Не можем да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности

Плоският данък трябва да се запази, категоричен е министър Василев
Обновена: 6 апр 2013 16:41 | 6 апр 2013 12:36, Елка Василева
236
Не можем да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности
Асен Василев. Снимка: Булфото

Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, заяви пред  Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Според него от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият - че самото производство върви със забавени темпове.

Заради ситуацията на намалено потребление и износ в момента се ограничават мощности, с изключение на ВЕЦ-овете. Министърът бе категоричен, че водата от язовирите се използва за производство на електроенергия.

За цената на тока министър Василев каза, че тя вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.

Още по темата

„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки. Енергийният министър бе категоричен, че преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.

В момента българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос", каза още министърът. На въпрос защо не се намали такса „пренос", Василев отговори: „С подписа на един министър може да станат много неща, но аз няма да наруша закона". По думите му в закона са указани възможностите, сред които опасност за режим на тока, каквато у нас няма; екологична опасност - каквато също няма; както и проблем с енергийната инфраструктура, което също не се случва.

Освен това в закона е записано, че след приключване на критичната ситуация се признават разходите - т.е. ако министърът подпише подобно решение, само ще отложи проблема за няколко месеца. „Тъй като ние нямаме парламент, сега денонощно работим с ДКЕВР, за да решим проблема в дългосрочен план", заяви Василев. Той отказа да коментира дали такса „пренос" е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.

България да стане вход за азиатски стоки към Европа, предложи Василев. По думите му около това може да се натрупат много сфери, които носят добавена стойност, свързана например с опаковане и транспортиране към крайната точка в Европа.

Плоският данък трябва да се запази, защото данъчната среда трябва да е предвидима, коментира още Асен Василев. По думите му в момента увеличаването на ставките няма да подпомогне икономиката, а и може да създаде проблеми със събираемостта.

На въпрос защо на България не й се получава да бъде привлекателна за чуждите капитали, въпреки че предлага много ниска данъчна тежест, Василев коментира, че това вече се случва. Той даде пример, че една от най-големите компании за безалкохолни напитки е преместила един от най-големите си центрове у нас, но не го е афиширала. „Да се върнем на основния въпрос - защо България не се ползва с доверието на Швейцария? Отговорът е, че ние имаме плосък данък около десет години. Нека остане още десет години и ще видим", допълни Василев. По думите му има много депозити на чужди граждани у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
3
 
! Отговори
lyudmil stoyanov преди 11 години
И визията, и приказките му са като на Мики Маус. В съседна Турция гладът за ел. енергия е драматичен. Ако на фона на това ние не можем да продаваме там ток, значи някой е за разстрел. Не с газов пистолет. А да чакаме баба Гица да й стане студено, че да си пусне печката Лъч, че да заработи АЕЦ-а е пълна глупост, ама от най-големите.
104
3
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Тоя ми прилича на Майкъл Джексън след 18-тата му пластична операция.
103
5
 
10
 
! Отговори
До 158 преди 11 години
Ето ти една елементарна логика. Всяко хлапе знае, че Цветелина Бориславова е собственик на над 80 % от ВЕИ. Цветелина е бившата приятелка на вашия вожд - Бойко, до колко е обаче бивша само те си знаят. Румен Овчаров е за бесилка. Според твоите обаче и герберски обвинения, той е подписал договорът за ВЕИ, договор от , който се е възползвала и облажила Цветелина, приятелката на Бойко. По пътя на елементарната логика, следва , че Овчаров е свързан с Цветелина, а от там и с Борисов и какво правим?!
102
2
 
6
 
! Отговори
мишок? преди 11 години
тоя много ми се миши нещо, прави се, чупи стойки, нямам му доверие! друго си е банкянският темерут - като каже нещо, казва го тежко и с увереност. после става съвсем друго разбира се, но важното е изказът, да е тежък и авторитетен. така де, иначе е много гейско....
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бай Цеко от Ботунец: Питай бай ти Серго от Партията !
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На този някой друг неопитен Хардардски доктор му е направил nosejob-а.
99
3
 
3
 
! Отговори
Хераклит преди 11 години
До Учуден: Всичко тече, всичко се изменя !
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ako *** si zaminat...tuk koi she ostane be
97
4
 
6
 
! Отговори
Г.Д. кавър преди 11 години
Слънцето, вятъра и водата са убийствени за ядрените блянове на всяка комунистическа глава.
96
4
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
Навремето, когато имахме 6 работещи реактора в "Козлодуй" и всички ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове работеха на пълна мощност, Тато успяваше да продава ток на гърците и турците на баснословни цени и въпреки това те идваха да му се молят за още! Нищо, че беше "просто селянче, учило до 3-ти клас".Сега да го видим този - с харвардското образование, дали може да му стъпи и на малкия пръст.
95
1
 
2
 
! Отговори
КьораФ-Амбриаж преди 11 години
Такса пренос ограничава износа на електроенергия,но намаляването или премахването й няма да върне в никакъв случай количествата износ през минали години,защото нуждата от вносен ток на съседните ни държави намалява със всяка година.Турция е 80 млн.народ и до сега нямаха атомна централа,защото и нямаха икономическа изгода от нея,но с бързите и стабилни темпове на развитието на индустрията са и необходими нови мощности,които скоро ще си направи.Ние да се оправяме както си знаем с нашия излишък.
94
5
 
10
 
! Отговори
Крис преди 11 години
ЕЙ , *** народ , пак успяха да те заблудят, за това заслужаваш съдбата си! Изказвания от сорта "Видяхте ли , че не ни трябва Белене", само един *** , ограничен *** , манипулативен народ може да направи... А герп използват това... Как да има продажби като вдигнах такса пренос 0т 18 на 36 лв. Как да има потребление, като убиха бизнеса за 3.5г... Сега е момента отново за протести , как ще спират мощности на АЕЦ и на ВЕЦ , при пълни язовири , а оставят скъпите Веи-та да работят?!
93
5
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Наистина и интересно , тук с малки изключения всички *** клонят надясно .
92
6
 
7
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Гнида герберска, остава ви месец
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
137,много си умен!Климатът се променя,вятър и слънце може да няма,но АЕЦ си остава!И е жизнено необходим на бедната БГ!И да не се построи Белене ,Козлодуй трябва да работи ,токът оттам е важен,не се оставяйте да ви промиват мозъците!Че като нарежат и другите реактори и почнат пак 3/1,или по-лошо-2/2,ще видите едни ВЕИ-та ,има да търсите свещи!
90
6
 
7
 
! Отговори
Промоция преди 11 години
Продава се нов руски ядрен самовар !...изгодно....за информация: Позитано 20, Р. Овч.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
!
88
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
В момента българският ток е непродаваем" заради такса пренос"... kак стана така, а?? продажни екскременти!
87
2
 
2
 
! Отговори
Ах Морето преди 11 години
Като почне сезона на Морето,като грейнат хотелите,придобити с крадени парички-ето ще се потребява повече ток!Друг е въпроса всички ли си плащат тока!
86
1
 
4
 
! Отговори
KZ преди 11 години
да добявя че и от нощната 1 стотинка сам вътре