АЕЦ „Белене“ се строи, а ГЕРБ и БСП разиграват цирк

Синята коалиция се позова на писмо от НЕК
Обновена: 18 окт 2012 14:05 | 18 окт 2012 13:58,
115
АЕЦ „Белене“ се строи, а ГЕРБ и БСП разиграват цирк

 АЕЦ „Белене” продължава да се изгражда тайно зад гърба на Народното събрание. За това алармираха в парламента от Синята коалиция.

Според десните Бойко Борисов и Делян Добрев действат с БСП и ще строят заедно "Белене", както и заедно организират референдума.

Десните се позоваха на писмо от месец октомври тази година от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев, което засяга изграждането на далекопровод 400 киловолта.

В писмото се посочва, че е във връзка с изграждане на високоволтова линия, необходима "за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ"Белене".

„Разиграва се голям цирк, в който ГЕРБ и БСП се представят като най-големите опоненти, а всъщност бавно и методично си строят проекта „Белене" , възмути се Мартин Димитров.

Той обясни, че далекопроводът е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната.

Димитров обвини управляващите, че действат зад гърба на парламента, който на 29 март тази година взе решение за спиране на изграждането на централата, и същевременно лъжат българския народ.

Още по темата
„Как е възможно НЕК да иска строителството на далекопровод за проект „Белене", който е спрян от правителството и това решение е подкрепено от българския парламент. Ние сега разбираме защо ГЕРБ и БСП стигнаха до идеята за въпрос, който и ГЕРБ, и БСП ще подкрепят за строителството на „Белене", заяви още бившият лидер на СДС.

По думите му референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска "Белене" и затова го строим.

Според него това е една голяма измама, капан, в който е попаднала България.

НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за "Белене", добави и тъмносиният депутат Иван Иванов.

По думите му в момента компанията е във фактически фалит заради огромните разходи - около 1,4 млрд. евро за централата.

Въпросът ще бъде поставен днес на първото заседание на анкетната комисия, която ще се занимава със
сключените договори около втората атомна централа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
По темата: Oт АЕЦ "Белене" до ЯдЕЦ "Белене" - Аз поддържам малка част от БИСОВЕТЕ на Бардоквата от Банкя: "АЕЦ Белене може да стартира още утре"(21.9.2010); "АЕЦ Белене е изключително важна за България"(1.11.2010); "Ако не започнем да строим "Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира." (26.02.2011). Максимум до три седмици ще стане ясно дали ще строим АЕЦ "Белене", (12.01.2012) Малка извадка от БИСОВЕ на Бардоквата от Банкя - Oт АЕЦ "Белене" до ЯдЕЦ "Белене": "България замразява строежа на АЕЦ Белене"(12.6.2010); "Белене не е замразена"(25.6.2010); "АЕЦ Белене може да стартира още утре"(21.9.2010); "Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене" (25.10.2010); "АЕЦ Белене е изключително важна за България"(1.11.2010); "Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта"АЕЦ Белене" (2.11.2010); "Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не "с цялото си сърце", а с "прагматизъм". (5.11.2010); "Ако не започнем да строим "Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира." (26.02.2011). "На срещата с Путин няма да се говори за Белене"(12.11.2010); Борисов не казва "да" или "не" на обвързваща клауза за Белене: Политическото говорене по темата АЕЦ "Белене" трябва да спре!, Трайков, седнете с Дянков и се разберете за Белене" ; Не искам да се меся в решението за "Белене" (6.04.2011); "Ако послушаме сините и се откажем от "Белене", отиваме на Арбитражен съд в Париж. 2017 г. спира 5-и реактор на "Козлодуй" и Русия не удължава срока му(само тя има това право), 2019-спира 6-и реактор, пак няма удължаване. Токът поскъпва 18 пъти. Икономиката загива. Трябва да внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство." (БНТ, " Панорама",08.04.2011г.- Борисов) Максимум до три седмици ще стане ясно дали ще строим АЕЦ "Белене", (12.01.2012)
28
1
 
6
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Естествено, че се строи. Въпросът обаче е кой да построи тази АЕЦ? Дали руснаците или американците - ето това е проблемът! Тук обаче има вплетени много икономически и политически интереси и задкулисни игри, които няма как да узнаем. И тъй като вече имаме друг голям брат, ще се съобразим с неговите изисквания. Затова проблемите са обвити в мъгла и поради тази причина въпросът за гласуване ще бъде преиначен и по този начин референдумът ще се окаже напълно излишен.
27
1
 
