Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
556
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя живее в измислен свят. Айде да бяга в африка да се кефи и да не ни говори глупости!
555
2
 
32
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Пишат за Мароко???Аз вече години наред пиша че сме по-зле и от Занзибар и Танганайка(любимите ми най закъсали африкански райони:)))),а журналистите ще ми пишат за Мароко и др. северноафрикански държави!Ами че в Либия,по времето на Кадафи,хората получаваха десетократно по-големи заплати от нашите!Сега нашият стандарт е хиляди пъти по-нисък от този на пингвините в Антарктида!!!Цялата планета се грижи за просперитета им,а нашите крадат и плачат че няма пари за раково болните,децата и майките!!!
554
1
 
27
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До онбашията 700 Е заради *** като теб сме на тоя хал, извинявай ама по заплати и по свобода на словото ни изпревари Судан, който дръпна за една година 30 места. Когато нямаш информация и се изказваш неподготвен звучиш точно като Пър-Дянков, говори пълни глупости и се смята за интелигентен! Е те тоя ви кадър ще затрие ГЕРБ, даже няма нужда БСП, повече да се изказват!
553
16
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
не го знам кой е тоя драгомир стойнев, но явно интелекта не му е от силните, а и предполагам не е помирисвал африка, нито друга небяла държава. няма да е зле да натоварим всички споделящи мнението му и да го стоварим в африка, да живеят на висока заплата.
552
2
 
4
 
! Отговори
Българка преди 11 години
Нямам нищо против заплатите, но да не са високи цените на разходите .
551
0
 
14
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До за 678 -680Живееш в самозаблуда, и то голяма, държавата може да наложи минимална заплата и който не може да я плаща просто фалира, това е. Защото в твоите заблуди за червените кхмери/от които е произлязъл твоето слънце Бойко/ вярваш само ти и още 20 човека вече. Скъпи герболетки престанете с глупавите оправдания, не разбирате ли че ви водят за носа?
550
6
 
4
 
! Отговори
напомняйте преди 11 години
БСП,и да напомняте и да не напомняте когато разпределяхте вие капиталите за народа нищо не оставаше.Какво се правите на загрижени.ПФУ
549
1
 
3
 
! Отговори
заплатен преди 11 години
Айде, да си одите ,хайвол, че народа ке ви отрепе!! Хич ва няма, ей, и аборигените са по- вред и държат на племето си.
548
3
 
39
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Заплатите и пенсиите в Бг са позорно ниски!Това е позор заради който българите трябва всеки ден денонощно да са на улиците и плищадите!да протестират и да се бунтуват, да покажат че са хора!
547
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
рамо до рамо сме със северна корея
546
1
 
43
 
! Отговори
Виденов каза преди 11 години
Най-лошото ,че тия които окрадаха държавата нямаха таланта да станат предприемачи и да дръпнат националната икономика.Похарчиха всичко за собствен лукс.
545
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Стефан6to ne se skrie6 nqkude!! Ti zaplata polu4awa6 li?? Obqsni mi kak si polu4awa6 zaplatata i kak se pokriwat razhodite na firmata,kato nqma pe4alba!??! Sme6en,lqgai si burzo!!
544
0
 
16
 
! Отговори
do 689 преди 11 години
Коя е тази фирма с нула процента печалба, че и да 'работи' ?! Ти въобще нормален ли си, или както всички млади висшисти с купени дипломи и големи претенции си се надрусал преди понеделник ?!
543
29
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Някак си не отива на депутат от БеСеПе да коментира заплатите в страната. Те докараха страната до два държавни фалита, а и доста от нас помнят краха на техните управления - Лукановата гладна зима и Виденовата средна заплата от по 5 долара и пенсии от по 3 долара месечно, гарнирани с няколко стотин процента инфлация (!) и тежки банкови фалити. БеСеПе не дават решение на проблемите, напротив - те ги забъркват. В нашата фирма (за компютри) работим с 10% надценка, а печалбата е точно 0% как тъй 40?!
542
1
 
18
 
! Отговори
КРАТАК преди 11 години
Мисля да си отворя бизнес с погребална агенция! Тъй кът гледам, май скоро ще стане много доходен този бизнес
541
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изберете си догодина пак тая Мутра и ще станем последни и в света! Не разбрахте ли, че на тази Тиква ВЪОБЩЕ НЕ И ПУКА ЗА НАРОДА! За нея е важно да ходи до Бургас за 3 часа, да изиграе там партия тенис, да порита или да излъже В. Златев на карти и да се прибере в Банкя, за да дърпа инструментите на кучетата си! Пфуууууууу, бахта в зоофила!
540
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е политиците да разберат че всяко нещо което е във вреда на народа е във вреда и на самите тях. Всъщност ние нямаме политици а тарикати.
539
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В новините постоянно повтарят "бизнесът каза: " , И никога "работникът каза:"
538
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БАНАНОВА РЕПУБЛИКА НО НЯМА И БАНАНИ.МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ПО-ТОЧНО БОЙКО *** МРАЗЯТ ХОРАТА.
537
1
 
3
 
! Отговори
виденоф преди 11 години
е па тя българия верно у европейския съюз, щом и заплати вземат