България не може да подпише "празен чек" на Македония за ЕС

Не сме съгласни да се създава македонска нация за сметка на българския народ
Обновена: 11 дек 2012 14:47 | 11 дек 2012 09:50, Елка Василева
220
България не може да подпише "празен чек" на Македония за ЕС
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

Готовността на ЕС да даде на Македония дата за начало на преговори за присъединяване ще е една от основните теми на предстоящото днес заседание в Брюксел на Съвета на ЕС по общи въпроси. В него ще участва външният министър Николай Младенов.

Засега България не може да подпише "празен чек" на Република Македония, както е заявил българският постоянен представител в ЕС при предварителните обсъждания, съобщи БТА.

България винаги досега е подкрепяла членството на Македония в ЕС, но на фона на нарастването на антибългарската пропаганда и откритите провокативни действия през последната година от страна на властите в Скопие не може повече да поддържа досегашната си позиция на безусловна подкрепа.

Още по темата

Страната ни е притеснена от продължаващата дискриминация на хората с българско самосъзнание в Македония. Не можем да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история.
Неспазването на основните принципи на ЕС е проблем не само за двустранните отношения, а и за цялата Общност, е позицията на нашата страна.

В навечерието на заседанието изтекоха информации за различните предложения, разглеждани на този етап. Става ясно, че няколко държави от ЕС по различни причини засега не желаят Скопие да получи точна дата за началото на преговорите. Сред причините за това е недоброто състояние на междусъседските отношения на  Македония, включително с нашата страна и с Гърция.

На другия полюс е предложението на Европейската комисия, която настоява началото на преговорите да бъде през юни 2013 година.

На 10 октомври ЕК оповести годишните си доклади за напредъка към членство в ЕС на осем държави, сред които и за Македония. В документа за четвърти път от предоставянето на държавата на статут на кандидат за ЕС през 2009 г. комисията препоръча продължаване на преговорите. Според ЕК държавата е изпълнила в достатъчна степен политическите критерии, но все още съществуват проблеми със законността и правото на свободно изразяване.

Поддържането на добри междусъседски отношения, включително постигането под егидата на ООН на взаимно приемливо решение с Гърция по въпроса с наименованието на страната, остава основен въпрос, пише в доклада. Комисията препоръча на властите в Скопие въздържане от изявления, които биха имали отрицателно въздействие за отношенията на Република Македония с нейните съседи.

Ако Съветът на ЕС днес не успее да утвърди заключения по тази тема с единодушие, въпросът следва да се обсъди и на последния за годината Европейски съвет в четвъртък и петък.

Програмата на днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси предвижда обсъждането на доклада на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за Икономическия и паричен съюз, който ще бъде представен в края на седмицата. Министрите ще разговарят също за заключенията по разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране, както и за законодателни въпроси и за програмата на следващите председателства на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Каква досадна случайност! Когато се унищожава българската нация, изплува българомакедонския конфликт? Отстрани изглежда че го правят евреите - а кога само се е чуло евреи да се бъркат в чужди работи?
178
0
 
1
 
! Отговори
weeda преди 11 години
разделяй и владей ний са караме а кукловода ни са смей
177
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 11 години
Aве хора!Неразбираме ли,че тези македонци,които се мислят за антични,а не за българи и които ни плюят от както са проговороли,не трябва да ги галим с перо!!!Те както преди,така и сега само ни обиждат и провокират!Дайте малко по-твърдо да се отнасяме!Те не са нашите братя за които всички говорим!Да има такива от тях,но те не са болшинство!!!Според мен трябва на всяка една тяхна стъпка да ги спъваме!Не трябва да се оставяме да ни обиждат пред целия свят и да ни наричат татари,а българките к...и!!!Това е под достойнсвото на всеки един от нас!!!Сега те са еничари и това трябва ние да го приемем и да се отнесем по-подобаваш начин с тях,за да им дадем урок!!!Стига с тези мили чувсва и думи!!!Това е в миналото!!!Всички виждаме техните коментари в интернет!!!Изобщо не са братски!!!Така,че нека "с техните камъни,по-тяхната глава"!!!
176
1
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
На вниманието на dnes.bgДържава Македония няма от хиляди години!Ако става въпрос за една държавица в югоизточния край на България, името и е Фюром, а гражданите и трябва да бъдат наричани фюроми!
175
1
 
1
 
! Отговори
WhatTheЦвък преди 11 години
Македонци ли?!! Какви макета сте вие бе!!! Някои от вас знаят кои са и какъв им е произхода ... а тези дето плюете ... сте нищо и никакви Албанци!!!
174
0
 
