Не можем да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности

Плоският данък трябва да се запази, категоричен е министър Василев
Обновена: 6 апр 2013 16:41 | 6 апр 2013 12:36, Елка Василева
236
Не можем да изнасяме толкова ток, че да включим всички мощности
Асен Василев. Снимка: Булфото

Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, заяви пред  Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Според него от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият - че самото производство върви със забавени темпове.

Заради ситуацията на намалено потребление и износ в момента се ограничават мощности, с изключение на ВЕЦ-овете. Министърът бе категоричен, че водата от язовирите се използва за производство на електроенергия.

За цената на тока министър Василев каза, че тя вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената. Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.

Още по темата

„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки. Енергийният министър бе категоричен, че преструктурирането на енергетиката не може да стане с магическа пръчка или в краткосрочен план.

В момента българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос", каза още министърът. На въпрос защо не се намали такса „пренос", Василев отговори: „С подписа на един министър може да станат много неща, но аз няма да наруша закона". По думите му в закона са указани възможностите, сред които опасност за режим на тока, каквато у нас няма; екологична опасност - каквато също няма; както и проблем с енергийната инфраструктура, което също не се случва.

Освен това в закона е записано, че след приключване на критичната ситуация се признават разходите - т.е. ако министърът подпише подобно решение, само ще отложи проблема за няколко месеца. „Тъй като ние нямаме парламент, сега денонощно работим с ДКЕВР, за да решим проблема в дългосрочен план", заяви Василев. Той отказа да коментира дали такса „пренос" е обективно сметната или не, но бе категоричен, че тя е такава, каквато е изчислена от ДКЕВР и в момента трябва да се съобразим с нея.

България да стане вход за азиатски стоки към Европа, предложи Василев. По думите му около това може да се натрупат много сфери, които носят добавена стойност, свързана например с опаковане и транспортиране към крайната точка в Европа.

Плоският данък трябва да се запази, защото данъчната среда трябва да е предвидима, коментира още Асен Василев. По думите му в момента увеличаването на ставките няма да подпомогне икономиката, а и може да създаде проблеми със събираемостта.

На въпрос защо на България не й се получава да бъде привлекателна за чуждите капитали, въпреки че предлага много ниска данъчна тежест, Василев коментира, че това вече се случва. Той даде пример, че една от най-големите компании за безалкохолни напитки е преместила един от най-големите си центрове у нас, но не го е афиширала. „Да се върнем на основния въпрос - защо България не се ползва с доверието на Швейцария? Отговорът е, че ние имаме плосък данък около десет години. Нека остане още десет години и ще видим", допълни Василев. По думите му има много депозити на чужди граждани у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
5
 
! Отговори
KZ преди 11 години
ВЪПРОС КЪМ Г-Н МИНИСТЪРАКакво ми пише на сметката:523квч х 0,17121(така пише на фактурата) = 89.56лв ---така са го сметнали. А АЗ смятам 89.54283лв. КОЛКОТО И ДА ГО ЗАКРЪГЛЯТ пак си е 89.54.2 стотинки на примерно 1милион потребители са 20 000лв ??????????????????????????????????????????????
84
7
 
5
 
! Отговори
тттт преди 11 години
Еми като не можете защо долните комунисти се натискаха да правим и втора АЕЦ? За Филипините ток ли ще изнасяме? То Тецовете и вецовете ни стигат а и в бъдеще все повече ток ще има от вятър и слънце.Макар че за сега другия ток е по скъп това ще се промени!
83
2
 
7
 
! Отговори
Лъжа и измама! преди 11 години
Схемата със износ на ел енергия е минало! От тук нататък при тези цени на ресурсите и суровините всяка държава ще се стреми да стане енегийно независима! Освен това аз мога да ви гарантирам че така наречените "външни инвеститори" със които политиците залъгват народа от 15 години, просто няма да дойдат! Те отиват в Мексико, Бразилия, Южна Африка, Турция, Индия, Китай и Индонезия. ЕС е непривлекателно и скъпо място за инвестиции. Освен това няма и ресурси.
82
5
 
