Нова порция "Буда", изникна план за следене на Борисов

Целта била да се определи "приоритетната престъпна ориентация"
Обновена: 7 фев 2013 14:44 | 7 фев 2013 10:37,
498
Нова порция "Буда", изникна план за следене на Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Сайтът „Биволъ“ разпространи тази нощ нови документи от досието “Буда” за премиера Бойко Борисов. Сайтът публикува шест факсимилета от Делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", които представляват подробен план за самото оперативно наблюдение.

Планът е строго секретен, също като предложението за откриване на делото. Разликата е, че предложението за откриване на ДОН е регистрирано в ЦСБОП на 12.02.1997, а планът е с дата 18.02.1997. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20). И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24.02.1997.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Целта е да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран“.

Периметърът на проучването започва от родословното дърво, психологически портрет и завършва с  "приоритетна престъпна ориентация".

Документът гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта /Бойко Методиев Борисов/ по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за секретен сътрудник.

Във втория раздел освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартньори на обекта е предвидено "установяване методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица."

Изисква се още "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят", както и "изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви".

Третият раздел е посветен на използването на ОТМ и негласен апарат /т.е. СРС/. Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.

Според версията на Бойко Борисов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров делото за оперативно наблюдение "Буда" е заведено заради атентата срещу Цветелина Бориславова и е отделно от агентурното дело "Буда", като само имената им съвпадали. Атентатът срещу Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., цял месец след завеждането на делото за оперативно наблюдение "Буда".

"В плана за ДОН не пише нищо за никакъв атентат. Точно обратното - тъй като вече е образувано делото "Буда" и отговорник по него е Младен Георгиев, именно той пише рапорта за проведените мероприятия по взрива на джипа на Цветелина Бориславова след повече от месец", пише "Биволъ".

Премиерът вече заяви, че е накърнил много интереси и затова го атакуват по този начин. Премиерът обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.

"В делото няма нито дума за контратероризъм, за Живков или за други политици, охранявани от Борисов", твърдят от сайта.

Борисов каза още, че ако е бил агент и е можел да помогне на службите, би му било приятно да го сподели. Той обвърза пускането на документите със спирането на проекта „Белене“ и с това, че е станал мотор на „Набуко“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още по темата: Бойко БорисовБудаДон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИНТЕРЕСНО, АКО БОЙКО Е ОБИКНОВЕНА МУТРА, ЗАЩО ЦЕЛИЯ ОГРОМЕН БЮРОКРАТИЧЕН АПАРАТ НА СТОГОДИШНАТА ПАРТИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ С НЕГО И Е НАДЦАКВАН ВСЕКИ ПЪТ? :)
319
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АНТИРИМЛЯНИНне се ядосвай, те не са прости, напротив много голяма школовка имат и децата им са се изучили перфектно на занаята, а той е "Манипулиране на обществото"
318
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП(ДС), ДПС, АТАКА, ТА ДОРИ СДС - ВСИЧКИ ДС МЕКЕРЕТА СА СКОЧИЛИ СРЕЩУ БОЙКО. ПИЧЪТ ЯВНО Е СВЕСТЕН :)
317
15
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
БУДА е сътворено от БУДАЛИТЕ и скрито от години,за да се появи на бял свят за да рекетират Бойко.Нали знаете,че от ДС/разбирай политическата полиция на комунистите/ следяха всички и всичко,за да оцелеят партийните мафиоти.Малка част от ДС работеха за България.Ходих на екскурзия до СССР.В групата имаше задължителният "екскурзиянт" от ДС.Тъй като се отклоних от групата да си купувам инструменти,на митницата ме посочи и бях щателно проверен.Голям зор видяха руснаците да вадят железа от чантите ми.
316
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Иван Атанасов Много си срамежлив, ама е нормално когато държавата започне да работи, тези които са свикнали по старому да започнат да се съпротивляват яростно
315
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки що годе грамотен човек знае, че енергетиката е бизнеса на "Нашите момчета", но никой не рови там защото си пазят хляба може би????.
314
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нищо чудно в това така да атакуват Борисов, защото той първо развали "Големия Шлем" на "ГОЦЕ" и след това спря кранчето за финансиране на олигархията в БСП, като спря Белене, защото 90% от "БИЗНЕСА" на горепосочената олигархия е свързана с Е Н Е Р Г Е Т И К А Т А. Преди няколко дни един политолог се чудеше защо в Европа левите са против ядрената енергетика, а пък нашите са твърдо ЗА. Е елементарно е. Ама защо до сега не се появи някой истински журналист и да разрови тази тема.
313
1
 
