Доган не го очаква добро бъдеще, скочи ГЕРБ

Спор в парламента за думите на Сокола за Балканската война
Обновена: 7 ное 2012 18:01 | 7 ное 2012 18:01,
223
Доган не го очаква добро бъдеще, скочи ГЕРБ
Думите на Ахмед Доган отново предизвика политическа полемика. Снимка: архив, Булфото

Оценката на Ахмед Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заяви в декларация ПГ на ГЕРБ.

Тя предизвика скандал в парламента след остра реакция на ДПС в защита на Сокола.

ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война, че е етническо прочистване,  произнесени в Кърджали, се посочва в декларацията на управляващите.

Те призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. И това не е гледната точка на ПП ГЕРБ – това е гледната точка на българската историческа наука. Никой от нашите бивши съюзници във войната – Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", отсичат управляващите.

Още по темата
„Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще“, категорични са от ГЕРБ.

Според управляващите, ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици.

ГЕРБ категорично се обяви против „националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, чиято цел са краткосрочни политически дивиденти“.

От ДПС веднага защитиха лидера си, като обясниха, че имало разлика между „общ прочит“ и „нов“.

„Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития“, обясни заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него се прибягва до елементарния трик да се замени израза "общ прочит"  с "нов" прочит на историята, за да се разгърне анти-ДПС истерията.
 
„Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии“, обърна се той към националистите. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия, допълни Местан.

Той посочи, че не само Балканската война, а и която и да е война е не само държавно политически, но е
нравствено-психологически проблем и има човешко измерение.

Местан припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония. Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта
е жестокост само когато се отнася за другите, а не за нас, попита реторично Местан. 

„Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива”, посочи още депутатът от ДПС.

Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко, скочи веднага от парламентарната трибуна проф.Станислав Станилов от "Атака".

Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност.

Коментирайки думите на Местан за общ и нов прочит на историята, Станилов направи сравнение
с термина "османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.

„Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад“, заяви депутатът от "Атака". 

Сините видяха в „злоупотребата с българската история“  само един политически ефект - изборите
догодина.

„Доган периодично дразни българската публика с електорална цел т.е. повдига някаква тема, казва някакви думи и като краен  резултат е постигнал своята електорална цел“, обясни десният депутат Веселин Методиев.

Според него така ДПС запазва своя периметър, партиите от центъра – своя, и ще се сбият с ДПС за останалите гласове. 

Дайте да му покажем, че знаем какво прави, той е "страхлив за собствените си гласове", затова предизвиква тези скандали, поиска Веселин Методиев . И попита политиците в Народното събрание защо правят от скандала по-голям. За да му дадете повече сила ли , допълни той.

Левицата призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали.
Коалиция за България е на позиция, че и изказването на Ахмед Доган, провокацията в Кърджали, както и реакциите на останалите политически партии не са в интерес на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
9
 
! Отговори
ВКР преди 11 години
Анадолците вече сами си правят възродителен процес!!!"ястребчето" вече бил ''turcia"!!!
96
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бъдещето на Доган е ясно-ще управлява с БСП отново. Няма друга по-голяма сила и алтернатива от БСП. Това че друга сила ще измете от власт гербавите комунисти са кьорфищеци. А и БСП управляваше много по-добре.
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган има едно голямо предимство пред *** и милиицонерите-просто никога не е бил комунист и милиционер, а това не е малко-ФАКТ, от който гербавите *** доста злобеят.
94
15
 
8
 
! Отговори
пишман българин преди 11 години
Доган е велик човек...ако някой може да спаси мизерната и гнусната българия това е той..гласувам за ДПС..нашите какво направиха ....срам и позор.....
93
6
 
5
 
! Отговори
Askata преди 11 години
Реват гербавите ***, усещат края си. Каквото каже Меди Доган-това е било и това ще бъде другари ***-елементарна аритметика, вземете си елката и смятайте. Цифрите все по-големи ще стават с времето. Мандалото падна. Аут на изборите.
92
16
 
6
 
! Отговори
Rado преди 11 години
С две ръце за Ахме Доган на изборите, но никога повече за комунисти и милицонери. Най-умният политик, затова и при управлението им се живееше добре и никога не посегна на спестяванията на хората.
91
4
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Членът на БСП,ти за пенсии не говори,че вашите пари са онези с петолъчките.Те не важат,сещаш ли се.Викаите мерси на к`во ви дадат и целуваите ръце,че Българският народ не ви потърси сметка за това в което превърнахте България
90
6
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
А защо го наричате турчин!!!Той си е чист ***.От "демерджиите"!!!
89
2
 
