Ще има безкомпромисна битка между основните опоненти!

НЦИОМ: Последните дни до изборите могат много да променят картината
7 май 2013 12:15,
92
Ще има безкомпромисна битка между основните опоненти!
Снимка: архив, Булфото

От днес навлизаме в последните четири дни от предизборната кампания, които могат да променят много картината на обществените настроения и на избора на хората за кого да гласуват. През тези четири дни има голям залог за една безкомпромисна битка между основните политически опоненти. Това заяви директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова пред БНР.

Тя припомни, че през лятото на 2009 година, когато беше предишният парламентарен вот, 10% от избирателите са взели решението си за кого да гласуват в последните три дни преди изборите.

Като посочи, че кампанията е била много трудна, напрегната и негативна, тя цитира данни на НЦИОМ от миналата седмица, според които расте делът на хората, които се чувстват разочаровани от кампанията и не биха желали да гласуват. Нараства и делът на онези, които в изследванията твърдят, че се колебаят за кого да гласуват. Вероятно част от тях изобщо няма да отидат да гласуват, смята Йорданова. Според нея към този момент, без да се отчита ефектът от последните 4 дни, не може да се твърди, че електоралната активност е стимулирана и че хората са мотивирани да излязат да гласуват.

Йорданова открои тенденция към по-рязък спад на желанието да се гласува при хората от големите градове - столицата, областните центрове, както и при младите хора на възраст под 30 години и високообразованите българи. При тях колебанието да се гласува е много силно изразено. „Това са елитни обществени прослойки, които реагират чувствително и адекватно на тона, който се провежда, на дебата в тази кампания. Те определено се отдръпват засега или поне не желаят да се ангажират публично със своя вот, когато отговарят на въпросите на социолозите.

Към момента има 4-5 малки партии, които са на границата за влизане в следващия парламент, каза директорът на НЦИОМ. По нейни думи има една партия, която "с единия крак е минала границата, а с другия - не". За следващия парламент има сигурни 4 партии, почти сигурна една, както и още 1-2, които имат някакви шансове, смята тя.

„Стабилността на бъдещия парламент едва ли зависи от броя на партиите. Има други важни фактори за това - например доколко тези партии ще държат за решаване на проблемите на хората, да бъдат решавани с летяща скорост още в първите месеци на новия парламент и други, които са заявка за добро управление.

На въпрос за купуването на гласове Йорданова отговори, че както при всички избори и сега купените гласове ще имат своята роля. „Не само купените гласове, но и формата на протест, ако такъв има и ако е сериозен, представляват голяма неизвестна, посочи тя и обясни, че може да се протестира и чрез невалидни бюлетини, а може да се протестира и чрез вот за малки партии, по-малко вероятно е протестът да прелее във вот за партии, които доскоро са били в опозиция.

Очаквам нещата да не влизат в добрия тон, а напротив, обобщи Йорданова. И допълни, че до три дни НЦИОМ ще има конкретни данни за ефекта от скандалите, свързани с подслушването.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: НЦИОМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
5
 
! Отговори
Do 82 преди 11 години
Vseki glas za BSP e glas za DPS.............iasno li ti e?????Borisob super drazni....i e nagul...no NE E TURCHIN
71
1
 
2
 
! Отговори
Нац. стакмистика преди 11 години
От придворната на ГЕРБ държавна соц. агенция вече решиха да повдигнат завесата на предстоящия крах на партията-държава. Преведено на български в текста се казва че половината от т.н. електорат на ГЕРБ просто няма да иде да гласува а една не малка част ще гласуват за Атака. До сега едва ли биха поблиувале такова изследване но вече всичко е ясно - трябва да се харесат на новете управляващи ,а именно коалицията "Анти ГЕРБ"
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, гласувайте за БСП, за да ви доразсипят руските агенти начело с полуруснака Сатанишев, дето пише оди за униформите на Червената армия.
69
7
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Всеки глас не за БСП, е глас, в полза на тиквата и злите му заптийета-престъпници.Държа да бъда разбран правилно: БСП не е нито социалистическа, нито даже социална партия, но е единственият РЕАЛЕН конкурент на тиквенската партия. Значи, погледнато прагматично, на този етап программата-минимум е: недопускане на самозабравилите се мутро-полицаи отново до властта. Това би било фатално!
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛЕД ИЗБОРИТЕ-БУНТ И ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ АНТИБЪЛГАРСКИ ПАРТИИ.
67
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Бошевишко фашизоидните тикви да си заврат Сидеров където слънце не огрява.Няма ли да разберете, че със "спасител" работата не става? Колко пъти ще настъпвате една и съща мотика?! Кога ще разберете, че за да вървят нещата премиерът трябва да е компетентен и интелигентен?!Сидеров първо не е компетентен нито е интелигентен, второ е популист - обещава без да има дори малка представа дали и как може да се реализира обещаното, а и не го е еня, защото няма намерение да го изпълнява. Пак ще е политическа ***.
66
8
 
