ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума

Управляващите гласуваха сами, след като опозицията напусна заседанието
Обновена: 18 окт 2012 22:02 | 18 окт 2012 22:02,
307
ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума
Снимка: Bulphoto

Управляващите наложиха собственото си предложение да отпадне думата „Белене” от формулировката на въпроса за референдума за атомната енергетика. Това стана след близо 4-часова тежка дискусия на депутатите от парламентарната правна комисия.

След бурен юридически спор за процедурата, по която да бъде гласуван въпросът, народните представители от БСП и ДПС напуснаха заседанието на комисията. Така мнозинството единодушно прие собственото си предложение.

На заседанието трябваше да бъдат обсъдени две предложения за въпрос на референдума.

Първото беше внесено от гражданската инициатива, събрала над 540 хил. подписа в подкрепа на допитването до народа, което гласеше: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”?

Второто беше на група депутати от ГЕРБ и гласеше: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

В крайна сметка беше прието в пленарна зала да се обсъжда следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Опозицията настояваше на гласуване от депутатите-членове на правната комисия към Народното събрание да бъдат подложени и двете внесени предложения, а едва след това да се мисли за редакции по въпросите, както и за обединяването им.

Депутатите от ГЕРБ обаче настояваха, че формулировката на въпроса, внесен от гражданската инициатива, не отговаря на изискванията на закона за участието на гражданите в държавното управление и на Конституцията, тъй като съдържа наименованието на конкретен инвестиционен проект – АЕЦ “Белене”.

Още по темата
По закон решенията за осъществяването на конкретни проекти е от правомощията на изпълнителната власт, а не на законодателната или на гражданите.

Според опозицията обаче с предложението си ГЕРБ подменя волята на вносителя на въпроса и опорочава първия референдум, който ще се проведе в България.

Депутатите от БСП и ДПС също така подчертаха, че двете предложения за въпроси следва да се гласуват като две различни процедури за референдум, тъй като са внесени на различни законови основания. Това беше и основният спор по време на заседанието – дали ГЕРБ има правото да слее на практика две различни инициативи и така да се формира окончателния въпрос за референдума.

Народните представители могат да направят нова редакция на въпроса за референдума по време на обсъждането в пленарна зала. Депутатите от ГЕРБ, които членуват в правната комисия на парламента обаче, дадоха да се разбере, че няма да допуснат думата “Белене” да фигурира във въпроса.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ ПАРТИИ ВЪН преди 11 години
До IQ146БОРИСОВ НЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ КАКВО ДА ПРАВИ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,А НЕ ЗНАЕ КАК ДА ПОЧНЕ ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ОТ СЕБЕ СИ ТЪЙ КАТО Е НАЙ ГОЛЯМИЯ ПРЕСТЪПНИКСЪЩО ТАКА Е ПРЕМИЕР КОИТО ПРОВЕЖДА ГЕНОЦИТ С-У НАРОДА СИ - ПРОЧЕТИ РЕЧТА НА КАМЕРЪН ДО МЕРКЕЛ forumat-bg/politika/1569-kameran-kam-merkel-molya-ne-mi-davajte-za-primer-balgarite
195
0
 
