Кризата в България създава рискове за икономиката

Кабинетът има тясно поле за маневриране, посочва в анализ АФП
Обновена: 13 мар 2013 14:52 | 13 мар 2013 14:05, Елка Василева
31
Кризата в България създава рискове за икономиката
Марин Райков. Снимка: БТА

Българското правителство от експерти, което днес пое функциите си, ще трябва за два месеца да овладее тежката криза на доверие, която създава значителни рискове за икономиката на най-бедната страна в ЕС, отбелязва Франс прес в анализ за обстановката в страната ни.

Ако протестите не стихнат и политическата нестабилност продължи, то наличните инвеститори ще бъдат прогонени, а тези които планират да инвестират, ще бъдат разубедени да го направят, посочва пред АФП анализаторът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Франс прес припомня, че от близо месец София и редица градове в страната протестират всеки ден. Демонстрациите бяха организирани първоначално от групи на гражданското общество, издигнали глас срещу силното увеличение на сметките за електричество, а след това се обявиха срещу бедността и "корумпирания политически елит", допълва АФП.

След оставката на премиера консерватор Бойко Борисов на 20 февруари вчера президентът Росен Плевнелиев назначи служебно правителство и насрочи избори за 12 май, отбелязва АФП.

Правителството, което бъде сформирано след тези избори, ще трябва "да възстанови благоприятния бизнес климат и да върне доверието в институциите" на страната, подчертава Стайков.

Евентуален неуспех заплашва да доведе до спад на икономика, до загубата на хиляди допълнителни работни места и увеличаваща се бедност, предупреждава анализаторът Георги Ангелов от института "Отворено общество".

Новият служебен премиер Марин Райков, който е досегашният посланик на България във Франция, заяви, че подкрепя "социалната ориентация на българската икономика" и иска да изпълни обещанието на Борисов за увеличение на средната пенсия с 8 процента.

В същото време обаче полето за маневриране на правителството, изправено пред социалните искани на българите, е много тясно, подчертават експерти, посочвайки, че фискалният резерв на страната е спаднал под минимум, определен със закон, от 4,5 милиарда лева или 2,3 милиарда евро, заключава АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 11 години
тоя да си свали очилатане виждам икономиканармално заключение за човек дето не е управлявал повече от една дузина хорабаре един бригадир текезесарски да бяха пратили на пуцовете в америкаче да ни сложат хора дето вдяват па и са българи
26
1
 
3
 
! Отговори
ha-ha преди 11 години
Каква "икономика" бе,главоч!Къде видя от Париж икономика в България .Не виждаш ли,че цялата олигархия се е наредила директно да точи от държавните финанси и разните му "евро-пейски" фондове.На не са луди да развиват икономика,когато там има риск - я конкуренцията нещо те стяга,я пазара,че и времето може да не е наред.А друго си е,на сенчица,с кухи фир-мички,оформях документчета и парите директно текат,където трябва.Но,ние не се тревожимза вас,знаем,че пакще си бъдете на хранилката.Дебре,роби!
25
1
 
5
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Николай Младенов към Марин Райков: "Добре дошъл обратно. Аз, като ви казвам, че са едни и същи...."
24
0
 
9
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Стара и добре изпитана рецепта на пролетарския интернационал е, когато искаш да управляваш някъде да сложиш там верни на интересите си лакеи, а на трона да седне най-верният от тях.:) Венсаремос, Бойко.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne samo da se razturi darzavata , a da se izrinat i osnovite.... ne podozirate kakvi gadove shte se razbiagat......
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
афп = агенция франс прес;фискалният резерв на страната е спаднал под минимум, определен със закон, от 4,5 милиарда лева или 2,3 милиарда евро, заключава АФПкакво стана бре, другарю дянков? къде е резервът, защо го опоскахте? май не може да контролирате чуждестранните медии?
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако новия премиер г-н Марин Райков е богат българския народ няма да го хареса
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давайте да "разтурваме" държавата. Така всички *** които живеят от нея ще ни отърват от присъствието си.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мораториумът върху разпореждане със земи и гори - отхвърлен!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и старите и новите ви казват - да го духат бедните !!!!
17
2
 
6
 
! Отговори
гранатомет преди 11 години
тия комунисти трябва да се изтрепят до девето коляно, а имуществото им да бъде конфискувано в полза на държавата.А господин президента носи еврейска шапка, хора спите ли?, напът са да ни затрият и ни се подиграват на нещастието, а вие още си мислите, че по мирен начин нещо ще стане.
16
0
 
7
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 11 години
ква иконимика бе, х**ове?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE BOITE SA BE ... PO NOVINITE KAZAHA CHE SHA SA OPRAVIM.....................
14
2
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Кабинетът има тясно поле за маневриране, посочва в анализ АФП. Е предния, като имаше цял полигон, та какво направи- разби го, заграби го и дезертира. Тия ще го досъсипят. После... септември ще бъде май.
13
5
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Абе, ще се връщаме към червеното.
12
2
 
4
 
! Отговори
/// преди 11 години
То и аз ако имах само 2 месеца да крадем безнаказано нямаше да се бавя нито ден, още от днес щях да почна :)
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да ме управляват Буда и Възбуда /Борисов,Марин Райков/
10
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОРИСОВ ЗАТВОРНИК?
9
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОСТОВ ПРЕМИЕР?
8
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТАНИШЕВ ПРЕМИЕР?