Доган да не си играе с огъня, предупреди Станишев

БСП иска обяснение от депутатите си, подкрепили Марковска
Обновена: 6 ное 2012 20:06 | 6 ное 2012 20:05,
212
Доган да не си играе с огъня, предупреди Станишев
Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

Игра с огъня – така председателят на БСП Сергей Станишев определи думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че Балканската война е етническо прочистване.

Станишев определи оценката на Доган като погрешна и неприемлива. По негови думи по никакъв начин не може да се приеме тази формулировка, защото иначе нямаше в момента да има стотици хиляди български турци.

Според Станишев изказването на Доган и отговорите на парламентарни и извънпарламентари партии целят натрупването на краткосрочни дивиденти. Веднага след изказването на Доган ВМРО и “Атака“ поискаха лидерът на ДПС да излезе от парламента, а партията да бъде обявена за антиконституционна.

Още по темата

Не бива да се заиграваме с етнически произход и религиозни убеждения за краткосрочни дивиденти, категоричен бе лидерът на левицата. Той призова политиците да стоят на висотата на своята отговорност.

Не може да има политически оценки за исторически събития, категоричен бе Станишев.

Той обясни, че народът не ни е останал единен дълго време и днес не бива да се допуска да се създава разделение.

Към призива му се присъедини и Велислава Дърева. Тя беше категорична, че не бива да се разваля нещо, което е градено 100 години.

По нейни думи изказването на Доган обижда и всички български турци, които са загинали в тази война за свободата на България. Тя призова лидерът на ДПС да отвори списъците на загиналите при Балканската война и да види, че там има много турски имена.

Депутатът от левицата Ангел Найденов пък коментира темата за избора на съдия Венета Марковска за конституционен съдия.

Той заяви, че ръководството на партията ще поиска обяснение от всичките осем народни представители, който са подкрепили кандидатурата й в пленарна зала.

Изборът на Марковска за член на КС предизвика скандал, след като се появиха сигнали срещу нея, а Еврокомисията обяви, че може да има извънреден мониторингов доклад заради начина на избиране на членове на КС.

Найденов обясни, че иска да чуе аргументите им защо са подкрепили Марковска и защо не са се съобразили със становището на Изпълнителното бюро на партията да бъде подкрепен само техния кандидат.

Станишев от своя страна определи като прецедент реакцията на ЕК по случая. Той обясни още, че милиционерщината е навлязла дълбоко в съдебната система и изрази съжаление, че това се вижда и от избора на членове на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Защото не е комунист
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МАЯ Предполагам няш предвид Кунева, заащото от към чисто и да обича народа си, нещо не се включва, тя плати с 4 реактора еврокомисарството си.
141
2
 
4
 
! Отговори
МАЯ преди 11 години
МОЛЯ, искам съвет за коя партия ще гласуваме,аз предлагам нещо младо ,чисто и да обича народа си
140
0
 
4
 
! Отговори
Демагогия преди 11 години
Ами нали Вашата партия е "сава, сава" с ДПС. И как да вярвам, като заедно си пиете кафето.
139
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** Станишев, а защо досега целуваше *** на Доган?
138
3
 
35
 
! Отговори
така си е : преди 11 години
" БСП няма да се включи в подписката на "Атака" за сезиране на Конституционния съд за обявяване на ДПС за противоконституционна партия", категоричен бе бившият коалиционен партньор на Доган. " -----> ГАРВАН ГАРВАНА ОКО НЕ ВАДИ !!!!!
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
целта на догaн е създаване на суверенна държава както стана с косово." Общност от хора, които твърдят, че правото на самоопределение, на базата на общ етнос, история и култура може да се стреми да установи суверенитета си над региона, като по този начин създаването на националната държава . Тези народи понякога са признати като автономни области , а не като напълно суверенни, независими държави."
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О господин Станишев честит празник, що така забравхте.
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен dogan i DPS aut ot parlamenta!!!!!!!!
134
6
 
