Нова порция "Буда", изникна план за следене на Борисов

Целта била да се определи "приоритетната престъпна ориентация"
Обновена: 7 фев 2013 14:44 | 7 фев 2013 10:37,
498
Нова порция "Буда", изникна план за следене на Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Сайтът „Биволъ“ разпространи тази нощ нови документи от досието “Буда” за премиера Бойко Борисов. Сайтът публикува шест факсимилета от Делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", които представляват подробен план за самото оперативно наблюдение.

Планът е строго секретен, също като предложението за откриване на делото. Разликата е, че предложението за откриване на ДОН е регистрирано в ЦСБОП на 12.02.1997, а планът е с дата 18.02.1997. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20). И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24.02.1997.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Целта е да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран“.

Периметърът на проучването започва от родословното дърво, психологически портрет и завършва с  "приоритетна престъпна ориентация".

Документът гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта /Бойко Методиев Борисов/ по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за секретен сътрудник.

Във втория раздел освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартньори на обекта е предвидено "установяване методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица."

Изисква се още "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят", както и "изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви".

Третият раздел е посветен на използването на ОТМ и негласен апарат /т.е. СРС/. Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.

Според версията на Бойко Борисов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров делото за оперативно наблюдение "Буда" е заведено заради атентата срещу Цветелина Бориславова и е отделно от агентурното дело "Буда", като само имената им съвпадали. Атентатът срещу Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., цял месец след завеждането на делото за оперативно наблюдение "Буда".

"В плана за ДОН не пише нищо за никакъв атентат. Точно обратното - тъй като вече е образувано делото "Буда" и отговорник по него е Младен Георгиев, именно той пише рапорта за проведените мероприятия по взрива на джипа на Цветелина Бориславова след повече от месец", пише "Биволъ".

Премиерът вече заяви, че е накърнил много интереси и затова го атакуват по този начин. Премиерът обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.

"В делото няма нито дума за контратероризъм, за Живков или за други политици, охранявани от Борисов", твърдят от сайта.

Борисов каза още, че ако е бил агент и е можел да помогне на службите, би му било приятно да го сподели. Той обвърза пускането на документите със спирането на проекта „Белене“ и с това, че е станал мотор на „Набуко“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още по темата: Бойко БорисовБудаДон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
0
 
0
 
! Отговори
Литератор преди 11 години
Какъв Атентат на г-жа Цветелина? Тя да не е цар, държавен глава, президент на страна, за да се говори за атентат? Тя е бизнес съдружник на Бойко, на Ипон, или лична приятелка. Това може и да е ужасен опит за убииство, за сплашване но в никакъв случай не е атентат. Такова безотговорно ръсене на термини има само в България. Преди да пише човек трябва да учи.
339
1
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Българин;Защо ДОНОСНИКА ГОЦЕ несе засрами. Всички се гордееха че са УШИ на БКП.
338
7
 
3
 
! Отговори
Мит преди 11 години
Май са ни повече коНпетентните органи, работещи за онези служби. Не бих се изненадал ако извадят досието на хан Аспарух или на Авитохол. И тези хартийки стоят 16 години за да излязат точно сега. Хора мислете. Така се самоизяждаме.
337
0
 
13
 
! Отговори
БудаГейТ преди 11 години
БУДИСТИ, Гербаджии - спасявайте се. Следва бой по канчето от Европа, Оставка, Служебно правителство, и избори! Будагейт има още документи за публикуване. . . . Нервите на Меркел не са безкрайни! Пък и какви български интереси защитава кукла на американско-израелски конци-вижте Хизбулагейт!!!
336
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prav e choveka
335
10
 
1
 
! Отговори
обикновен гражданин преди 11 години
Бий Бойко комунистите бий за България бий!
334
1
 
10
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Не ме удивлява че ,,гербери" ( разбирай мутри! ) така яростно защитават своя тартор Бойко.Удивляващо е друго - това че такива в плиткоумието си причисляват всички пишещи против Бойко към ,,червените"
333
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А стига вече червени малоумия!!! НЕ МИНАВАААААААААААА!!! Не разбрахте ли? Извадете и четвърта и пета част от "Съселъ"! Ставате все по-зле и по-зле! Само работа, глад и бой за вас!
332
4
 
