Нова порция "Буда", изникна план за следене на Борисов

Целта била да се определи "приоритетната престъпна ориентация"
Обновена: 7 фев 2013 14:44 | 7 фев 2013 10:37,
498
Нова порция "Буда", изникна план за следене на Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Сайтът „Биволъ“ разпространи тази нощ нови документи от досието “Буда” за премиера Бойко Борисов. Сайтът публикува шест факсимилета от Делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", които представляват подробен план за самото оперативно наблюдение.

Планът е строго секретен, също като предложението за откриване на делото. Разликата е, че предложението за откриване на ДОН е регистрирано в ЦСБОП на 12.02.1997, а планът е с дата 18.02.1997. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20). И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24.02.1997.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Целта е да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран“.

Периметърът на проучването започва от родословното дърво, психологически портрет и завършва с  "приоритетна престъпна ориентация".

Документът гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта /Бойко Методиев Борисов/ по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за секретен сътрудник.

Във втория раздел освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартньори на обекта е предвидено "установяване методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица."

Изисква се още "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят", както и "изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви".

Третият раздел е посветен на използването на ОТМ и негласен апарат /т.е. СРС/. Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.

Според версията на Бойко Борисов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров делото за оперативно наблюдение "Буда" е заведено заради атентата срещу Цветелина Бориславова и е отделно от агентурното дело "Буда", като само имената им съвпадали. Атентатът срещу Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., цял месец след завеждането на делото за оперативно наблюдение "Буда".

"В плана за ДОН не пише нищо за никакъв атентат. Точно обратното - тъй като вече е образувано делото "Буда" и отговорник по него е Младен Георгиев, именно той пише рапорта за проведените мероприятия по взрива на джипа на Цветелина Бориславова след повече от месец", пише "Биволъ".

Премиерът вече заяви, че е накърнил много интереси и затова го атакуват по този начин. Премиерът обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.

"В делото няма нито дума за контратероризъм, за Живков или за други политици, охранявани от Борисов", твърдят от сайта.

Борисов каза още, че ако е бил агент и е можел да помогне на службите, би му било приятно да го сподели. Той обвърза пускането на документите със спирането на проекта „Белене“ и с това, че е станал мотор на „Набуко“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още по темата: Бойко БорисовБудаДон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
21
 
2
 
! Отговори
Пян Гъ преди 11 години
Не одобрявам нито доносниците на БКП/БСП, нито кадровия офицерски състав на ДС, нито ЦК на БКП. Засега не е ясно какъв точно е бил Бойко и не вярвам да разберем. Имайте предвид обаче, че всички са (и тези, които харесвате) мутри, доносници, ченгета, масони, тамплиери, ротарианци и т.н. С една дума - комунисти. Ама я ми кажете вие едно: добре, ууу на Бойко! Съгласен! А вие кого ще ми/ни препоръчате да изберем след 4-5 месеца? Кажете сериозно!
259
0
 
1
 
! Отговори
Това не е от досието преди 11 години
14:09: Л. Павлов: Това е (не се разбира) Бойко Найденов, накрая, който е получил,както ми каза премиерът, който е получил поръчката и затова няма да я дава на прокурор, тва да го знаеш. Тоест работи от другата страна(не се разбира)Щото не може всеки да изпълнява политически такива поръчки, аз тва се чудя (не се разбира) който се хване да изпълнява поръчки, тва ще му струва главата...
258
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички се направиха на много изненадани, все едно не беше ясно досега КОЙ Е БОЙКО БОРИСОВ....тъжното е, че сега БСП ще прикотка избирателите, които ще гласуват за тях по същия начин, по който гласуваха за ГЕРБ.Със замъглена памет и съзнание хората неусетно ще върнат на власт най-големите крадци и убийци и целият им агентурен апарат...Това е дирижиран сценарии, според който Станишев и ко се завръщат триумфално.дано българинът не е толкова наивен..
257
14
 