26
 
! Отговори
МВ преди 11 години
Ха, Ха. Очертава се още един референдум - да се строи ли газова централа и далекопровод до площадката на Белене. А най-добре е да ни попитат дали не искаме да се възстанови лагера на тази площадка и да ги изпратим всичките управници там да копат, защото никой не направи нищо за тези над 20 г., а само крадяха.
26
2
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПРОГРАМА НА ГЕРБПРИОРИТЕТ III - Запазване ролята на ядрената енергетика- Подкрепа на проекта за АЕЦ Белене като ЧАСТЕН ПРОЕКТ;- Изграждане на национално хранилище за радиоактивни отпадъци и хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в съответствие с най-добрите международни стандарти. (ЗА ЧИИ ОТПАДЪЦИ, КАТО НАШИТЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ В РУСИЯ???)(БЕЗ КОМЕНТАР!!!)
25
1
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Все ми е тая дали искате или не Белене,аз имам да взимам комисионни.Духайте супата и си гласувайте,аз ще си строим!
24
0
 
12
 
! Отговори
duhku4e преди 11 години
Белене се строи,керванът си върви,а кучетата си лаят.................))))))))))))))))..................>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
23
0
 
10
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Е как няма да се строи, като към днешна дата няма никакви разтрогнати споразумения и договори, даже няма и наченки на дейност по преговори за разтрогване! И руснаците си бачкат! И ние трябва да бачкаме! ББ спря проекта само по ТВ! Ама с думите - "спирам Белене" не става! ББ, БСП, СДС, всичките играят тотален цирк! Всеки си гледа интересите и комисионните! ББ е най-простото подставено лице! Толкова ще се объркат накрая, че никой няма да знае кой какво говори и върши! Ние сме само потърпевши...
22
0
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
16-ти,Напълно си прав и напълно подкрепям съмненията ти..., защото днес фирми на ГЕРБ и БСП изнасят 77% от евтиния козлодуйски ток...Но...- Догодина СМЕ ДЛЪЖНИ да приложим третия либерализационен пакет в енергетиката и ще отпаднат днешните ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ, прилагани като "твърди изкупни цени" и "гарантирана печалба"...- Отпада монопола и "Играчите" на пазара ще се разделят на производители, преносители и търговци...- Пазара решава проблемите... с наличието на евтин ток...
21
5
 
8
 
! Отговори
здк преди 11 години
можели да има толкова много *** в НС начело със СДС.....
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако е вярно това твърдение Браво на управляващите и БСПНо еничарите едва ли биха си го позволили
19
0
 
0
 
! Отговори
до форума е обсебен преди 11 години
форума е обсебен , Краси, Краси, научи правописа, моето момче! :)))
18
0
 
7
 
! Отговори
koko преди 11 години
БОЙКО , БОЙКО - не казвай на никого , че управляваш държавата ! НЕК /А знам и още няколко организации / , не те броят за жив - правят си каквото искат , така ще е в тоя разграден двор - а ти си се прави на какъвто си искаш !
17
4
 
9
 
! Отговори
комсомоли преди 11 години
Тука има некви дето все за строене мислят,докато строите народа изпуква от болести и мизерия, кво строите ???Спасете българина после стройте мушенници....
16
10
 
6
 
! Отговори
Фанта герб преди 11 години
Тази централа се строи от 31 години,и е доста измислена на лош терен ,изгнили арматури и без ясен инвеститор ако пък държавата я построи това заначи още 30 години криза защото ще има да плащаме 20 милярда евро тоест дълга ни ще се увеличи двойно..........
15
0
 
10
 
! Отговори
И тия са баш преди 11 години
ядрени специалисти, ама като ги гледам им липсват много атоми
14
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 11 години
Нали дори да не се прави АЕЦ Белене ,на негово място ще се направи газова електроцентрала или поне така бяха споменали ......но при всички случай ще има нещо там или предпочитате да си остане голям басейн ???
13
0
 
11
 
! Отговори
joro преди 11 години
Сега ще го отнесе някой бушон по веригата и всичко ще си продължи по старо му...
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бкп все още съществува просто проучете въпроса !
11
7
 
22
 
! Отговори
иван преди 11 години
А НЕК как да спрат да строят като имат договор със срокове.Това че на вожда на гърбавите днеска му щукнало едно,утре друго а до вечерта трето на тях не им върши работа.Да не се заблуждаваме Белене ще се построи защото там вече са вкарани 2,5 млрд.лева и няма толкова *** хора дори и да си гербер да зарежеш толкова вложения.А и Боко целта му е да тупа топката още 7-8 месеца,след него другото правителство ще си взима решенията.Аз лично ще гласувам ЗА Белене с държавно участие.
10
6
 
15
 
! Отговори
факт преди 11 години
ГЕРБ-БСП са свидни рожби на партията майка БКП.Спете спокойно деца...