България с твърда позиция в ЕС за Македония

Плевнелиев и Борисов съгласуваха: няма да посочим дата за преговори
11 дек 2012 17:00, Елка Василева
216
България с твърда позиция в ЕС за Македония
Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за членство на Македония към ЕС. Тази позиция на страната ни обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

Още по темата

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекратят антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

От своя страна външният министър николай Младенов изрази очакване "до края на деня да имаме решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си към ЕС". Той каза това в Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности, допълни министърът.

За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения, заяви Младенов по повод темата за даване на Скопие на дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС - напротив, имаме интерес тя да се движи винаги напред, но на основата на изискванията, които всички сме спазвали, за да станем част от съюза, уточни министърът. Според него колкото повече говорим у нас и в европейските институции за тези проблеми, колкото по-открито ги поставяме, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващо, как в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, проблем, причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени, отбеляза министърът в отговор на въпрос, свързан с отношението в Македония към хора с българско самосъзнание. Хората, които живеят на територията на всички наши съседи и имат българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава, заяви още Младенов.

Според проучване на НЦИОМ 44% от българите споделят позицията, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС само ако Македония прекрати антибългарската пропаганда. 18 процента от анкетираните са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. Осем на сто смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС, показват още данните от проучването. 31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
10
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Македония без гримД-р Божидар ДИМИТРОВИдиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият антични югославяни.Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават македонски пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
101
6
 
3
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
До БЪЛГАРИН...ИСКАМ KAЗАХСТАНСКА БЪЛГАРИЯ!!!
100
1
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ИСКАМ САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ !!!!
99
13
 
1
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Когато Гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпийски състезания ние славяните и прабългарите сме се люлели на клона хванати с опашката по-казахстанските степи мастурбирайки като дивите маймуни-макаци и лаели като кучета и мяукали като котките до 9-ти век след христа, диви и варвари без азбука и писменост!А разбираше Орфеус през 6-ти век преди христа е пял на славянски с руски акцент, а грандоманите гърци си позволяват свободни съчинения по история.....Интересно защо имената Александрос, Филипос, Олимпия, Орфеас имат смисъл само на гръцки език и са неразбираеми на български и на така наречения "македонски език". Само ей така за малко осветление ако се преведе на македонски Александрос се получава нещо като Бранко Македонски от алексо-браня и андрас-човек, а Филипос-конелюб:филос-любя, обичам; ипос-кон на старогръцки и от там хипопотамос-кон под водата или хипопотам. И тези пишман историци що не погледнат че както нашия , така и всеки европейски език е повлиян и поне 20% е съставен от гръцки думи, ама като не можеме да си оправиме настоящата история сме тръгнали да избиваме дълбоки комплекси за малоценост с миналото. И ако трябва да търсиме величието на българите то не е в гръцката история която е създала европейската цивилизация, а то е скрито може би в Шамбала, Тибет , в мистичния изток там където са ни истинските корени!
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Позицията на ГЕРБ е твърда, но все пак е по-мека от тази на Партията на жените.
97
2
 
5
 
! Отговори
АМ преди 11 години
Поставените условия пред Македония са справедливи. Но аз не вярвам, че някой от управляващите там и тук ще държи на тях.Каквото и да говорим, нещата не зависят от България. Защото, Младенов чакал до края на деня НЯКОЙ-СИ да му спусне решението, което да посочи пътя.Така че, политиците в Скопие да не се правят, че не разбират, кой, как и защо решава политиките в глобалния свят и медиите им да не продължават с антибългарските внушения, че "България изкопа гроба на Македония". Те сами си оплескаха работите, като в последните години се настървиха срещу българщината, в услуга на САЩ и Турция, въпреки че още нямат официални споразумения с ЕС, САЩ и НАТО.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При подписването на Санстефанския мирен договор,Македония е била в пределите на България.Великите сили,Великобритания,Италия,Австроунгария,Германия,Франция не били съгласни.Предизвикали Берлинският договор,според който България губи половината площ.Лорд Дизраели,министър председател на Англия,е бил най големият българофоб.Л.Каравелов изтъква връзките м/у Дизраели и Ротшилд.Волята на Бога била,Македония да е българска земя.Политиците ни нямат нищо общо с мнението на народа.
95
1
 
13
 
! Отговори
дядо преди 11 години
Само така.Ама така докрай.
94
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ДАВАМЕ Я!Не даваме я, не - земята мила,земята на светите ни отци.Не даваме праха на Самуила,ни славата на двамата светци!Тя наша е! Тя с нази е носилаоткрай ярем и търнови венци,да, наш е Солун, Шар, Пирин и Рилаи песните на нейните певци.Не даваме, тъй как не бихме дализавета на бащите си заспали,зеницата на нашите очи!Не даваме, дар бог стои отгоре,дори в онез гори, поля, просторисветото слово българско ечи!
93
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лично аз винаги съм смятал пишещите по форуми, независимо на каква тематика, за по-активната и интелигентна част от обществото. Често чета коментарите. Сега виждам нещо странно - огромната част от пишещите одобряват позицията на ГЕРБ. Да не вярва човек, но и аз, дето до сега добра дума за тях не съм казал, но сега .....Браво на ГЕРБ. Ето, това е национално отговорна политика.
92
3
 
18
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Доживях да чуя адекватна позиция от страна на Плевнелиев.
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя форумец от БЮРМ, защо пише на караджица, а не на кирилица?А иначе, браво за позицията на наще!
90
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цв. Цв. нали каза, че Плевнелиев не прави нищо и нищо не зависи от президента. Същото е и Борисов, който просто изпълнява заповедите на турчина Реджеп Ердоган, на Обама от САЩ и на Барозу от ЕС.
89
1
 
25
 
! Отговори
АТАКА преди 11 години
ИМАМ САМО ЕДНО УСЛОВИЕ ДА ИЗПЪЛНИ МАКЕДОНИЯ И Я ПРИЕМАМЕ В УНИЯТА ЕВРОПСКАВСИЧКИТЕ ИМ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ ДА ГИ НАПИШЕ БОЖИДАР ДИМИТРОВ.Извинявайте, че пиша с главни букви, но човек трябва да реве "като ранена в сърцето пантера" когато говорим за Македония. По-старите знаят, че стихът е от един велик македонец.
88
0
 
2
 
! Отговори
bg severnjak преди 11 години
na tia nai veliki hora narecheni makedonci mai mnogo ne im dostiga za da se narekat Balgari.kak shte im otgovorim li ? zavisi kak shte pochykat nie si varvim po svoja pat
87
3
 
23
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 11 години
Евала на Плевнелиев. Явно му е писнало да чете глупостите на БРЮМ за измислената им история и за някакво си измислено македонско малцинство в България. В Пиринско БРЮМци няма!!!!!!!!!
86
11
 
1
 
! Отговори
orce преди 11 години
Do 83 Ne ti trba da pcues ,ne ti dolikuva sepak si zitel na EU.Ako te procita kretenugata B.Dimitrov i Krasimir U zunov OD fokus sto ce recat KOJ SIRI OMRAZA PO MEDIUMITE.A zaboraviv vece Krasimirco e na pat za Grcija da si ja podigne nagradata za ANTIMAKEDONIZMOT ,no nikopgas ne se znae BOG e eden i site dobivat spored zasluzenoto
85
3
 
26
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Вие комунистите сте изключително прости, всеки български патриот за вас е фашист и фашизоид. Руски *** и ренегати сте вие.
84
1
 
19
 
! Отговори
АС преди 11 години
Плевналиев започва да ми харесва.
83
3
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Плевналиев ще излезе мъж. Браво.