14
 
! Отговори
:) преди 11 години
Турция , великата сила бла бла бла . а дори и европейците не ви искат ,никой не ви иска , защото сте гадни ! Долни и подмолни !!!
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 101.В Турция от кога ползват тоалетна хартия ,, СОФИЯ,, знаеш ли ? Направи справка.....
87
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ние сме велик народ.не случайно имаме 1300 годишна история с която никоя ,,велика сила ,,не може да се похвали.аз съм майка на 2 сина и една дъщеря,докато съм жива българският дух и национално самосъзнание ще бъдат живи защото всички ще помним нашата кървава история написана със саможертвата на хилядите български синове дали живота си за освобождението на отечеството.не на потисничеството и угодничеството на чужди народи-който не обча българия-вън.
86
15
 
6
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
Напротив, Доган го чака втори мандат управление заедно с нас, защото ние индексирахме пенсии и заплати ежегодно, а сега хората видяха, че герб опоскаха всичко.
85
13
 
3
 
! Отговори
Sikeim преди 11 години
ASKOLSUN DOGANE
84
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да е неприятно на много от пишещите тука, Ахмед Доган е необходимото зло. И това най-добре трябва да го знаят и от БСП и от герб, защото сценарият "предотвратяване на етническо прочистване" беше предназначен за България. Но тъй като веднага след 10.11.1989 г. се даде възможност да се създаде и приеме като равен политически партньор ДПС, това предотврати този сценарий, и понеже вече нямаше спиране на машината НАТО и ЦРУ, избраха Косово. Това са планове както и проекта "герб" на ЦРУ.
83
0
 
0
 
! Отговори
DO 105 преди 11 години
VYSHKA SI TI AKO TI - NE BROI TURCITE I KURDITE ZA EDNO- 28 MIL. KURDI A IMA I DRUGI GRUPI- ARABI I T. N. A TURCITE AKO NE MINAT BOSFORA SA ALT- MISLI TYP KARABINERINO I 4ETI ISTORIA- A PONEGE NE SI TUR4IN SI KOMPLEKSIRAN POMAK I NIKOI NE TE SHTE.
82
2
 
27
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 11 години
ДОГАН Е МНОГО ОПАСЕН ПРЕСТЪПНИК И ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАД РЕШЕТКИТЕ............
81
0
 
5
 
! Отговори
Ив преди 11 години
Пост над три реда не чета, има си блогове за тази цел "писателю".
80
4
 