12
 
! Отговори
Маймун преди 11 години
Тоя не гледа нормално!
81
2
 
11
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
сега е слънчево и има снеготопене, зимата когато потреблението достигне 90% от производството една авария в някой от големите ТЕЦ-ове или АЕЦ си оставаме на тъмно
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналият покрай .....ХАРВАРД...
79
1
 
4
 
! Отговори
офца преди 11 години
Повече няма да чета новини; нема оправия. Жалко за овците ми съселяни, че не ме излъчиха за депутат; за които гласуваха; окрадоха селото; стопанствата и сега е пустош. Същото е на повечето места в страната; мизерия. Няма май горе желаещи да оцелеем като държава народ. Е нема да се паля; ще си взема любовница; тя ще ме умори от любоф и ядове. На следващото преброяване ще се пиша не българин, а овца марсианска; ще ме уважават повече. Да живее любовта, не политиците! Бог е любов братя и сестри!
78
4
 
14
 
! Отговори
алф преди 11 години
Откъде го изкопаха тоя *** гей, с вид на комсомолска мижитурка, с мека китка и зомбиран поглед? Малко ли са читавите хора в държавата, че все такива *** назначават в управлението?Тоя разбира от електроенергия толкова, колкото аз от биомедицина!
77
5
 
8
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Райков се справя добре,росен да отложи изборите за след 10 години,така ще спестят много пари от кюфтета,заплати,бонуси,коли,шофьори,охрана от депутатчетата и ше нахранят доста дечица и пенсионери.Белгия стоя 2 години без правителство
76
2
 
13
 
! Отговори
Червена Зора преди 11 години
Физиономията на този (на снимката) е на абсолютен психопат ...
75
1
 
3
 
! Отговори
Деси преди 11 години
Токът *** ! най вече по джоба
74
11
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
АМИ КАТО ИМАМЕ ИЗЛИШЕН ТОК, КОЙТО НЯМА КАКВО ДА ПРАВИМ, ЗАЩО НИ БЕ ТОЗИ ГЬОЛ ЗА 1 МИЛИАРД??? А СТАНИШЕВ И СИЕ ОБЕЩАВАТ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ДА ПОСТРОЯТ БЕЛЕНЕ, ЩОТО ТАМ Е ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА! НИЩО, ЧЕ ЩЕ ЗАКОПАТ БЪЛГАРИЯ!!!
73
2
 
0
 
! Отговори
ЕВН преди 11 години
А Н27 кВтч 27-02-2013 до 04-03-2013А Д80 кВтч 27-02-2013 до 04-03-2013А Н102 кВтч 05-03-2013 до 27-03-2013А Д306 кВтч 05-03-2013 до 27-03-201391.87 BGN386 дневна+129 нощна ?????????????????
72
3
 
6
 
! Отговори
Насран преди 11 години
баси и цъклюна
71
1
 
6
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
Какво открито, умно чело, какъв буен перчем, какъв ясен и смел поглед, устремен към светлото бъдеще! Какъв хубав комсомолец щеше да излезе от него...ама ей на, Харвард ни го грабна под носа...
70
2
 
17
 
! Отговори
офца преди 11 години
Износа на евтин ток навън, докато ниие плащаме скъп и на чужденци разликата /ние сме ограбвани самаряни/ е същото, като възстановяването на ДДС за едри фирми /клиента плаща и надценките и ДДС/ ; и опрощаването на осигуровки за външни инвеститори, а на нас ограбване и смърт. Спасението е само едно: да поръчаме Ловци на депутати и министри...! Та тия ни изтрепаха и ограбват като след ядренна война? Япония след цунами е по-жизненна от нас.
69
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 11 години
тази е пълен кре*ен...двойник на мистър Бийн.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bezsporno komentarite pod tva matrial4e sa mnogo fotogeni4ni
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ"Козлодуй" се построи с цел да обезпечи нарастналото потребление на ел.енергия в България!!! Имаше индустрия,имаше консумация.За 24 години изредилите се правителства погребаха ИНДУСТРИЯТА на България!!! Сега имаме излишък на ел.енергия и вместо да поевтинява,цените и седят същите!! Вода газим,жадни ходим......е... ти системата!!!!!!
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей плъх, ако те изпердаша през зъбите, пак ли ще даваш *** съвети а?