5
 
! Отговори
42492 преди 11 години
:) ОК , И КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ - СТАНИШЕВ , ДОГАН-МЕСТАН И КУНЕВИЦА ЛИ
256
1
 
17
 
! Отговори
Готин преди 11 години
Магистралите осиротяха
255
0
 
1
 
! Отговори
до 300 преди 11 години
+ 1
254
0
 
26
 
! Отговори
Батман преди 11 години
250 Анти герберски коментара и изведнъж за 20 минути всички коментари започват да възхвалят Пожарникаря ахахаха .. и това ако не са ,,писачи"? Другите били платени ахахах моля ви се? Ние за разлика от вас имаме акъл и не вярваме на Премиер, мутра, пожарникар, доткор, художник, контрабандист, артист, лъжец, подлец, страхливец,футболист, генерал, главен секретар, охранител, каратист, бизнесмен, кмет г-н Борисов
253
0
 
9
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До Пян ГъРазликата може би е в това, че с това дело доста силно се пракрадва съмнение, че настоящия ни Премиер е бил най-обикновенна мутра разработвана от службите. Другите дето цитираш са били доносници, докато либимия ни ББ е бил обекта на наблюдение. По тази логика следващите управляващи ще са Галевите - единия Примиер, другия - ченгето.
252
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пян ГъзАми, много е просто, единият е бил доносник, а другият - хем престъпник, хем доносник.Ама първо престъпник и после затова и доносник!Дали ме разбра?!
251
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво?"Приоритетната престъпна ориентация"е регистрирана.Но тя се оказа много необходима на чуждите разузнавания и затова,те фалшифицираха изборите,като сложиха в управлението този "гениален политик".Докога ще търпим тези *** да се подиграват снарода ни.?Ако не им се иска да бъдат обявени за persona non grata от собствения си народ,а те може вече да са с друга националност,да се махат час поскоро от страната,докато народът не е решил да ги линчува.
250
17
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 11 години
Добре де, с какво случаят с "досието" на Бойко е по-различен от тези с Гоце, Петър Стоянов, Ахмед Доган, Лютви Местан, Касим Дал, Иван Костов (?) и цялата останала сюрия от политици, журналисти, социолози, комсомол-бизнесмени, банкери, кредитни милионери и т.н.? С какво? И защо тогава БСП-арите и червените драскачи не ореваха орталъка, както сега? Ами много просто - едните са "наши", а другите не. А не правят сметка, че тъкмо прогнилата им и с тъмно терористично минало и настояще партия е забъркала цялата помия и че удобно се търси "отговорност" само от "ушенцата", а не от кадрите на ДС и БКП.
249
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZA ASEH IORDAHOB HEZABAVHO ORDEH CTAPA PLAHIHA ZA ZACLYGI KAM DOBPOTO HA OBIKHOBEHITE XOPA
248
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 318А, нищо ходи си обядвай!
247
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до МаркИ без друго само твоето IP се гледа в този форум.
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Марк до 299Стига с това куче, бе обитак. Ще вземе някой да те опердаши наистина и после - хората от форума ще са заподозрени, защото ти опищя целия свят къде и кога си разхождаш кучето ...
245
16
 
4
 
! Отговори
Think преди 11 години
Само като прочетох сайта "Биволь" и го местя от ляво в дясно и дори няма да прочета по-нататък..ЗАКРИВАЙ !
244
2
 
15
 
! Отговори
пепуш преди 11 години
До мдаа!не е осъден щото е станал доносник. снич. ти защо мислиш, че не е осъден? той що не осъди станишев? щото шитсторма върху криминалната му глава ще го удави.
243
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
297А защо пропускаш Тиквата бе ???
242
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как не са го арестували при такава мащабна разработка??Или си е платил или е СТАНАЛ ДОНОСНИК!Трети вариант НЯМА!
241
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КУЧЕТО БУДА е заровено при агент СИМО .