Плевнелиев с рецепта за ниски сметки за ток

Трябва ни енергийна ефективност, а не национализация
Обновена: 11 фев 2013 16:56 | 11 фев 2013 16:56,
492
Плевнелиев с рецепта за ниски сметки за ток
Росен Плевнелиев се срещна с лидерите на "Синята коалиция".

Сметките на хората за електричество няма да паднат чрез национализация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция в рамките на месеца на политически консултации.

Сметките на хората могат да паднат чрез либерализация и инвестиции в енергийната ефективност, заяви държавният глава.

Плевнелиев посочи, че хората трябва да знаят какво плащат и допълни, че тук е ролята на държавните институции, на МИЕТ и на държавния регулатор, които трябва да довършат проверките и да кажат какви са резултатите.

Президентът изтъкна, че само с мерки за енергийна ефективност сметките на хората могат да паднат наполовина.

„Чрез създаване на свободен пазар и мерки за защита на битовите потребители може да имаме истински, бърз процес на либерализация, в който да се даде алтернатива за доставчици на ток, свободен пазар, борса за покупко-продажба и да се гарантират битовите потребители, допълни Плевнелиев.

Още по темата
Президентът смята също, че един сериозен пакет от акциите на БЕХ колкото по-бързо излезе на борсата, толкова по-добре ще бъде за България и за българите, защото ще се въведе повече прозрачност и ще се управлява професионално и ефективно системата. 

Вчера по повод протестите в страната срещу високите сметки за ток от БСП обещаха да върнат държавната собственост в електроразпределителните дружества, ако дойдат на власт. Подобна позиция защитават и от партия „Атака“.

„Сините“ са запознали държавния глава с предложенията им за борба с монополите.

Мартин Димитров посочи, че гражданските протести в момента се дължат на това, че държавата се е провалила в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи. Тези монополни дружества в
момента са извън контрола на държавата и често нарушават законите, без да има санкции за това, отбеляза Димитров.

Държавата трябва чрез своите регулаторни органи да бъде много категорична в своите действия и да накаже всяко нарушение на законите и да преизчисли сметките там, където това е необходимо, каза Мартин Димитров.

По думите му в противен случай хората, виждайки, че няма държава, ще стават все по-радикални в своите
искания.

Мартин Димитров също изтъкна, че реално намаляване на сметките за ток и парно ще се получи от енергийната ефективност.

По думите му с парите, "прахосани" до момента по АЕЦ "Белене", е можело да се санират всички сгради в България. Сега вместо да се говори за проекта "Белене", нека да наблегнем на енергийната ефективност, която ще създаде хиляди работи места и ще намали сметките на хиляди домакинства, каза още Димитров, цитиран от БТА. 
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
0
 
4
 
! Отговори
balaka преди 11 години
Президентът изтъкна, че само с мерки за енергийна ефективност сметките на хората могат да паднат наполовина. A tova moje da stane sled 20 godini.Ne, blagodaria za saveta gospodin prezident
373
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле събрали се като тримата разбойници :) е шегувам се от тоа мушмурок *** разбойник не става. Президента излиза със старото за бога баратя не ползвайте ток, и ще плащате по малко. а Ванко като чу нацинализация и се наака, зер пари е взел, не е шега работа.
372
0
 
1
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Щом има рецептата,значи му остава да грабне тенджерата и да го сготви това решение на проблема със сметките
371
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PLEVNATA NE E PREZIDENT , TOI SI E MUTRO - BIZNESMEN I SI GOVORI 4ISTO " PROFESIONALNO " POTVAPROSA SAS SANIRANETO . SMETKATA IM POKAZVA KVI PARI MOGAT DA SMAKNAT OT NARODA O6TE , BEZ DA SE IMA IZPREDVID DALI HORATA SA VAV SASTOIANIE DA OBSLUJAT TAZI INVESTICIA . TIKAT GO V LAPITE NA TEHNITE BANKI , SANIRANETO 6TE BADE IZVAR6ENO OT TEHNITE FIRMI I KATO NE MOJE6 DA OBSLUJI6 KREDITA 6TE STANAT SOBSTVENICI NA TVOETO JILI6TE - PREDI JIVEEH SRE6TU ZATVORA , SEGA JIVEIA SRE6TU NAS
370
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Трябва ни господин пастирке(пардон г-н президент) изцяло подменена политическа класа и после ще говорим за рецепти! Защото господине Роско всичката тая *** наричаща се политическа класа и още "слуги на народа" трябва да си отиде безвъзвратно иначе ще сме постоянно в пета глуха и измъкване не ще да има никога.
369
0
 