0
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
А на ***, които плещят за някаква диктатура и хунта, ще кажа следното:"Хунта ще има, когато някой Министър от костовото правителство, станал собственик на 2 хотела на Слънчев бряг или Златни Пясъци, влезе в затвора за 10 години и върне на държавата хотелите. Хунта ще има, когато, след като се установи, че от сделката на Милен Велчев с дълга, България е ЗАГУБИЛА 5 - ПЕТ МИЛИАРДА ЩАТСКИ ДОЛАРА, Милен Велчев да бъде ОБЕСЕН! Хунта ще има в България, ако след ПРЕПРОДАЖБАТА на БТК само за няколко години на цена 10 ПЪТИ ПО-ВИСОКА, всички участници в приватизацията за 10 г. в затвора. Хунта е също, когато ПРЕЗИДЕНТА убие защитено животно, да бъде импийчнат и заклеймен! Хунта ще има, когато ЖУРНАЛИСТИ, които НАЙ-НАГЛО ЛЪЖАТ, обслужвайки доказани ПРЕСТЪПНИЦИ, поне бяха съдени, а най-добре вкарвани в затвора. Хунта е, когато шеф на партия, затова, че е получил хонорар от фирма, за която е лобирал да изпълни държавна поръчка за 1 млрд.лв., лежи поне 10 г. в затвора. Хунта също ще е , когато всеки, подписал неизгодна заменка в ущърб на държавата, е вкаран поне за 5 години в затвора. А на Министър-Председателя на Правителство, допуснало 100 милиарден ГРАБЕЖ, му лепнат дълга присъда, а не да не можеш да му затвориш НАГЛАТА УСТА! Ще има ХУНТА, когато Р.Овч., затова, че след преподписването на газовия договор с ГАЗПРОМ, ЦЕНАТА СЕ ВДИГНА ОТ 170 ДО 600 Щ.ДОЛАРА, бъде СЪДЕН и вкаран в затвора за поне 10 г. Впрочем за това НЕ ТРЯБВА ХУНТА! Украйна вкара Тимошенко за СЪЩОТО за 7 години! И изобщо, ако трябва да опиша всички случаи, в които неописуемо, въпиeщо обществото се НУЖДАЕ от ХУНТА, няма да ми стигнат и 10 листа! ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ БОРИСОВ Е ***, КОЙТО ИСКА ДА УГОДИ НА ВСИЧКИ, ДОРИ И НА КРАДЦИТЕ, ЗА ДА СЕ ХАРЕСВА!!! И не може да осъзнае, че на България са нужни и непопулярни, РЕПРЕСИВНИ МЕРКИ срещу КРАДЦИТЕ! Че е нужна не малко, а мно-о-ого ХУНТА! ХУНТА И ТО КАКВА! Лошото е, че в България, за съжаление,НЯМА ХУНТА!А това нещо ХУНТА не ще да е толкова лошо за обществото. И е ПРОБЛЕМ, че в България НЯМА ХУНТА!Защото,когато цялата държава е ОКУПИРАНА ОТ КРАДЦИ,буквално НАВСЯКЪДЕ,от столицата, до последната паланка,комай ХУНТАТА е едничката НАДЕЖДА и СПАСЕНИЕ за ПОЧТЕНИТЕ ХОРА, КОИТО ИСКАТ КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА!!!"
194
1
 
0
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! НЕГЛАСУВАНЕТО означава ДВА ПЪТИ "НЕ" на АЕЦ-БелеНЕ. Тъй кaто поддръжниците на БелеНЕ превишават многократно нас, интелигентните и умни българи-ПАТРИОТИ, ние, като по-умни, ще ги ударим с ИЗБОРНАТА АКТИВНОСТ! БЕЗ НАС НИКОГА не могат да постигнат активност 62%, колкото им трябва, за да е валиден референдума! Затова ги оставете САМИ на този референдум! Не играйте играта на КОМУНОИДИТЕ, ние сме ПО-УМНИ и ПО-ИНТЕЛИГЕНТНИ! В никакви доводи против АЕЦ-а апологетите й няма да се вслушат! Всуе ще са усилията ви! Затова има един начин-НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! НЕГЛАСУВАНЕТО НЕ Е СЛАБОСТ, в случая е СИЛА, ОСЪЗНАТА СИЛА! Накрая ЩЕ НИ МОЛЯТ ДА ГЛАСУВАМЕ!
193
1
 
0
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
КОМУНОИДНАТА *** от десетилетия облъчва народа какъв "Голям бизнес" е атомната енергетика. И е нормално средния българин да се поддаде... Не го виня, но с 1-2 месеца спорове НИКОЙ НЯМА ДА БЪДЕ УБЕДЕН И ДА ПРОМЕНИ МНЕНИЕТО СИ! Та за болшинството от българите АЕЦ-ите са символ на ДАЛАВЕРА, голяма ДАЛАВЕРА, а по далаверите ние, българите, си падаме... Така че идете ли да си давате гласа, сте паднали в капана на КОМУНОИДИТЕ! ГЛАСУВАНЕ? ДА! МАСОВО! НО НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ!
192
1
 