7
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
ОТ ТАКИВА ПАРТИИ КАТО ГЕРБ,КОИТО ПОБЪРКВАТ ХОРАТА СЪС ЛЪЖИТЕ И ПЛЮЕНЕТОСРЕЩУ БСП ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА И ТОВА Е ТЯХНАТА ЦЕЛ РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП.РАЗБРАХТЕ ЛИ!!!!!!ГЕРБ СА СЕ СЪБРАЛИ САМО БАНДИТИ И МАФИОТИ.ТОЗИ БОЙКО БОРИСОВ ИСКА ВЛАСТТА САМО ЗА ЛИЧНИ ОБЛАГИ,ЗАТОВА ИМА НАД ТРИ МИЛИАРДА ВЪВ ВАЛУТА И ЧИСТО НОВ ВЪРТОЛЕТ,ТОЙ ИСКА ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО-БОГАТ НА ГЪРБА НА ХОРАТА,ЗАТОВА ПОСТОЯННО ГИ ЛЪЖЕ И БАЛАМОСВА,КАТО САМО СЕ ХВАЛИ.КАКВО НАПРАВИ ТОЙ ЗА БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА-АБДИКИРА.***
65
9
 
8
 
! Отговори
SSWW преди 11 години
Само ВОЛЕН И АТАКААА
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АТАКААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога повече схпинозните на власт!
62
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко скъсай им трътките!!
61
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен ПРЕМИЕР!!!
60
9
 
15
 
! Отговори
чичо преди 11 години
Носете си чадъри в следващите дни. Компромати и екстременти ще се изсипват от небето със самолети. Бсп са готови с новия ОФ.
59
7
 
15
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
анастасеми то партия БСП в изборите не участва, има някаква коалиция от две *** и една комунистическа партия. На едната цигнска партия лидера още да е в панделата , ако Гоце не го беше помилвал, а пък на другата лидера е осъден на две инстанции, ама понеже е коалиционен партньор делото му се влачи 13-та година и все не стига до третата последна инстанция. те тая коалиция викаш е шанса за добро бъдеще .
58
3
 
6
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Който и да спечели, с колкото и да спечели, ако иска да направи правителство с мнозинство 121 депутата, ще трябва да се направи коалиция от три партии!Смятайте и ще видите, че няма друг вариант. Остава теоритично, никоя партия да не иска да състави правителство и да се премине към събиране на Велико народно събрание... но едва ли, всички политици се страхуват от ВНС...
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЛОГИЧНО Пак се *** на метеното....с това за народа....Този народ не иска и да чуе за твоята любима мутра!
56
8
 
7
 
! Отговори
Продължение на 60 преди 11 години
С това приключвам,няма да споря - излагам само аргументите си:Най ми допадна това, че видях обединени в една битка и млад Че-Геваровец, и седесари от 1990 г.,които не са омърсени в политически сделки и грабеж -тези хора са обединени от идеята да се борят за интересите на Бг.Това е вече проява на ГРАЖДАНСКО СЪЗНАНИЕ!От това се плашат най-много онези,които съсипаха България и разединиха народа!До атакиста: Знаеш ли,че тези хора силно се интересуват от т.нар."интеграция"?Затова - бюлетина N 19 !
55
6
 
3
 
! Отговори
60 преди 11 години
На записите на заповед вече декларации на ротационен принцип ли им казват ?
54
8
 
7
 
! Отговори
Продължение на 59 преди 11 години
Отворените писма на ДГИ съдържаха истини,а на най-тиражираните вестници някой им нарежда какво да публикуват и от какво да се пазят като от огън!-Видя се,че високообразовани млади хора от цяла година вече се самоорганизират,решени да се преборят за справедливост в собствената си държава.Основната част от идеите им съвпадат с тези на ДГИ и се обединиха.-Всеки кандидат-депутат от листите на ДГИ е подписал декларация за ротационен принцип-всеки момент да могат да го отзоватЗатова - бюлетина N 19
53
5
 
8
 
! Отговори
Относно 53 преди 11 години
Знамче пред избори във всички сайтове има платени дежурни от партиите-мастодонти.Затова не се чудя на няколкото минуса.Аз си имим своя логика на избор:-Защо Демократична гражд.инициатива /ДГИ/ веднага беше нападната от няколко доказано продажни,високоплатени ***? Защото на някои вече им припари под дебелите зад*ни*ци!-Защо толкова години се пречи на ДГИ да създаде тези обществени съвети за гражд.контрол? Защо най-тиражните вестници не публикуваха отворените им писма до правителството?