В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!

Бивш външен министър настоява Борисов и Плевнелиев да се извинят
Обновена: 9 ное 2012 14:41 | 9 ное 2012 10:27, Елка Василева
657
В Скопие не мирват: България има териториални и етнически претенции!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

България трудно ще може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, тъй като те съдържат скрити териториални и етнически претенции. Това твърди бившият македонски външен министър Слободан Чашуле пред македонската агенция Макфакс.

Чашуле предлага в духа на необходимостта от развитие на македонско-българските отношения президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят Македония и пред Музея на Холокоста в Скопие да се извинят за престъпленията на територията на Македония по време на фашистката окупация, както до ден-днешен наричат българското управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г.

„Още на времето предупреждавах, че към гръцките блокади ще се присъединят и български и това не ме изненадва. Тази тенденция се наблюдава отдавна. Българската държава обаче по-трудно ще артикулира българската блокада, защото за разлика от гръцкия проблем с нашето име тук се крият претенции както териториални, така и етнически“, заявява Чашуле.

Още по темата

„Такова нещо е трудно приемливо за ЕС, особено когато българите по един според мен странен и малко неумел начин искат да представят тази своя позиция като протест срещу фашизма, какъвто са имали по време на Втората световна война, което за Европа е абсурдно и абсолютно неприемливо“, убедено казва бившият външен министър.

„Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не отваря този въпрос за фашизма, а защо сега ние го отваряме, трябва да си спомни господин премиерът, при цялото ми уважение, че Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация на евреите. Така че мога спокойно да кажа, че президентът Плевнелиев заедно с премиера Борисов са добре дошли в Македония, пред Музея на Холокоста да се извинят и след това да отидат до село Ваташа (през 1943 година българска военна част разстрелва 12 млади комунисти – бел.ред.) и да се извинят за това престъпление, едно от много спрямо македонския народ по време на фашистката окупация“, иска Чашуле.

„Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която ще се постараем да честваме празници заедно, да проучваме историята, да разграничаваме подробностите, от отделното да направим общо и обратното. Всичко останало е ирационална позиция, която няма да мине в ЕС“, казва Чашуле.

В заплахите от официална София Чашуле не разпознава реална основа, а игра за вътрешна употреба според него, пише македонската агенция.

„Как ще наложат вето заради това, че Македония е направила филм за фашизма, фашистката окупация и погрома? Как ще наложат вето на Македония за това, че крадяла българската история? Първо, те трябва да дефинират кражбата на история и второ, ние в нито един момент не отричаме, че в рамките на Османската империя сме били заедно, в рамките на Византийската империя сме били заедно, имали сме държави, които са били и общи, и отделни“, настоява Чашуле.

„И естествено, как ще обясним на Европа, че повече от 1000 години преди Френската революция по тези земи е имало нации, които са били български. Нацията е феномен на буржоазната държава и всякакво търсене на нация в миналото, както те правят, за да ни оспорват нас, е най-малкото смешно. И това няма да мине в Брюксел. Това обаче е добра игра за вътрешна българска употреба“, твърди Чашуле, който вероятно обърква понятията „народ“ и „нация“.

В края на миналия месец България в лицето на президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов заявиха по-категорична българска позиция спрямо Македония. Държавният глава каза, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания. Плевнелиев посочи още, че „не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България“. През декември Македония, която е страна кандидат за член на ЕС от 2005 г., очаква дали ще получи дата за започване на преговори за присъединяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


657
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаме не само териториални претенции,но и претенции към "Македонските,фалшиви,сръбски клонинги",които са извършвали геноцид над истинските македонци(българите)Така,че трябва и за това те да си платят,като напуснат териториите на Македония и да отидат на север при личните им лекари,сърбите за още една доза промиване на мозъка и да оставят истинските македонци в пределите на Македония!!!Защото е болно да се гледа как разграбват отново Македонски земи,заради невежеството на тези клонинги и еничари!
507
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ЗАТВОРИМ ГРАНИЦАТА СИ С МАКЕДОНИЯ, ДА ПРЕКЪСНЕМ КОМУНИКАЦИИТЕ И ВСЯКАКВИ ВРЪЗКИ С ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ /НЕ ДЪРЖАВА, А ТЕРИТОРИЯ/ И СЛЕД 30Г, КОГАТО АЛБАНЦИТЕ СТАНАТ МНОЗИНСТВО И ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ДА ЗАПОЧНЕМ НОВИ ОТНОШЕНИЯ.
506
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМАМЕ ПРЕТЕНЦИИ! вето на македония заради терора над българите там! нали уж за ес ничий суверинитет не е по-важен от живота и сигурността на обикновените граждани? защо ги подкрепят тогава? всяка друга позиция освен вето е предателство спрямо народа и най вече към българите там!
505
1
 