0
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ преди 11 години
До Анонимен КОГА СА ТИ ЗАДАВАЛИ ВЪПРОС ,ДАЛИ ИСКАШ ЕФТИН ТОК БЕ , УПЛАШЕН КОМУНИСТ ,ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ? ОТ ТАКИВА КАТО ВАС , СТРАДА БЪЛГАРИЯ !СЛЕД 1989 Г. СЕ ИЗПОКРИХТЕ ОТ СТРАХ ,СЕГА КАТО СЕ ПОУСПОКОИХА НЕЩАТА ,ПАК СЕ УДРЯТЕ В ГЪРДИТЕ ,ЧЕ СТЕ КОМУНИСТИ !*** -ИНТЕРЕСЧИИ !
191
0
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ И БСП ВЪН преди 11 години
ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ: КЪМ РЕФЕРЕНДУМА С ВЪПРОСА ДАЛИ ДА СЕ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ ДА СЕ ДОБАВИ И ОЩЕ ЕДИН!!! ТОВА НЯМА ДА ГО ОСКЪПИ. ДАЛИ ДА СЕ ОТВОРЯТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЛОКОВЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ДА СЕ МОДЕРНИЗИРАТ / КОЕТО ЩЕ СТРУВА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ МИЛЯРД ЕВРО И ЩЕ ОТНЕМЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА ЗА РАЗЛИКА ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ 20 000 000 000 Э И 10 ГОДИНИ / И ДА НИ СЛУЖАТ БЕЗОПАСНО ОЩЕ 20 25 г. АКО ТОВА БЪДЕ РЕШЕНО С РЕФЕРЕНДУМ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ПРЯКАТА ВОЛЯ НА НАРОДА !!!!!! САМО, ЧЕ НАШАТА ПРОДАЖНА И ДУПЕДАВСКА ОЛИГАРХИЯ ТОВА НЕ Я ИНТЕРЕСУВА, ТЯ ВЕЧЕ Е ИЗТЪРГУВАЛА АЕЦ КОЗЛУДУЙ СПРАВКА ЕВРЕЙЧЕТАТА МИХАЙЛОВА И КУНЕВА-ПРЪМОВА !!! ЗАЩО ГЕРМАНИЯ СИ ПУСНА СПРЯНИТЕ РЕАКТОРИ КОИТО СА МНОГО,ПО-ОПАСНИ ОТ НАШИТЕ И КАЗА,ЧЕ ЩЕ ГИ ДЪРЖИ ДОКАТО И ТРЯБВАТ,А ФРАНСЕТАТА ОТКАЗАХА ДА ГИ ЗАТВОРЯТ И НИКОЙ НЕ ГИ НАТИСКА ДА ГИ ЗАТВАРЯТ!?!? НАШИТЕ РЕАКТОРИ С ИЗВЕСТНО МОДЕРНИЗИРАНЕ МОЖЕХА ДА СЛУЖАТ БЕЗОПАДНО ОЩЕ 25г.,НО ТРЯБВА ДА СТРОИМ НОВИ СЪС ЗАПАДНА ТЕХНОЛОГИЯ И ДА НИ ДОЯТ ЕВРЕЙЦИТЕ НАЛИ!!! ЦЯЛАТА РАБОТА Е, ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ ЩЕ СЕ ВЛОЖАТ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТКРАДНАТИ ОТ ОЛИГАРХИЯТА!!!!!!! НЕ НИ ТРЯБВА БЕЛЕНЕ А ПУСКАЙТЕ ОТНОВО КОЗЛУДУЙ И НЕ СМЕЙТЕ ДА ГО РАЗГЛОБЯВАТЕ ЗАЩОТО ВИДОВДЕН ЩЕ ДОЙДЕ И ЩЕ ВИ ПОТЪРСИМ СМЕТКА ТОГАВА!!!
190
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 11 години
ами кой го брои народа като е глупав да им дава власт
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Герб маха Белене от въпроса", а "народа маха Герб от парламента" ХА ХА !
188
0
 