2
 
! Отговори
WhatTheЦвък преди 11 години
Само не знам колко трябва да си ***, хем да ти се казва "не пикай срещу вятъра" и вие макетата продължавате да го правите и то все по-упорито! Стойте си там и се конгломерирайте с албанците и сърбите .... някак си!!! Този който се е писал "Апостол" ... започвай да се молиш на Аллах Македонски заедно с Албанците че ако те пипна ще те покръстя в правата вяра!!!
173
0
 
4
 
! Отговори
ЕДНА БЪЛГАРКА.. преди 11 години
абе хора не се ядосваите. СПОКО..няма мякедонци в македония там само..ама само сърби и мюсулмани...маи им казваха шиптари...не сам сигурна...та тези които плюят българите и провокират не са македонци.. те са само хора с македонски паспорти.. 4ужденци родени по тези места,,, за сажаление има и малко балгари на тях пожелавам .. много..много...живот и здраве любов и смелост през 2013..и дано тя да баде мирна и успешна..
172
7
 
2
 
! Отговори
Апостол преди 11 години
*** да ви ебам мамата грчка!!!
171
1
 
4
 
! Отговори
Петрич преди 11 години
До Тежок срам за васАве баймак. В България не живеят никакви граждани, потомци на някакви си "македонци" от Егейска Македония, както и аз не съм "македонец" от Пиринска Македония, български гражданин. Престанете с тия глупости. В България "македонци" няма, има няколко сърбофилски *** на заплата от БРЮМ и УДБАта на Белград. Точно с тоя подход ще видите ЕС и НАТО през крив макарон. По твоята извратена логика и Плевнелиев е македонец...... Не случайно човекът се обяви срещу вас.
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
макетата не желаят да влязат в европа. ние им казваме, че ще ги подкрепим ако забравят езика на омразата и 4 дни преди това не ни бомбардират н нова вълан на агресия. това не е случайно. те просот не искат да влизат без Сърбия.
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 204:Няма лошо да няма буфер. Стига границата да е на Охридското Езеро ;-)
168
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Само при официално съгласие с нашата история от тяхна страна
167
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тази политика на съседите до 5 год. тъй наречената Македония ще се казва велика албания и няма да има буфер между Албания и България.
166
1
 
7
 
! Отговори
Бай Колю преди 11 години
Правилен ход на правителството !
165
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента най-голямата заплаха за българския елемент в Македония са албанците, но тази заплаха остава скрита.Зад албанските стремежи към завладяване на македония стоят САЩ и Запада, които създадоха идеята "Велика Албания".
164
31
 
2
 
! Отговори
Тежок срам за вас преди 11 години
Да се засрамете Бугариа, се продадовте на грците кои протераа стотици иладници македонци од Егеска Македониа минатиот век, а кои денес живеат во Бугариа. Се радувате на несреата на други.. За грев на сите тие протерани македонци и нивните потомци кои денес се граани на Бугариа. Ова не се заборава. Ово ден е тежок пресврт во вашата историа, кога пак застанавте на погрешната страна. Тежок срам за Бугариа.
163
3
 
20
 
! Отговори
Татко преди 11 години
До 199. На мамицкото ти у пискалото уродлив мацедонец! Вие сте едно побракано племе ,дека е с целата си кръв и история БЪЛГАРСКО! Да ви йебем целата фамилийка! Скапани комунисти югославенски! Вардаро ке бъде шиптарски скоро! А вие ке бъдете една антицка история! МАКЕДОНЦИ = ПРОМИТИ МОЗЪЦИ = ПРЕДАТЕЛИ !!!! СМЪРТ!!!!!!!!
162
15
 
3
 
! Отговори
asparuh-makedonski преди 11 години
eeej bugari znaci sega i na grcite ke im go dudlate,posle *** i stalin sega i na grcite im dojde redot,navistina me razocaravte sepak kakvi takvi ve sakav -ama sega posle ova znaci se bilo vistina sto se zboruva za vas-dvolicno i licemerno rusko-cigansko pleme
161
13
 
5
 
! Отговори
1903 преди 11 години
Д-р Ж. Желев: Така не се прави Това е грешка, така не се прави, каза първият български демократично избран президент д-р Желю Желев пред БГНЕС по повод решението България да не се съгласи да бъде определена дата за започване на преговори с република Македония за присъединяване към ЕС.Според него по този начин страната ни се смъква до нивото на Гърция, която блокира Македония за НАТО и ЕС единствено заради името. Това не значи, че трябва да подминаваме, когато по адрес на България се говорят лъжи и измислици от страна на управляващите в Македония, допълни д-р Желев. Но това е друго, а подкрепата на Македония за еврочленство е и българска отговорност, категоричен е президентът, който първи направи всичко възможно България не само да признае първа Република Македония, но и да лобира за признаването й от Русия, Турция и други страни преди 20 години. /БГНЕС
160
2
 
2
 
! Отговори
МКД преди 11 години
има нормални хора при васnews.bgnes/view/1052346