6
 
! Отговори
дого преди 11 години
бойко също е наш човек, какво си мислехте че си говори с ердоган в турция.. парите идват оттам и герб е наш проект...
133
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - работя за вземането на властта, бълхар, т.е. по вариянт 1
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дого togava kakvo pravi6 v Bulgaria , rezniak????
131
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги като видя това лице ми се струва,че виждам министър-председател,мандатоносител,с *** и потури от периода 2005/2009г.
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма български турци, има българи мюсюлмани. Аман от глупостите и неправилен исказ..
129
7
 
6
 
! Отговори
дого преди 11 години
от мизерията в тази държава има три изхода - 1. турците да вземат властта (това е доказано, че работи в продължение на 500 години) - така ще има работа за раята; 2. Терминал 1 на летище София; 3. Терминал 2 на летище София;
128
21
 
5
 
! Отговори
дого преди 11 години
доган е изхода от кризата, а турция вашето спасение!!!
127
7
 
20
 
! Отговори
tanja преди 11 години
скъпи товарищ станишев,когато правихте тройната коалиция вие и царя знаехте кой е доган ама вие бихте се съюзили и с дявола само и само да докопате кокъла.отвратителен сте.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо да са краткосрочни мотивите на доган?
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пероПрав си колега!Ако направят и у нас изборите в делничен РАБОТЕН ден, както в "братска" Америка - какъв е проблема? Преди работа, след работа - отиваш и си гласуваш!Никакви екскурзианти! ;)
124
0
 
10
 
! Отговори
факти,факти,факти преди 11 години
"Турското национално-освободително движение в България" (ТНОДБ) е нелегална организация на протурски настроени български граждани, съпротивляваща се най-вече с мирни средства, според официално заявеното, на т.нар. Възродителен процес. Организацията е предшественик на ДПС.Kато "неформална" тя цели да огласи провеждащия се у нас "Възродителен процес" зад граница, провежда пропаганда и агитация сред населението по места, организира протести. Основана във Варна юли 1985 г. просъществувала до юни 1986 г. когато е разбита от Държавна сигурност и оглавяващите я са осъдени и вкарани в затвора.[1] Връзките й с единствената протурска терористична група действаща системно тогава в България не са доказани.На учредителното събрание участват Сали Ахмед, Касим Дал и Неджеметин Хак и още двама души, всички от село Дръндар, един от Провадия, двама от Шуменско и единадесет от Толбухински окръг (дн. Добричка област), макар ученик включва се и Рушен Риза станал впоследствие началник на политическия кабинет на Мехмед Дикме.Организацията първоначално е оглавявана от Неджметин Хак, неин идеолог е Ахмед Доган. Бъдещият лидер на ДПС[1] по това време е агент на Държавна сигурност.[2]. Той й налага своята концепсия за ненасилствени форми на борба и разграничаване от тероризма, който организацията принципно не изключва, макар да го счита за крайна мярка.Колкото и да е странно за една противодържавна организация, като се афишира, тя не цели придобиване на автономия или отцепване на територии и присъединяване към Турция, защото счита, че хората, чиито интереси защитава са много по-близки с българите, отколкото с анадолските турци и турската държава. Целите й са възстановяване на арабско-турските имена, ислямски обичаи и изяви на традиционен език и култура и да бъдат признати за малцинство. Не е ясно доколко е използвана от турските и българските служби да прокарване на техните цели.Мястото на Доган в организацията е спорно. Сали Ахмед и Емин Хамди, участници в организацията, твърдят, че той не е сред нейните основатели, а се присъединява към организацията и я оглавява през 1986 г., като по-образован.[3] Според ДПС, по това време той основава нелегална организация във връзка с насилствената смяна на имената на турците в България.[4] През 1992 г. година бившият висш служител на разузнаването Радослав Райков заявява, че Ахмед Доган е внедрен в организацията, а след това е осъден, заедно с други нейни ръководители, за да му бъде изградена легенда с оглед на бъдещо прехвърляне на разузнавателна работа в Турция.[5]Терористите взривили вагона за майки с деца на гара Буново са арестувани в 1987 г., тогава е арестуван и Ахмед Доган и хвърлен в затвора. Той лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата както се твърди в някои сайтове [6] няма безспорни данни.