4
 
! Отговори
turcia? преди 11 години
Бесите са едно от най-известните тракийски племена. Споменати са от Херодот*, който твърди, че спадат към групата на на сатрите и са пазители на храма на бог Дионис.( История, VII -111). През V-ти век преди Христа бесите обитават Родопите, но по-късно Овидий, Страбон и Плиний ги споменават като жители на Мизия - земите между Дунава и Стара Планина. Трудно е да каже дали се касае за отделен клон на това войнствено тракийско племе, или след потушаването на анти-римското въстание ( на Бологес) през I-ви век преди Христа бесите са се преселили на север. Факт е обаче, че те са населявали дори Централна Тракия през VI-ти век защото на територията на днешната Пловдивска област е засвидетелствано селището Беса пара ( Прокопий, Аеd. IV-11). Явно това племе се е радвало на висок престиж сред роднините си защото траките около Орбел ( Беласица), Хемус ( Стара планина), а после и останалите техни събратя възприемат за себи си името беси ( В. Георгиев, Траките и техния език, стр.68). Eзиковедите се опитват да тълкуват името на славното тракийско племе с помощта на албанската дума besë вяра, доверие, мирно време, като допълват, че идва от индо-европейския корен bhendhso-съединявам, връзвам, оставам. ( К. Влахов, Тракийски лични имена, Фонетико-морфологични проучвания, стр. 37, В. Георгиев, Траките и техния език, стр. 68). Погледнато формално връзка сбългарския език няма, не е и спомената от видните ни учени. Това е странно защото Βησσοι, Βιεσσοι, Βέσσοι отговаря на тракийската дума вес, вис село, стан, място където се остава, санскритските виса, васа - село, стан, място където се остава, а също и на старобългарската дума вьсъ село, селище, място. Т.е. правилно е да се каже веси, а не беси, като значението е заселени хора, хора имащи селища. За това, че весите не скитат, а имат дори храмове знаем от Херодот ( История, VII -111) и Дион Касий ( История на Рим, 54-34). Името веси заселени е възникнало, за да отличи пазителите на Дионисовото светилище от тракийските племена, които са скитали. Като такива могат да се посочат синтите, чието име се обяснява със санскритския глагол шентате движа се и със старобългарските шентати бунтувам се, т.е. раздвижен съм. Разбира се някой може да възрази, че старобългарската вьсъ може да е тракийски субстрат, т.е. да е заета от българските нашественици. Ако беше така, то ние нямаше да имаме обяснение за въсъ, да видим обаче как е образувана тази дума. Санскритските виса, васа идват от глагола васате, висате връзвам, оставам, заселвам се. Старобългарската въсь село, селище пък показва връзка с веза ( вензати) т.е. свързвам, свързвам се, оставам, а това означава, че думата си е изконно наша. Щом името на весите се обяснява с помощта на български език, не трябва да се учудваме, че те имат лично име Бологес. То показва с литовската дума балганс бял, санскритскта барга, балга сияние и разбира се с името българи. Подобно на подбудителят на анти-римското въстание Бологес, българите не желали да търпят чужда власт и обединявайки сили със своите роднини създават могъща държава, чиито наследници сме ние. Весите са неудобни на определена група хора заради своята библия наречена Biblia Bessica. Всъщност става дума за библията на Урфил, който редица предубедени личности наричат Вулфила, а работата му първата книга на германски език. Гетите на Урфил и весите са говорели един и същ език ...чиято развита форма говорим ние българите. Народът, който днес е наричан визиготи е всъщност съюз на веси и гети, т.е. правилното име на тези хора е веси-гети, веси-готи -Et quia, dum utrique gentes, tam Ostrogothae quam etiam Vesegothae (Iordanes, De Origine Actibusque Getarum, XLVIII. 246 ) Урфил превежда Светото Писание за Малките гети (готи), които остават в Мизия и няма данни някой да ги е изселил, или избил - Erant si quidem et alii Gothi, qui dicuntur minores, populus inmensus, cum suo pontifice ipsoque primate Vulfila, qui eis dicitur et litteras instituisse. Hodieque sunt in Moesia regionem (Iordanes, De Origine Actibusque Getarum, LI. 267) За да могат чужденци да се кичат с нашата слава гетите, наречени готи и техните роднини весите трябваше да изчезнат от историята. Роднините им мизите бяха обявени за *** азиатски нашественици. Явно принципа "Няма човек- няма проблем" не е измислен от Йосиф Сталин а векове по-рано... Както каза Левски Чуждото не искаме, но своето не даваме! Не трябва да се оставяме да крадат наследството ни, защото това са нашите корени. Време е българина да разбере, че търпението е полезно качество, но само до време и винаги трябва да е съчетано с гордост, достойнство и сила. Иначе не е търпение, а бездушно покорство. Преклонената глава сабя я не сече, но и светлина не вижда! * Херодот е първият класически автор споменал весите. Възможно е обаче описаните от египтяните уешеш ( племе от морските народи) да са били веси, мигрирали в Анатолия през второто хилядолетие преди Христа.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБ нещат ДПС, за да са те най-интимните любовници на Ердоган и приятели, с БСП са като двама ***, биещи се за турската ку*рва. Бог ще ви съди ...
78
1
 
