Най-вероятното правителство - БСП с подкрепа на ДПС и "Атака"

Много българи останаха без представителство в НС, алармират НЦИОМ
Обновена: 14 май 2013 09:36 | 13 май 2013 19:28,
1220
Най-вероятното правителство - БСП с подкрепа на ДПС и "Атака"
Снимка: БТА

ГЕРБ и “Атака“ събират общо 120 депутатски места, толкова мандата получават и БСП и ДПС заедно, това пресметна математикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване” пред “Фокус“.

По негови думи по тази причина най-вероятния сценарии след изборите вчера, при които място в 42-то НС намериха тези 4 партии, е да се състави правителство с мандат на БСП, което да бъде подкрепяно “явно или неявно“ от ДПС и “Атака“. Това е вариант на Тройната коалиция, която ще бъде наречена програмно правителство, правителство на национално спасение и т.н. Допускам, че към тази комбинация ще бъдат поканени и специалисти извън упоменатите три партии, което може да бъде само приветствано, ако се използва експертният потенциал на страната”, заяви проф. Константинов.

Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента, заяви Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение пред “Фокус“. По нейни думи това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот и закономерно следствие, след като центърът на кампанията се изместил още от самото начало.

"Вместо да тече дебат за бъдещото развитие на страната, станахме свидетели на ескалиращо напрежение в битките между политическите елити. Битки, в които самите елити се обезсилиха взаимно и отблъснаха допълнително избирателите-не само от периферията си, но и по-убедени свои симпатизанти", коментира Лидия Йорданова.

По думите й при подобна кампания е логично се стигнало до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация. "Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях", коментира Лидия Йорданова.

От самото начало на протестите беше ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите - БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации. По нейни думи  вчера това е проличало особено ярко от резултатите, които са постигнали Атака, НФСБ и ВМРО.

По нейни думи случаят с намерените 350 000 бюлетини в деня на размисъл е помогнал на левицата в известна степен като е пренасочил част от  от конформисткия вот към БСП, но голяма част от гласовете на тези избиратели са се прелели към националистическите формации и на малките извънпарламентарни партии.

Целият ресурс от политически тактики и хватки, който бе използван в предизборната борба, днес вече е безполезен, защото основният въпрос е ще има ли правителство излъчено от този състав на парламента или не.

Има симптоми, че амбициите на големите партии все още пречат превес да вземе отговорното държавническо мислене. Още повече, че тези амбиции преминават и през вътрешнопартийни борби, каза Лидия Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
898
4
 
10
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 10 години
Да свалят правителство с протести и после пак да го изберат!? Или *** народ, или манипулация...
897
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя тип, професор Константинов със самодоволната си смачкана физиономия не престана да се показва ту по една, ту по друга телевизия....Ръси всевъзможни мъдрости и омръзна на всички!Нима в България имаме един единствен математик?!?Нима този е единствения, човек, който се приема за специалист по избори?!?За какво го развеждат насам - натам, като мечка на панаир и най-вече, защо се занимаваме с глупостите, които ръси?Време е да се маха от очите на хората и да се намери някой по-лицеприятен
896
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 1097 Не е зле преди да пишеш да четеш повече! Ердоган поздрави Борисов за изборите и на него му пожела успех, не на Местан. Това говори ли ти нещо, ***?
895
1
 
0
 
! Отговори
А преди 10 години
До анонимен ДОБРЕ ЧЕ ТИ НАПИСА НАЙ-УМНОТО НЕЩО......
894
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Дори и нне съзнавате какви глупости и заплахи пишете.Сякаш Борисов и Станишев ви хранят,което като чета коментариите ви , нищо чудно и да ви плащат. Минаха изборите и видяхте да къде докарахте България.Никакво Правителство , никоя коалиция не може да излъчи.Само си харчите думите и времето.Наистина сме богат народ ????
893
2
 
2
 
! Отговори
сюрреалист преди 10 години
аха, мишоците се събрали да вържат звънче на котарака ...ГЕРБ + ДПС ! приемам облози ...
892
2
 
3
 
! Отговори
Бела преди 10 години
ПОЗДРАВ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СЕ ПРОДАДОХА!!!Аз зная, майко, мил съм ти,че може млад да загина,ах, утре като преминапрез тиха бяла Дунава!Но кажи какво да правя,кат си ме, майко, родиласъс сърце мъжко, юнашко,та сърце, майко, не траеда гледа турчин, че беснейнад бащино ми огнище:там, дето аз съм пораснали първо мляко засукал,там, дето либе хубавочерни си очи вдигнешеи с онази тиха усмивкав скръбно ги сърце впиеше,там дето баща и братячерни чернеят за мене!...Ах, мале - майко юнашка!Прости ме и веч прощавай!Аз вече
891
20
 
