"Южен поток" няма да ползва старата газопреносна мрежа

Подписването на договора се отлага за следващата седмица
Обновена: 8 ное 2012 14:39 | 8 ное 2012 11:19,
23
"Южен поток" няма да ползва старата газопреносна мрежа
Снимка: архив Reuters

Трасето на газопровода "Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система. Това заяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на предстоящото подписване на договора за изграждане на газопровода на българска територия.

Икономическият министър посочи, че ползите от "Южен поток" за България са многостранни и изтъкна приходите от транзита на газ, които ще получава страната ни, и разкриването на нови работни места.

Инвестицията в проекта ще бъде над 3 млрд. евро, потвърди Добрев, и уточни, че точната му стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители.

На вчерашното заседание на Министерски съвет беше решено подписването на договора за "Южен поток" да се обвърже с новия договор за доставка на природен газ от Русия. Подписването на договорите обече се отлага за следващата седмица, защото утрешният ден 9 ноември, когато бе предвидено подписването, е ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим.

Добрев посочи, че през следващата седмица ще стане ясна и новата цена за доставка на руски газ. Според министъра тя ще бъде по-изгодна от сега действащата.

Още новини за България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
НН преди 11 години
Герберите са толкова пости, че ще сведат до нула ползите от преминаването на южен поток през територията на страната. Тяхната некадърност може да доведе до там, че тръбите ще минат през Румъния.
14
3
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
Някой да разбра защо точно няма да се използва старата преносна мрежа? В смисъл технически не е възможно ли? Или трябва задължително да се похарчат едни 3 млрд. евро, които да дадем на нашите сторители-изпълнители?? Честно не схващам обосновката за това решение...
13
10
 
17
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 11 години
Пожарникарят: Трябва да продължавам да лъжа и да будалкам нацията за Белене. Иначе никой нема да ми вярва!
12
11
 
19
 
! Отговори
за АЕЦ Белене преди 11 години
Аз съм за АЕЦ Белене, похвали се пожарникарят. Само че да не е атомна и де не е в Белена!
11
15
 
28
 
! Отговори
южно от Резово преди 11 години
Който е против Белене, той е ЗА турската АЕЦ южно от Резово! "герб" ще подкрепи турските интереси!
10
11
 
18
 
! Отговори
доверие в Сирия преди 11 години
Чуждестранните инвеститори имат по-голямо доверие в Сирия, отколкото в България!
9
11
 
12
 
! Отговори
за 17 милиарда преди 11 години
Току що съобщиха, че Роснефт е купила за 17 милиарда TNK-BP, и по този начин става най-голямата фирма в света за добив на нефт!
8
29
 
25
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
Това е единственото правителство, което мисли за държавата и обикновенните хора, а не само за джоба си. Мислех, че хората , които се опитват да защитават червената мафия в този сайт поне за енергийната мафия ще замълчат. Но те са като *** колкото повече се катери нависоко повече и лъсват задните части. На 100 % е доказано, че БКП-БСП-ДС подкрепят енергийната мафия начело с Р.Овчаров. За тях подписването на договори има едно единствано значение колко са комисионните.
7
16
 
20
 
! Отговори
Единственият отговор преди 11 години
Да направим референдум с един въпрос: Да остава ли още престъпния режим на пожарникаря на власт?Единственият отговор е НЕ!
6
10
 
20
 
! Отговори
Пак зор преди 11 години
Наш Бойко се чуди на кой -*** да седне.Я земи една маргаритка и: Русия-Америка-Русия-......................
5
8
 
13
 
! Отговори
Гранатомет преди 11 години
ЕТ "Гранатомет", филиал "герб", спешно търси големи количества памперси, които ще бъдат раздадени на българските участници в предстоящото подписване на договора за "Южен поток".
4
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Герберастите подпишат за АЕЦ Белене и за Южен поток, ще спечелят пак изборите, ако не ще душат супата. Това е единствения начин да покажат , че зад мотото ,,Стройм България,, има нещо реално. Пребоядисването на спортни зали не се брой.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Па набутване, старат мрежа стои празна - Гързия намали консумацията, турция се отказа транзит през България - при тия цени кой купува газ ако не са топлофикациите по принуда.
2
2
 
13
 
! Отговори
лъгана многократно преди 11 години
Остава и да ви повярваме , че няма да ползват старото трасе.
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Южен.ПОТОП + подкрепа.за.нов.АЕЦ = ГЕРБ губи поне един избирател