Доган не го очаква добро бъдеще, скочи ГЕРБ

Спор в парламента за думите на Сокола за Балканската война
Обновена: 7 ное 2012 18:01 | 7 ное 2012 18:01,
223
Доган не го очаква добро бъдеще, скочи ГЕРБ
Думите на Ахмед Доган отново предизвика политическа полемика. Снимка: архив, Булфото

Оценката на Ахмед Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заяви в декларация ПГ на ГЕРБ.

Тя предизвика скандал в парламента след остра реакция на ДПС в защита на Сокола.

ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война, че е етническо прочистване,  произнесени в Кърджали, се посочва в декларацията на управляващите.

Те призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука. Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", отсичат управляващите.

Още по темата
„Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще“, категорични са от ГЕРБ.

Според управляващите, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици.

ГЕРБ категорично се обяви против „националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, чиято цел са краткосрочни политически дивиденти“.

От ДПС веднага защитиха лидера си, като обясниха, че имало разлика между „общ прочит“ и „нов“.

„Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития“, обясни заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него се прибягва до елементарния трик да се замени израза "общ прочит"  с "нов" прочит на историята, за да се разгърне анти-ДПС истерията.
 
„Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии“, обърна се той към националистите. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия, допълни Местан.

Той посочи, че не само Балканската война, а и която и да е война е не само държавно политически, но е
нравствено-психологически проблем и има човешко измерение.

Местан припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония. Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта
е жестокост само когато се отнася за другите, а не за нас, попита реторично Местан. 

„Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива”, посочи още депутатът от ДПС.

Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко, скочи веднага от парламентарната трибуна проф.Станислав Станилов от "Атака".

Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност.

Коментирайки думите на Местан за общ и нов прочит на историята, Станилов направи сравнение
с термина "османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.

„Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад“, заяви депутатът от "Атака". 

Сините видяха в „злоупотребата с българската история“  само един политически ефект - изборите
догодина.

„Доган периодично дразни българската публика с електорална цел т.е. повдига някаква тема, казва някакви думи и като краен  резултат е постигнал своята електорална цел“, обясни десният депутат Веселин Методиев.

Според него така ДПС запазва своя периметър, партиите от центъра – своя, и ще се сбият с ДПС за останалите гласове. 

Дайте да му покажем, че знаем какво прави, той е "страхлив за собствените си гласове", затова предизвиква тези скандали, поиска Веселин Методиев . И попита политиците в Народното събрание защо правят от скандала по-голям. За да му дадете повече сила ли , допълни той.

Левицата призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали.
Коалиция за България е на позиция, че и изказването на Ахмед Доган, провокацията в Кърджали, както и реакциите на останалите политически партии не са в интерес на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
И вас (от ГЕРБ) и ДПС не ви чака добро бъдеще щото сте ***! Нали Доган ви поднесе на тепсия цялата победа до сега? Без него ще влезете в парламента през крив макарон!
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то Доганчо наистина не го чака добро бъдеще, ама ГЕРБ да не мислят, че тях ги чака нещо различно :)
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поведението на председателя на БСП показва, че е невъзможна нова тройна коалиция, в която участват БСП и ДПС. Промяната на тона на Станишев е свързана и с факта, че думата на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов загуби тежестта си в левицата. Първанов беше архитектът не само на тройната коалиция, но и на стратегическото партньорство между БСП и ДПС. Нова тройна коалиция е невъзможна и гледана от балкона на ДПС. След изборите в движението като нищо ще предпочетат добре известното "зло" в лицето на ГЕРБ. Въпреки че са в опозиция хората на Сокола не изглеждат недоволни от управлението на ГЕРБ. Изпадането на НДСВ пък е обяснимо - царската партия няма депутати в парламента, няма и да има.
134
0
 
5
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Браво!Винаги съм казвал ,це политиците се познават по автобиографията си.Тя обикновено не се съобщава по медиите от платените журналисти.
133
0
 
6
 
! Отговори
Мира преди 11 години
Другари от парламента, не излизатели с мнения по въпроса с изказването на Ахмед ,твърде късно ? или това е замаскировка на истинското ви отношение, чакахте народа с какви реакции ще е.
132
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Доган е много хитър чудя се колко ли пари му е дал Б.Борисов за да се изкаже така! Преди 4 години с подобно изказване вдигна избирателната активност и ГЕРБ спечели изборите!
131
0
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
161, това е точката от която тръгва всичко!От някои или не се разбира или се подценява.Ако се изкарат биографиите на всички(освен които си изредил)ще има много учудени.Просто празно няма:политика,бизнес,социология,медии,университети....Навсякъде.И са взаимосвързани.И се държат.Тези и НЕ ИСКАТ и НЕ МОГАТ!!Доказано.Докато не разчистим това зло, все така ще сме.
130
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българските" медии величаят агент Сава.Наричат го Сокол.Защо?Какво му е соколското на този?Грозен ***.
129
1
 
4
 
! Отговори
boby преди 11 години
Vsi4ki ot edna supa sarbat i DOGAN I Volen. Razbira se te se artisti za pred balgarskiq narod.
128
1
 