6
 
! Отговори
turcia? преди 11 години
ТРАКИЕЦЪТ ЗИЕЗИ...ОТ КОЙТО ПРОИЗЛЯЗОХА БЪЛГАРИТЕ През IV-ти век eдин анонимен римски хронограф споменава името на нашите предци в своя работа. Старият автор се е опитал въз основа на данните, с които е разполагал да опише произхода на познатите по онова време народи. Разбира се подобен документ не притежава прецизността на съвременните изследвания, но въпреки това сведението на хронографа е от голяма важност за нашето минало защото показва, че пред 354-та година името българи е било добре познато. Като праотец на дедите ни е посочен Зиези ZIEZI EX QUO VULGARES Зиези, от който произлизат българите. Името Зиези е много интересно, жалко само, че нашите изследователи не са обърнали внимание, че става дума за тракийски антропоним. Няма грешка, Зиези -Zieisi(s) е тракийско име. Споменато е от М. Славова в анализа й на надпис ILBulg 161. Славова съобщава и други подобни имена: Zipyros, Zimarcos, Ziper, Ziparus ( Thracian Names Written Through Greek and Latin Letters: a Philological Approach, стр. 10, 12 ). Според В. Георгиев Zis е име на тракийско божество, като подобни имена са Ζειβιζιης, Σαμαζις ( Траките и техния език, 1977, стр. 58, 61, 78). Смятам, че всички тези тракийски имена съдържащи частици зис, зиеис, зиези са свързани с хетските думи сиу-бог, сиват светлина и със санскитските думи свита, света светлина, белота, сияние. Зиези може да се тълкува като сияйният, светлият, звездният - прекрасно име за праотецът на българите. Да не забравяме, че самото название българи означава сияйни, благородни sparotok.blog.bg/politika/2011/01/02/kakvo-e-znachenieto-na-imeto-bylgari.660741 Тракийският произход на българите не трябва да учудва никого. Ако не бяха укрити и манипулирани определени извори, всички ние щяхме да знаем истината. Квинт Курций Руф съобщава за народът балагрии живял по времето на Александър Велики IV-ти век преди Христа. В новите издания на Руф обаче, а и в новите лексикони и речници балагриите са просто изтрити... Д. Хоматиян също е пределно ясен твърдейки, че българите са били в контакт с Александър Велики ...Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия. promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html Изключително важния пасаж Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море... не присъства изобщо в Подбрани Извори за Българската История -II, София, 2007, стр.107...Kак тогава хората да разберат, че част от дедите им са живели край мизийския Олимп преди повече от 2300 години? Руф и Хоматиан пишат за събития станали през IV-ти век преди Христа, защо тогава да се учудваме, че в IV-ти век след Христа българите са добре познати на римския космограф? Неговият съвременник Св. Йероним съставя карта, на която Мизия е отъждествена с България - Moesia hic et Vulgaria ( а Хоматиан казва европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи ). Живелият през IV-ти и V-ти век Орозий Павел споменава в своята работа География, че земите на българите са между Гърция и Каринтия ( днешна Австрия). В Лангобардска История Павел Дякон твърди, че имало военен сблъсък между българи и лангобарди ( в началото на V-ти век, в описаните от Орозий земи). Българите победили Агелмунд и взели дъщеря му за заложница.Capp. XVI-XVIII 16. ...Noctu denique cum neglegentia resoluti cuncti quiescerent , subito super eos VULGARES intruentes, plures ex eis sauciant, multos prosternut , et in tantum per eorum castra debacchati sunt, ut ipsum Agelmundum regem interficerent euisque unicam filiam sorte captivatis auferunt Този извор не се признава от повечето наши учени, явно се притесняват, че няма как българите да са новопоявил се народ в Източна Европа, ако преди това те са били добре познати в Средна Европа където са били съседи на карантаните ( народ обитавал австрийските Алпи) и където са влезли в конфликт с лангобардите на Агелмунд. Просто всичко, което противоречи на доктрината на Златарски или се укрива, или се обявава за заблуда- сведенията на Квинт Курций Руф, Анонимният космограф, Св. Йероним, Орозий Павел, Павел Дякон, Д. Хоматиан, Л. Дякон, М. Аталиат, Й. Малала, Прокопий, Й. Цеца, Фулко, Й. Кантакузин...Нищо, че данните се подкрепят едни други, нищо, че антропологическите изследвания на проф. М. Попов доказаха, че сме европейци, това не трогва ни най-малко една определена група безсъвестни личности. Те решават да вярват единсвено и само на задъханите от омраза към българите Теофан и Никифор...Сами преценете дали в миналото ни е преподавана история, или са ни поднасяни умело подбрани извори? Как мислите, какво би било нашето самочувствие, ако на всички нас бе известно, че сме потомци на народът започнал пръв да обработва златото, народът създал първата писменост, народът на Орфей и Залмоксис, чиято човеколюбиво учение оформи вярванията на милиони хора в древността...Нямаше ли да сме изпълненни с гордост знаейки, че предците ни са дали едни от най-способните императори на Рим и най-смелите военоначалници! Събудете българина в себе си, потърсете вътрешната си сила и пред очите ви ще се отвори един съвсем различен свят. Можем да направим чудеса, стига само да си подадем ръка един на друг и да заживеем като Човеци.