13
 
! Отговори
Nasko преди 11 години
Сънародници, четящи и пишещи тук!Къде го има в света, Доставчика на една услуга, да монтира само СВОИ измервателни уреди за качеството и количеството и??В Германия,фирмата "Сименс" продава Електромер, за защита от Монополистите, не струва много 700-800евро, но е с гаранция 50г! Ако един от показателите по СТАНДАРТ, не отговаря/V - Amp/електромера не отчита потребление! Поисках от Енерго -Про, да ми поставят уреда, казаха ми, че трябвало да го тестват в тяхната лаборатория:))))Извода е за ВАС!
368
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 11 години
що държавата не поема 1/2 инвестиция в соларни панели , както е в редица европейски страни ? ..или некой го е страх, че соларните паркове рязко ще станат безмислени, ако държавата предприеме тази крачка ...а бе престъпници !
367
0
 
1
 
! Отговори
Guffaw $! 2013! преди 11 години
Внимание Граждани! Помнете - Кучетата....Защото това е резултатЪТ от БезумниТЕ Действия на представителниТЕ политици! И Си спомнеТЕ за Бoклука, и за Дупките, но не в главите на представителните политици, а за дупките върху... е...Вие си знаеТЕ ! И на кое място се намираМЕ В Европа...и не Само в Европа! РезултатЪТ ВИ е Ясен, нали? Кой, Защо,Как,Къде, Резултат!...- Елементарни Въпроси? Граждани oтговореТЕ - чрез Действие - Защото Бездействието ще Ви върне в началото - КОЙ,ЗАЩО,КАК,КЪДЕ,РЕЗУЛТАТ?
366
0
 
1
 
! Отговори
Guffaw $! 2013! преди 11 години
Да Гласуваме за Този, който въведе Пряка Демокрация. Гражданите Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по-важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще ( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец, и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно, и да ни ухажват постоянно, а не както е сега, 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите, a не за Тях(представителните Политици)! Да видим дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла...! Да Гласуваме за Пряка Демокрация! - защото тогава и само тогав
365
0
 
0
 
! Отговори
Guffaw $! 2013! преди 11 години
На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията?
364
0
 
1
 
! Отговори
Guffaw $! 2013! преди 11 години
У Нас има ли Демокрация? Какво Означава Демокрация? Каква е разликата между Демокрация, Манипулация и Мутрокрация? Защо у Нас няма Резултат, вече 23г. за Гражданите, а се твърди от представителниТЕ политици, че у Нас има Демокрация? ПредставителниТЕ политици, кого представляват, Гражданите или някой друг? Защо? Какво Означава Гражданско Общество и защо го Няма у Нас? Каква е връзката между Демокрация и Гражданско Общество? Възможно ли е да Има Демокрация без Гражданско Общество? Какво Означава Пряка Демокрация? Какво Означава представителна Демокрация?
363
0
 
1
 
! Отговори
Guffaw $! 2013! преди 11 години
Времето настъпи...За политициТЕ у нас, от преди 23г. до Днес, да наметнат бял чаршаф и бавно да поемат към политическите гробища, защото Там е Мястото на политическите трупове.РБългария е на Последно място в ЕС, и още по-лошо в Цяла Европа, и най-лошо - Ние сме на Последно място в Целият Свят! Къде е причината за това? - Правилно в "НашиТЕ" "Представителни" политици до Сега.Техният Резултат от работата им за 23г. до Днес е нула 0, даже е още по-зле, защото е две нули 00.Гражданите са Длъжни при Този Резултат - просто да Пуснат Водата след ПолитициТЕ! ПВП!
362
0
 
