен опит,доказван неведнъж срещу израелската армия.Герб провежда самоубийствена политика по отнешение на държавата и нейното бъдеще.Българите ще накажат жестоко туркофилщината на компрадорската класа.
221
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
LELE PAZI BOJE KVO DOJIVIAXME BULGARI I TYRCI ZAEDNO SRE6TY SIRIA . ZA TOVA LI SE BORIHA LEVSKI I BOTEV . GERB- NACIONALNI PREDATELI I IZMEKIARI
220
0
 
1
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
В подкрепа на пост 256...Помните ли кой направи Бойко генерал? А помните ло кого целуна Бойко след като му връчиха пагоните? Ако не помните - поровете се в интернет.......
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А а а на Млъденуф-Великия-Политик-Оакващ-Всичко дружинката па се изказала...
218
0
 
7
 
! Отговори
На гол гъз чифте пищ преди 11 години
ЕВРЕЙСКИТЕ ГЪЗОЛИЗАЧИ БЪРЗАТ ДА НИ НАБУТАТ ВЪВ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ СЛЕД КАТО СЪСИПАХА АРМИЯТА И ОКРАДОХА РЕСУРСИТЕ НА БИВШИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ.НАРОДА НИКОЙ ГО НЕ ПИТА...СИРИЯ Е НА ПЪТЯ ДО ИРАН И БЪРЗАТ ДА СЛОЖАТ РЪКА НА ТЕРИТОРИЯТА И.
217
5
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 232Добре че има и западни сайтове в които да чета истината, вместо гнусната руска пропаганда!!!
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешници.
215
2
 
5
 
! Отговори
Младенов - предател преди 11 години
Най-страшното е, че тези които трябва да пазят държавата и населението са били или станали предатели на собствената си държава. Същото се отнася и за собствените им отрочета. На всички е ясно вече, че това са служителите на Държавна сигурност. В държавата те създадоха бандитските формирования за да отклонят вниманието от ограбването, което извършват, заеха ключовите постове в управлението заедно с Комсомолските деятели, подложиха на тормоз и ограбване народа. Тодор Живков ги създаде еничарите.
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
na6te pesove da ne jafkat mnogo mnogo
213
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах по някаква телевизия Хилъри Клинтън, но жестовете й посказваха, че тя самата не вярва на приказките си: ние сме възмутени от артилерийския обстрел над Турция от страна на Сирия. Ние ще обсъдим с нашите турски приятели тази много опасна ситуация и ще разработим по-нататъшни стъпки, които трябва да се предприемат, за да не допуснем разпространение на насилието.
212
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ибрикчийска външна политика!!!!!
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
рез 2006 е съветник към парламентарните комисии по отбрана и външна политика и сътрудничествно с Иракския парламент.В кандидатската листа на партия "ГЕРБ" за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) е регистриран под номер 3. Като депутат в ЕП Младенов е член на комисиите по вътрешен пазар и защита на потребителите, външна политика, подкомисията за сигурност и отбрана. Също така е първи заместник председател на делегацията на ЕП за отношения с Ирак и член на делегациите за Израел и Афг
210
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 12 март 2002 е избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партия Съюз на демократичните сили. По-късно е назначен за говорител на партията. От 22 февруари 2004 е на поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си от 16 август 2005 г.От 2005 до 2007 работи като консултант на Световната банка. Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. През 2006 е съветник към парламен
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация "Отворено общество", София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001. Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002, заместник председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.На 12 март 2002 е
208
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правителството не е България!Аз подкрепям това:Сирия е отправила послание към председателя на съвета по безопасност към ООН относно терористичния акт в гр. Алепо, за който тговорност е поела ислямистка организация. Този терористичен акт е част от редица престъпни действия на бунтовниците и въоръжените терористични групировки, поддържани от някои държави. Сирия се надява, че съвета по безопасност към ООН открито и ясно ще осъди терористичния акт в Алепо и силите, които стоят зад него. Това ще бъде проверка за искреността на международната общност и потвърждение за нейната решимост да води борба с международния тероризъм.
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според негови политически противници, по това време участва активно в младежкото комунистическо движение (Комсомола) и е последният секретар на Ученическия комитет на ДКМС на гимназията. [8][9]През 1995 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност "Международни отношения". На следващата година защитава дипломна работа на тема "Израелските ядрени сили" и получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж, Лондон.Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен
206
0
 
9
 
! Отговори
Само пробвам преди 11 години
Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Според бивши служители на Държавна сигурност баща му, Евтим Младенов, е щатен служител на нейното Първо главно управление - свързочник в различни посолства, като ползва дипломатически статут за прикритие.[2][3] Самият Николай Младенов не отрича тези твърдения, заявявайки, че подобен факт не би имал влияние върху работата му.[4]Като внук на активни борци против фашизма и капитализма [5][6][7] Николай Младенов учи в елитната Първа английска гимназия в Соф
205
1
 
5
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Поведението и мнението на бг политици е като това на ромка на околовръстното - каквото ѝ каже сводника или колко ще ѝ плати клиента. Самочувствие голЯмо, покритие - нула.
204
2
 
12
 
! Отговори
Борей преди 11 години
А, бе няма да стане това, което си мислите чети/фи/та. За вас си има тактически, а стратегическите са за отвъд океана.Много ми хареса един коментар, че Русия е в състояние да превърне всяка една държава (без значение коя) във филиал на ада.
203
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От съседната новина:"Няколко десетки млади французи, самоопределящи се като радикални ислямисти, са напуснали Франция в посока към Сирия и Мали, за да участват в джихада там. В Сирия те се сражават срещу "еретичния" режим на президента Башар Асад, на страната на джихадистки или салафитски групировки."Следователно Франция признава, че Асад си има работа с джихадисти, а не с борци за свобода и демокрация. А мината в турското село, дошла от сирийска територия е убила семейство кюрди. Питам аз, защо предателите от нашето правителство замесват държавата заедно с народа в тази *** война на Турция срещу Сирия! Нас не ни питаха, искаме ли да сме в съюза на НАТО! Сега се оказва, че са ни съюзили с Ал-Кайда.