27
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Не ви ли беше ясно че ББ е мутра като се яви на изборите, като беше кмет та чак сега се учудвате?Проблема, според мен не е,че е доносник и мутра ( макар да уволни дипломатите и Божидар Димитров щото били с картончета - що за лицемерие?), а в това че в момента цялата държава се е заела да го защитава с явни лъжи ( двата документа в папката), ББ пелтечи за Царя, а ЦвъЦвъ е като П. Морозов.И защо офицерите от онова време сега са началници?Автомонтьор е Гл.Секретар на ДАНС?Що за професионализъм
312
1
 
9
 
! Отговори
КНК преди 11 години
До До 310 КНК : Това беше готино !!! Браво !!! За съжаление Костов няма време да се занимава снашите простотии.Ние тук си чешаме палците и гледаме как потъва държавата ни.Той се чуди и мисли как да ни отвори очите.ЛОШОТО Е,ЧЕ МНОГО СИЛНО СТИСКАМЕ И НЕ ЩЕМ ДА ПРОГЛЕДНЕМ И ДА ВИДИМ ИСТИНАТА. Дано все пак да прогледнем,преди дани извадят и очите както парите.
311
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за анонимния става въпрос, тоя с "комунетатата", де
310
1
 
5
 
! Отговори
Националист преди 11 години
До Анонимен 357Нека това да го каже народа, все пак - на 7 юли 2013 г, да не пророкуваме, а?
309
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
май са ти го набивали доста здраво в белене, щом им говориш на галено -"***"
308
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото повече ДС кряка срещу Бойко, толкова по-симпатичен става Борисов на народа.
307
4
 
18
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 11 години
Срам ме е, че "ГЕРБ" се води българска партия, срам ме е че "БУДА" е български министър-председател, днес ме е срам и че съм сънародник с тези "БЪЛГАРИ"!!! Съжалявам!
306
3
 
3
 
! Отговори
Националист преди 11 години
Разбирам, че Ви се иска да затворите "кутията на Буда", защото от нея лъснахте всички леви, десни и центристи ... Пък и какво ли значение имат ляво, дясно и център, когато иде реч за България?! И понеже, поне на теория, българските граждани с избирателни права определят кой да ни управлява, аз се надявам, че поне те ще си спомнят, че са българи преди да са леви, десни или не знам какви си. Вярвам, че ще се сетят, че залога е просто "ние или те", а ние би трябвало да сме доста повече, все пак.
305
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата пропагандна машина на ДС срещу един пожарникар. Здраво ги е подплашил. И после нека *** грачат че Бойко бил един от тях. Да бе да. :)
304
4
 
19
 
! Отговори
МУТРАТА ПРЕМИЕР преди 11 години
щял да бори мафията.....................Боце не така с големия палец. Тия финтове само с "тигрите"
303
1
 
17
 
! Отговори
agent BUDA преди 11 години
Тоя що не каже пак за дядо му как са го убили комунистите. Може пак да му повярваме. Да, ама не, както казваше един дърт пръч, тъмносин ***
302
3
 
1
 
! Отговори
Националист преди 11 години
До Анонимен 349Какво разбираш ти от социалисти, бе?!
301
1
 
4
 
! Отговори
Моканина преди 11 години
Колко фалш и суета има по тази земя българска, Господи! Колко много мъка има по тоя свят!