4
 
! Отговори
boby преди 11 години
E naistina biva biva ama tolkova ne biva da e prost tozi balgarski narod. Mnogo li vi e trudno da asimilirate 4e gospodin DOGAN I gospodin Volen sa v koaliciq. Sistemata e tolkova prosta sre6tat se Dogan i Volen razbirat se predvaritelno kakvo izkazvane 6te nepravi Dogan i hop Volen 6te sko4i protiv. Po tozi na4in balgarskiq narod s turski proizhod 6te si kajat e "AFERIM" za na6iq Dogan i 6te si glasuvat za DPS, a balgarskiq narod s malko po boinstven duh 6te kajat bravo Volene i
127
1
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
153,много важен въпрос задаваш.Ще ти отговоря какво аз мисля,пък ти можеш и да не се съгласиш.Защото сме стар народ,защото сме мъдри.Това е уседнала нация,която чувства че си тежи на територията.Дори подсъзнателно.Някой някъде пуснал филмче и хоп примитивите посолства палят.Това е диващина.Това е за неуверените,ние сме класическа европеиска държава,първосигналното сме го надживели.Друг е въпросът дали не сме прекалено добрички.България ще я има,153-в това не се съмнявай!
126
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
м..дааааа..Доганчо типично в негов стил..след като излезе от нафталина и ни напомни за себе си..само че нещо ГЕРБ и особенно оня наперения тежкар..дето го плашеше че..сокол ли бил или фазан..ама голяма пирушина щяла да хвърчи..нещо много си трае по темата..а? не може някакъв измислен дк...Доган ефенди..да се бъзика с историята и държавата в която живее..какъв е той..че ДА ПРЕНАПИСВА ИСТОРИЯТА НИ? нямало турско робство..а турско присъствие..сега пък ще пренаписваме историята защото не им изнася.
125
0
 
10
 
! Отговори
emi преди 11 години
Тук става нещо ? имам усещането че този сайт натрапва мизерника Доган
124
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласуваш за БСП и получаваш бонус - многогодишните авери и ортаци - ДПС и мадридския дядка както и другарката Кунева
123
1
 
24
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
Най - суверенната държава в света е нашата, тъй като не се меси нито във външните, нито във вътрешните си работи. Също така сме и най - независимата, понеже нищо не зависи от нас...Турция ще си вземе територия от България-въпрос на време е само,който не го вярва е ***.То вече и на самите българи им писна от държава,която за 23г.ги направи просяци,та камо ли на другите.Загуба на територия при сегашното развитие е логично действие,а не нелогично.Армия няма,немотия,ислямисти,деградация и т.н.
122
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо ние които мислим че сме много ,че сме българи родолюбци,че сме завършили елитни гимназии,че сме ,,чели,, българската история и не сме заспивали над ,,опълченците на шипка,, не вдигнем глава и не позвоим да се гаврят с нашата история ,с ,,епопея на забавените,, защо нямаме повече национално самочувствие,защо не принудим всеки ,,мошенник на националните интереси ,,да се страхува от нас.
121
7
 
26
 
! Отговори
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ преди 11 години
До Бай ИванМАЙКА МУ Е БЪЛГАРКА А БАЩА МУ ТАТАРИН. ЕДИНСТВЕННИЯ НАЧИН ДА ИМА НЕЩО ТУРСКО Е АКО ВТОРИЯТ МУ БАЩА КОЙТО Е БИЛ *** ДА ГО Е Е.......... КАТО МАЛЪК ИЛИ НЯКОЙ ТУРЧИН ДА МУ СЕ Е ИЗКЕФИЛ НЯКЪДЕ-ТОВА ПРИ МИСИЛМАНИТЕ Е ОБИЧАЙНО И СЕ СЧИТА ЗА НОРМАЛНО !!!КАТО МЛАДЕЖ ДС ГО ВЕРБУВА И ГО ИЗПОЛЗУВА ПОРАДИ ТЪПАТА АЗИАТСКА МУТРА ПРИЛИЧАЩА НА ТУРСКА КАТО АГЕНТ ПРОВОКАТОР !!!НАЙ ЧЕСТО СА ГО СЛАГАЛИ В КИЛИИ НА СЪМНИТЕЛНИ ПОМАЦИ ЗА ДА СИ ИЗПЕЯТ ВСИЧКО И ТЪЙ КАТО ТОЙ В СЪЩНОСТ НЕ Е ИТИНСКИ МИСИЛМАН
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А КАКВО Е В ИНТЕРЕС НА БГ? ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА БЕЛЕНЕ, ЗА ДА МОГАТ НЯКОЛКО ДРУГАРИ ДА СИ ВЗЕМАТ ТЛЪСТИТЕ КОМИСИОННИ? АКО НЕ СЕ ЛЪЖА, ТОЧНО ВАШИТЕ ПОЕТИ - БАРДОВЕ НА РЕВОЛЮЦИЯТА УЧСТВАХА В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА! С ВАШАТА ПОЗИЦИЯ ДРУГАРИ ОТ БСП ПЛЮЕТЕ ВУРХУ ПАМЕТТА ИМ И ДОКАЗВАТЕ КАКВО СТЕ - ТУРСКИ , ГОТВЕЩИ НОВА КОАЛИЦИЯ С БСП!!!!! ЩЕ ГЛ;АУСВМА ЗА ГЕРБ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ИЗОБЩО НЕ МИ ХАРЕСВАТ!!!!!!
119
1
 
15
 
! Отговори
ДеПеСар преди 11 години
Защо никой не попита Доган, как до сега не се сети да внесе лично той декларация за осъждане на възродителния процес в парламента, а това го направи Иван Костов.И защо направи така че делото да отиде в задънена улица и да няма осъдени?(Няма как да има осъдени, защото повечето помагачи на възродителите - днес са шефове на ДПС)На фона на тези въпроси - това изказване което направи е пълна провокация и целта е единствено предизвикване на скандал чрез който да съживи заспалия си електорат.
118
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искаме да живеем като хора-ВОЛЕН СИДЕРОВ