15
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 10 години
Турци-комунисти-националисти да се коалират даже е по- добре, отколкото мутрени тикви, които освен за собственият си келепир- друго не им дреме.
890
18
 
4
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Аллах Акбар!Нека Аллах дава сили на нашия Местан, а защо не и премиер на ***?Видя се, че българите не могат да се управляват сами...
889
7
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
БСП-ДПС се готвят да седнат на софрата. Чака ни още по-задълбочаваща се *** (Евророма са в коалиция с БСП, това трябва да бъде осребрено) и турцизация (като първа стъпка майчин език като втори в училищата, заяви Местан). От Екологията и Земеделието трябва да си търсят нова работа или да учат турски, РИОСВ също..справка преди 4г. при тройната ламя..Това е положението и то е червено-черно с полумесец зад него...:)))Но апатичната овца наречена български народ си заслужава (50% не ГЛАСУВАХА)
888
9
 
8
 
! Отговори
ЩЕ ИМА преди 10 години
правителство след 10 дни- ГЕРБ-АТАКА
887
1
 
14
 
! Отговори
до 1090-бсп преди 10 години
То прогонихте 2 000 000 българи,а сега и още милион,за да се останете с *** и турци,чалгата и простотията.Това и си можете.
886
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слагайте *** и се молете вече на Аллах
885
3
 
7
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Според мен , най добре за България би било , веднага след обявяване на крайните изборни резултати , Президентът Плевенлиев , да проведе конултации с четирите класирани партии и веднага да насрочи НОВИ избори.Просто патова ситуация и губене на ценно време за България.И е крайно време , освен за собственото си ЕГО, политиците да помислят и за РОДИНАТА си. А оставките на Иван Костов и Меглена Кунева са безмислени. Имат време за формиране на коалиции.В противен случаи избори-до дупка.
884
6
 
19
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
Новината на деня: БСП вече е готова с програмния си кабинет за национално спасение, но засега ще запази в тайна имената на министрите си. Но в отговор на засиления интерес реши все пак да посочи поне няколко от тях: Сумиста (който си знаеше, че идват) - министър на спорта, Алексей Петров - министър на младежта и културата. Брендо (който е заявил, че ще работи много добре с нашата прокуратура, стига италианската да го остави на мира) министър на правосъдието. Братя Галеви министри на икономик
883
5
 
22
 
! Отговори
някой от народа преди 10 години
БСП - ДА МЛЪКНЕ ЗАВИНАГИ. СТИГА С ТЕХНИТЕ МИРИЗЛИВИ КОМПРОМАТИ. В ПАНАИРА В ПЛОВДИВ Е НАМЕРЕН ЧУВАЛ С БЮЛЕТИНИ. ХА- ИЗНЕНАДА, КОЙ ДЪРЖИ ПАНАИРА - ГЕРГОВ, ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е? - БСП . САМО ЗНАЯТ ДА ПЛЮЯТ, ДА ПРАВЯТ КОМПРОМАТИ , ДА ОБЕЩАВАТ И НИЩО ДА НЕ ПРАВЯТ. ПОВЕЧЕ БЕЗ КОМЕНТАР.
882
4
 
12
 
! Отговори
11 преди 10 години
Волен Сидеров няма да направи коалиция с ДПС, нито да подкрепи правителство с тяхното участие.Според мен е крайно време да се каже истината, че ДПС трябва да бъде изкарана извън закона, БСП също да бъде забранена, защото е пряк наследник на античовешка партия като БКП.Атака спокойно може да бъде определена като истинската соцпартия на България.Стои въпросът обаче, че трябва да се създаде и истинска дясна партия, а не производна на БКП.Трудното е, че нямаме истински мощни корпорации и икономика.
881
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Велики българи загинаха за свободата на България, за да станем сега под руско-турско робство... е за какво са се борили вашите пра дядовци, за да могад пра бабите ви да спят спокойно, а не за желесните *** !
880
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
напишете го милион пъти - но няма как да се случи. Велика България - под руско-турско робство.Предстоят ни велики дела!
879
3
 
9
 
! Отговори
гадател преди 10 години
От политически хамелеон като "избрания" предсрочно за премиер може да се очаква само хиперинфлация,която ще стопи честноспестените пари на хорицата ,но ще стопи и големите кредите на част от "Бизнесмените"Оправданията им ще бъдат ,че ГЕРБ са отговорни .Резултата: Зима по- тежка от Виденовата и последин издихания за България.Дори Бойко Борисов ,който ако е в опозиция ще покаже нов модел на съдействащ за добрите инициативи Няма да е в състояние да игнорира всестранния упадък