1
 
! Отговори
Guffaw $! 2013! преди 11 години
Във Властта и по Конституция на РБългария е Гражданите да Наложат Пряка Демокрация.Защото Пряка Демокрация означава, че политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! Действайте,Повтаряме Действайте Граждани.Цялата Власт е Ваша, а не на "представителниТЕ политици". който са иззели властта от Гражданите, чрез Манипулация - наречена Представителна Демокрация- която просто означава гласуване на гражданите на 4 или 5 години за избор на представителни политици.Без възможност след това за Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.
361
0
 
4
 
! Отговори
да бе, да преди 11 години
за какво била цялата дандания - да ни принудят да си санираме жилищата срещу едно кредитче от една банка ! бравос , бе ! и баба на село ли да си санира къщата със 145 лв пенсия??я у лево !!
360
0
 
2
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
До до виртуален палячоНАИСТИНА СТЕ ОТКРИЛИ БЪЛГАРИЯ НА АМЕРИКАНСКАТА КАРТАНО ПО-ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГАСЕГА ВЕЧЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ЗА КОГОТО И ДА ГЛАСУВАТЕ ЕВРЕИТЕ ЩЕ СА НА ВЛАСТЦИОНИЗМА Е ЗАБРАНЕН С РЕЗОЛЮЦИЯ 3379 / 1975 НА ООНКАКТО ВИЖДАТЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРОЦЪФТЯВЯ И ДА НЕ СЕ ПРЕСЛЕДВА ОТ ЗАКОНАНИЕ ОБАЧЕ СМЕ ЕДИНСТВЕННИТЕ КОИТО РЕАБИЛИТИРАХМЕ ФАШИСТ В ЛИЦЕТО НА принц СИМЕОН - ИМОТИТЕ НА БАЩА МУ СА ОТНЕТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА АНТИХИТЛЕРИСТКА КОАЛИЦИЯ А НЕ ОТ НАРОДНИЯ СЪД КАТО ФАШИСТ
359
0
 
5
 
! Отговори
до виртуален палячо преди 11 години
Знаем им номерата.В интернет има интересна статия,някой е положил голям труд да ни отвори очите.Такава е статията"Две десетилетия чужда власт в България"/1989-2012/Едни и същи хора се натискат да управляват.
358
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП обещаха да върнат държавната собственост в електроразпределителните дружества, ако дойдат на власт. Подобна позиция защитават и от партия Атака.
357
0
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
PLEVNELIEV SKRII SE I TI NE6TASTNIK TAKYV .NAPRAVI NARODA S DEPUTATSKI ZAPLATI I VSI4KO 6TEE NARED VERICATA VI MRASNA
356
1
 
5
 
! Отговори
Петров преди 11 години
"Основният дял в цената за регулирания пазар е на производителите, които формират така наречения енергиен микс. ..от евтиния АЕЦ "Козлодуй" с неговите 42 лв. за мВтч до скъпия ТЕЦ "AES Гълъбово" с неговите 105 лв. мВтч (при работа с пълен капацитет)." Значи 42 лв. от Козлодуй и 105 лв. от американската AES Гълъбово! А ако имахме Белене и затворим Гълъбаво? Я Костов да обясни защо сключи договорите за AES?
355
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурно ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ТРЯБВА ДА МИНЕ ПРЕЗ ТВОЯТА ФИРМА! САМО НЕ СТАНА ЯСНО: МОГАТ ЛИ ПЕНСИОНЕРИТЕ, С ПО 200 ЛВ ПЕНСИЯ ДА ПЛАТЯ ХИЛЯДИ ЗА САНИРАНЕ? ЗАЩОТО СТАВА ВЪПРОС ОСНОВНО ЗА ПАНЕЛКИ, А НЕ ЗА НОВИ СГРАДИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА САНИРАНИ И ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА!!!!! ПИТАМ СЕ ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА, А ПОВТАРЯТ ЕДНО И СЪЩО КАТО ПАПАГАЛИ!!!!!!!!!