България с твърда позиция в ЕС за Македония

Плевнелиев и Борисов съгласуваха: няма да посочим дата за преговори
11 дек 2012 17:00, Елка Василева
216
България с твърда позиция в ЕС за Македония
Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за членство на Македония към ЕС. Тази позиция на страната ни обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

Още по темата

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекратят антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

От своя страна външният министър николай Младенов изрази очакване "до края на деня да имаме решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си към ЕС". Той каза това в Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности, допълни министърът.

За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения, заяви Младенов по повод темата за даване на Скопие на дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС - напротив, имаме интерес тя да се движи винаги напред, но на основата на изискванията, които всички сме спазвали, за да станем част от съюза, уточни министърът. Според него колкото повече говорим у нас и в европейските институции за тези проблеми, колкото по-открито ги поставяме, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващо, как в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, проблем, причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени, отбеляза министърът в отговор на въпрос, свързан с отношението в Македония към хора с българско самосъзнание. Хората, които живеят на територията на всички наши съседи и имат българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава, заяви още Младенов.

Според проучване на НЦИОМ 44% от българите споделят позицията, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС само ако Македония прекрати антибългарската пропаганда. 18 процента от анкетираните са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. Осем на сто смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС, показват още данните от проучването. 31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Така и трябва - сърбоманите в БЮРМ трябва да разберат, че не трябва да хапят ръката на майка България а да я целуват. Ние нямаме нищо против народа в БЮРМ - искаме да замлъкнат гнусните сърбомански *** които хвърлят кал и помия върхе нас.А до тогава БЮРМ да си стои в чакалнята на ЕС. Жалко само за наистина братския народ, който страда от сърбоманското си ръководство.
121
0
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
Е те сега се насраа: novamakedonija.mk/NewsDetal.asp?vest=121112847249&id=9&prilog=0&setIzdanie=22752
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
125 *** тя и сега Македония не може нищо да направи без МВФ и Световната банка , *** си като ***. Сърбия също я се разходи до Димтровград да видиш ко финансира изграждането на магистралата.
119
0
 
4
 
! Отговори
Studio X преди 11 години
РЕФЕРЕНДУМ,народа ще каже.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
120 така е маке история нямате , никой не ви говори да не си създавате от тук напред но назад чисто и просто нямате , а най важното ЕЗИКА езика ви е диалект на българския , НЯМА македенски език както няма австрийски и швейцарски език там има само диалекти на немския , не си ли си задавал въпроса защо шиптерите/албанците са по напористи от вас ,нито вашите албанци нито косоварите и за миг не са си помисляли да се пишат други освен албанци .
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То едно е някви драскачи да си измислят глупости по вестниците и съвсем друго са междудържавните отношения. Ама кой да се сеща. Ние сме свикнали да слушаме кака Сийка...квот кае то е верното...и веднага налитаме на бой...ако противника е слаб и десет пъти по-малоброен
116
2
 
14
 
! Отговори
Рачо преди 11 години
От къде на къде пък да се правим на мъже? Абе много *** хора има. Просто реагираме адекватно на тяхното отношение към нас, когато някой те псува и обижда години наред не го посрещаш с прегръдка и усмивка освен ако не си пълна нещастна.
115
2
 
19
 
! Отговори
Нова Македония преди 11 години
Скандалозен текст со наслов Македониа, државата што не постои осамна на цели две страници во реномираниот француски весник Ле поинт. Покра провокаторскиот наслов, во текстот, меу другото, пишува и дека македонскиот народ нема идентитет и дека затоа краде историjа од соседите...
114
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некой многу важен и сериозен наглед требе непременно на заден план да говори по телефоня за нещо многу важну и от държавно значение... Бившия пазач на вафлите и бузътъ в лавката на ДС сигурно е, *** ся в тия времена е мноу важна и бугата личност. Я виж - бодигардчето станало цел присидател...мое и той един день да стане още по-гуем...
113
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намерили на кого да се репчат и да се праят на мъже. На най-близките ни и най-слабите...Бай *** в пълната си сила. И кво ся - они тръпнат от страх и ше се молят на колене рийш...
112
1
 
10
 
! Отговори
didoo преди 11 години
Хаха, голяма снимка! Росен сте го направили доста ушат според мен :). Плевнелиев по-сериозно да удари с юмрук по масата за тези македонци, защото си позволиха да ни правят на маймуни, а това никак не ми харесва на мене.
111
3
 
4
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Това е целта, Рачо! Да се спечели някой глас. Иначе, дали Македония ще я приемат в ЕС и дали ще изпълни нашите условия, не зависи от което и да е правителство в България. Но, звучи добре - македонците да престанат да дращят върху българските артефакти и през 21 век да творят средновековната история на Балканите! Но, дали ще стане?
110
0
 
16
 
! Отговори
30 КАМШИКА преди 11 години
ДОЖИВЯХ!ИМАЛО МЪЖЕ С ТОПКИ ПОД БАЛКАНА.
109
0
 
5
 
! Отговори
до BG-681 преди 11 години
Да. Античните македонци са били гърци или в най-добрият случай поелинчени траки. Но какво общо имат с по-сетнешните македонци? Знаеш калко им е общото? Колкото е общото между древните елини и днешните гърци. Че и по-малко.
108
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Крайно време беше.
107
3
 
8
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
Античните македони са тракийско племе силно повлияно от гръцката култура. Нито Фиром нито Гърция имат права върху наследството на този изчезнал народ, или поне не повече отколкото и България.
106
2
 
18
 
! Отговори
Рачо преди 11 години
ГЕРБ ме спечели като гласоподавател само заради тази позиция каквато не сме виждали от 70 години. Браво!
105
4
 
3
 
! Отговори
все пак преди 11 години
Не вярвам, че правителствата в България ще държат на изпълнението на поставените условия за членство на Македония в ЕС. Несериозно е да се допуска, че насаждано с десетилетия отрицателно чувство към българщината, може да се промени за 2-3 месеца с няколко ръкостискания на дипломати от двете страни. Още повече, че външният ни министър още не е получил решението на Великите сили. Няма да се учудя, ако утре четем в новините, че безусловно сме приели членството на област Македония в ЕС. Което най-вероятно ще се случи, независимо от някакви условия и тяхното изпълнение. Защото това улеснява нахлуването на шиптарите в ЕС (както членството на България улеснява турците).
104
0
 
15
 
! Отговори
до BG-681 преди 11 години
Кой говори за античните македонци? Между античните и сегашните македонци няма нищо общо.
103
2
 
6
 
! Отговори
до BG-681 преди 11 години
Защо си си направил труда да пишеш такава дълга глупост. Всяко изречение ти е грешно. Нищо, че си назубрил историята, както я пишеха комунистите. Всичко мога да ти опровергая, но не му е мястото тук, пък и не вярвам да проумееш нещо. Само да те попитам. Българите, пишеш, са нямали писменост до 9-ти век. Добре, но княз Борис пише писмо с въпроси на папата и той му отговаря на всичко. Запазено е във ватиканската библиотека. Още не е било прието християнството какво остана за писмеността. Един от въпросите е КАКВО ДА ПРАВЯ СЪС СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ КНИГИ? Папата отговорил: ИЗГОРИ ГИ! Постарал се е добре князът. Като по чудо е останало едно книжле, което днес наричаме "Именик".Хайде дай що-годе някакво обяснение на тоя факт. А знаеш ли колко такива има. И то огромната част писани все от гърци. Когато любимите ти гърци са горели старата ни книжнина с тонове, тия са ги пропуснали, защото са ги писали гърци на гръцки.Аман от българофоби.