2
 
! Отговори
Ник преди 11 години
Е,какви претенции може да има майка България,към блудната си дъщеря?!
504
0
 
0
 
! Отговори
Бикобор преди 11 години
Ние винаги сме имали претенции. Албанците също ;)
503
0
 
5
 
! Отговори
ТЪПОТИЯ..... преди 11 години
Абе тия македонци са по *** от нашия Бойко бре.....А да им го дадем ......
502
3
 
5
 
! Отговори
RCI преди 11 години
565,разбирам ти `подтекста`.Опитваш се да хитруваш.Ще ти отговоря.Ние сме етнонационална държава.С единен език и задължително образование.В официалните ти отношения с институции и институти говорищ на Български.Това е езикът(в ед.ч.)!Ако някой те спре на улицата да да те попита нещо,пак на Български отговаряш.По причините написани по-горе.А със себеподобните си,ако искаш и на марсиански говори.Но когато с Българи общуваш-на Български се обръщаш-на чужд ез.САМО при взаимно съгласие!
501
1
 
3
 
! Отговори
dsfdg преди 11 години
az ne moga da razbera za6to izvan granicite ni se govori na balgarski a vatre v darjavata ni ne se govori na grazki srabski ili 'makedonski' ili pak rumanski ,turski
500
6
 
7
 
! Отговори
българка преди 11 години
България и македония са една държава и един народ.
499
4
 
6
 
! Отговори
българка преди 11 години
Те знаят .че би трябвало да имаме такива претенции.
498
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До попалексов лдпБГ е европейска членко,и на НАТО.Всеки опит за промяна на договори,които страната ни е подписала се наказва.Това е сръбска провокация,на която българите не вярват.В БГ нямаме нито втори Додих,нито втори Дачич и Николич,който щял да "гради "носеща греда на ЕС с БЮРМ и Гърция,като една държава"?!
497
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това си е чисто сръбска провокация.Сръбските служби не са напускали БЮРМ още от титово време.Сърбия смята Косово и Сръбска република/Додих и Белград/, за своя територия и търси повод да легитимира исканията си,като представи БГ,като сепаратична държава в ЕС!?Българите в Македони,знаят,че само с демократично правителство в БЮРМ ще се срещтната с нас в ЕС!
496
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както по рано бяха писали колегите - време е отново да им подарим танкове - но този път със танкистите и самолети ама с пилотите!!!
495
1
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Българин(552),бих посъветвал да оставим тези кестени("Против" на членството)на гърците.Този път избързаха и сбъркаха.Сега ние сме в най-изгодна позиция пред Европа!Добронамерени сме;не слагаме прът на разширението;не внушаваме ксенофобия;не играем "В ръцете ни са".Гърците докрай ще опонират,но дори да се откажат,ние не сме загубили ход.Да бъдем `византиици` веднъж и ние.Ситуацията наистина е много добра за нас!
494
7
 
0
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Европейския договор за България е друга форма на Санстефанския договор, Европейският съюз е осъществяването под нова форма на Санстефанска България и който е против приемането на Македония в ЕС е против националните стремежи и националните идеали на България.
493
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вето на македония заради терора над българското население там! македония нали щеше да остави историята на историците - докато най голямото престъпление там е да кажеш, че си българин, за добросъседство не може да става дума.
492
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, Слободан е слободен,връмуго...
491
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Вижда се,че македонските управници няма да мирясат! БЪЛГАРИЯ трябва категорично да заяви,че сме против присъединяването на Македония в Европейския съюз! ПОЛИТИЦИ стига сте шикалкавили,ами вземете отношение по този въпрос,защото може да стане късно и плаче цяла България !
490
0
 
9
 
! Отговори
tomahawk преди 11 години
"Слободан Чашуле"Като му видя името и ми е ясно, че няма смисъл да чета какво е казал !
489
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми да много ясно че има такива претенции!!Как иначе?