9
 
! Отговори
Марси Рийс преди 11 години
Естествено, че Белене няма да присъства във въпроса за референдума! Не разбрахте ли, че се произнесох доста ясно, като предишния посланик на САЩ в България! Няма да има Белене, но пък за лоялноста Ви като партньор ще ви наградим с добив на шистов газ! Естествено 1 % от добитото количество ще остава за Вашата държава, останалите 99% ще ви продаваме на пазарни цени. Нещастни аборигенчета, не занете ли кой командва парада?!
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ex, наглеците от ГЕРБ не се спряха бе!Ама такива *** не сме виждали никога!....Подменят волята на върховния суверен - НАРОДА, под диктовка на чужди сили.След това нахалство става ясно - всяка минута присъствие на тези скапаняци във властта, е равна на месеци съсипия за България.Срам за нацияата и парламента, горката ни България, как ще ги търпи до изборите...
186
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От *** Костов, фъфляка м. димитров, кратуната боко, женствения яне, недораслия станишев, терориста доган, ексхибициониста волен, най- ми е неприятна другарката кунева-пръмова. Тя е най-голямото зло и олицетворява всички най-негативни качества на другите - кариеризъм, анти-българщина, наглост, анти-женственост, непукизъм, предателство и безочие. Как да гласувам за някого, като ми се предлага вмирисано, повръщано, отровно, развалено, гнусно или вредно?
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за вмро и атака ще гласувам, когато се махнат фюрера и доносника! ако се появи един свестен лидер, който е млад, не говори за ***, не плюска по 20 пържоли за закуска и наистина мисли за държавата/българите, за националните интереси, тези партии няма да имат спиране.
184
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди време бях писал,че хората НЕкомунисти бяха подведени за подписката,както аз и съпругата ми,като ни питаха,искате ли евтин ток.След,като се подписахме се разбра,че иде реч за Белене.Така,че на този референдум няма кой да ви гласува.Разбира се някой останал жив комунист,платен *** и изкомандван турчин,може да отидат.
183
2
 
7
 
! Отговори
хахахахаха преди 11 години
и това ако не е ЖИв сталинизъм и култ към личността- няма такъв пример друг в историята на света....СТАЛИН - РЕВОЛЮЦИОННИТЕ ГОДИНИ-това са гейберите....Както кликата около сталин е била абсолютна просташка и проста,на нива под него,така е и тука,даже и аналог на берия си имаме...
182
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никаква централа - само шистов газ, златни концесии но таксата от 1% да се намали на нула. Безплатно. Да се наречем 51 щат и това е. :-)да се пусне ГМО в страната, химикалите на Монсант О и ВСИЧКО ЩЕ НИ Е НАРЕД. вЯРНО Е ЧЕ ПРИРОДАТА ЩЕ НИ Е ОТРОВНА, НО ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ ЩЕ НИ ПЕЧАТА ДОЛАРЧЕТА ДО ПРИПАДЪК. А в ЕС не става - вижте Гърция.
181
2
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
До всички горди "националСпополисти". Я да спретнем един тест - има ли наоколо поддръжници на Болното Спиндерофче и "национални" идеи, които са просто бутафоруя за пред гладните люде с една цел - да напълнят джебчето на "гордите националисти" (преведено = бедни *** с алчни очички). Ако ви има - я настъпете яко минусчето, за да ви видим всички и да сметнем, колко усмирителни ризи ще ни трябват покрай изборите...
180
1
 
1
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
А така ,шах с пешката!
179
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решението на ГЕРБ е манипулативно, защото един блок е централа. Така зададен въпросът не изяснява коя централа се има в предвид: 7 блок на Козлодуй, или 1 и 2 на Белене. Референдума е за централата на Белене, но управляващите заедно с топ строителя с програмистка диплома променят зададения въпрос при събиране на подписите. На площадката на белене има създадена инфраструктура за строителството, която трябва да се изгради на Козлодуй. Манипулират Ви, не им вярвайте.
178
3
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
ВМРО и Атака - крайно време е да има истинска БЪЛГАРСКА власт !
177
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !!! Пише се "сбогом", а не "збогом", гербав неграмотнико!