18
 
! Отговори
aibou преди 11 години
Тоя Б.Б. много противен,не съм комунист,и Станишев е също толкова противен
331
4
 
39
 
! Отговори
Българин преди 11 години
. Без да съм привърженик на една или друга партия си мисля ,че колкото повече разните журналистчета (С.Култуклиева), бивши ченгета се мъчат да омаловажат проблема ,толкова повече нещата вонят.Ако Б.Б. имаше малко повече достойнство щеше още в зародиш на скандала да каже истината,а да не шикалкави.Срамувам се ,че имаме такъв премиер.
330
20
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Колко са *** режисьорите от БИВОЛЪ.Главния редактор каза,че може да му донесат още материали за Буда.Кой ще му ги донесе,освен бивши служители на ДС-комунисти.Бай Ставри от трета фуражна няма достъп до такива материали.Идват избори.Играта е като руска рулетка "Ше откраднем ли още някое милиардче ако сме на власт,или ще духаме супата" Залога е много голям.Очаквайте още нескопосани простотии.
329
8
 
4
 
! Отговори
до бачкатор преди 11 години
Няма да има дело.Съдебната система обслужва тия с ***,разбирай червенотиквеничковчетата.
328
1
 
15
 
! Отговори
бачкатор преди 11 години
Ей,какво стана със заменките по морето.Писаха че държавата е ощетена с 2 милиарда.Ще има ли дело.Цацата ще си влезе ли в ролята?
327
18
 
6
 
! Отговори
Дядо преди 11 години
Този от Биволъ, драскача де Сенчо, пасеше овце в Странджата, баща му има 6-7 тома издадени в възхвала на Тато , дядо му е бил агент на БКП внедрен в затвор и има много хора разсреляни по негово донесение. С камион карат осъдени на разстрел , с строга охрана, камиона спира и дядо му скача от камиона и побягва необезпокояван от никой , за да го предпазят и той уж е бил осъден на смърт. Затова мислете колко са долни тия спинозни. Борисов много им обърка плановете.
326
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато има симпатизанти на БСП,обикновеният човек ще става все по беден,гладен и нещастен.Но явно има още много заблудени мазухисти,които не могат да разберат кой ги докара до просешка тояга.
325
26
 
7
 
! Отговори
demos преди 11 години
Другарите вече издават истеричен писък.Бойко им обърка сметките.Неврозата се усеща във въздуха.Време е да слязат от джиповете и да се качат на Голф-2.
324
27
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Ибрикчиите на Доган вадят БУДА за да се хванат на въдицата им БУДАЛИТЕ.Да Бойко е имал досие.Всички,които са били на отговорни длъжности биваха проверявани ,дори и артистите в провинциалните театри.Въпросът ми е защо не извадят компромати на ОЛИГАРСИТЕ и на БАНКЕРИТЕ,които сътвориха хиперинфлацията и ЛОШИТЕ кредити??? Отговора е много ***.Всички и всичко е режисирано от БКП-БСП-ДС по списък.Комунистите от бандитския преход определиха икономиката да е в техните ръце и сътвориха едно НИЩО...
323
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЕТО Е ЛОШО ЗА ДС(БСП ДПС АТАКА), Е ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
322
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРИ ХИЛЯДИ ВИСШИСТИ(КОЛКОТО Е БЮРОКРАТИЧНИЯ АПАРАТ НА БСП(ДС) НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ С ЕДНА "МУТРА" :) И ВЪПРОСНАТА "МУТРА" ГИ НАДЦАКВА ВСЕКИ ПЪТ.
321
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДНА МУТРА УПРАВЛЯВА ПО-ДОБРЕ ОТ ВСИЧКИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО. НИЩО ЧУДНО, МУТРАТА Е ЧОВЕК И ИМА ПРИНЦИПИ. ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СА ХОРА И СА ОПЕРИРАНИ ОТ ПРИНЦИПИ ОЩЕ В РАННО ДЕТСТВО.