Червеняков: Реформите в сектор "Сигурност" са наложителни

Крайно време е да се определят точно правомощията на МВР и ДАНС
1 юни 2013 13:45, Елка Василева
16
Червеняков: Реформите в сектор "Сигурност" са наложителни
Младен Червеняков. Снимка: архив, Булфото

Реформите в сектор „Сигурност“ са наложителни, но ще се търсят след максимален консенсус между политическите сили. Това заяви депутатът от ПГКБ Младен Червеняков в дебат за промените в Закона за ДАНС по БНТ.

По думите му предлаганите от Коалиция за България промени са стъпка към връщане на държавността в страната след години на лутане в сектора на сигурността. Според Младен Червеняков в момента системата на МВР страда от редица недостатъци, сред които са скандалите с подслушванията и рекета върху бизнеса.

Според Младен Червеняков трябва много внимателно да бъде формулирано и разпределението на функциите в сектор Сигурност между НС, МС и президента, както и въпросът със създаването на нови агенции.

Червеняков е категоричен, че е крайно време да се определи и какви точно са правомощията на МВР и ДАНС. „Ще трябва да решим каква структура ще бъде МВР – дали ще се занимава само с полицейски и охранителни функции, дали ще е с акцент битова престъпност. Стои въпросът за ролята на противопожарната отбрана, на гражданската защита, на службата за документи за самоличност и много други звена”, отбеляза депутатът.

Депутатът от левицата обърна внимание, че в предложенията на КБ не се изземат всички правомощия по отношение на дознанието, които има МВР. „Там остават две основни звена, които традиционно са работили в МВР - икономическа и криминална полиция”, допълни Червеняков.

Той отбеляза, че е необходимо да се приемат още закони, които да организират работата в сектор Сигурност. „Единият е рамков закон за сигурността и закон, който да регламентира другите служби в сферата - разузнаване, охрана, Дирекцията за специални оперативно-технически операции. Необходим е Закон за оперативно-издирвателната дейност и Закон за Съвета за сигурност към МС”, каза още Червеняков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
висок преди 10 години
Абе не го показвайте този, това бе адвоката на наркотрафиканта Клюна!! Хайде до вчера прикриваме и спасяваме наркотрафиканти, днес даваме съвети за борба с престъпноста. Точно този и такива като него направиха законите /докато бе депутат и министър/ такива, че престъпниците да са недосегаеми.
13
4
 
7
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Българите са най-търпелива та нация в света!
12
1
 
15
 
! Отговори
lv\vn преди 10 години
тоя само ,като му вида мазната физиономия ,украл няколко милиона и окопал се във власта,нема кво да чета статията му
11
1
 
16
 
! Отговори
milflover84 преди 10 години
Какво ревете, сума ти народ глаусвахте за БСП и ДПС, сами сте си виновни
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Връщат се агентите от Държавна Сигурност.
9
2
 
32
 
! Отговори
? преди 10 години
Това алкохолизирано кюфте, преди няколко години го бяха записали с Петко Сертов в една кръчма и тази червена гнида разправяше каква "***" е България. Днеска акъл седнал да дава :) Експерта му по национална сигурност е една пиянка пенсионер от Бургас, дето правел "страхотни концепции" по национална сигурност, по неговите думи :)Боже, как не може само за 100 дена да стана премиер на тази страна, тези стари кадри на ДС ще копаят градинки всеки ден за насъщния, за хляб и вода!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червеняков е шефа на Алексей, ръководи бизнеса с бялата проституция в България. За тези мутрафони - *** гласувахте!
7
1
 
24
 
! Отговори
12 преди 10 години
много водка има в очите му и подпухналост
6
1
 
23
 
! Отговори
Неук преди 10 години
Уважаеми господа, Доколкото си спомням всички от сега управляващата коалиция твърдяха, че финансовата стабилност на стграната е критична и може би точно заради това първите им парламентарни действия са в тази насока. Ами сега! Те не са в тази посока , а в зона подслушване. Значи сега те искат да слушат, но дали другите не са научили урока си да вадят всички батерии на мобилните си устройства и да ползват ниско технологични такива, на които значително по-трудно се въздейства от дистанция?
5
1
 
11
 
! Отговори
Мите преди 10 години
Въобще трябва да се мисли като се прави нещо, помислихте ли за техническите проблеми-кабинети, компютри и прочие?? Всички сме за реформа но добре обмислена и направена за да издържи през годините
4
1
 
35
 
! Отговори
как`Сийка преди 10 години
Поредни глупости, Г-н Червеняков, наложителни са промени в социалната сфера, икономиката, образованието, здравеопазването.Какво пак за полицейщината се хванахте.За Вас, като депутати и хора нарушили законите на България, може би са наложителни, но за средния българин, който се чуди как да върже двата края...проблеми в ДАНС и МВР...са на последно място..пак зацапахте картинката.Махайте се преди да ви махнем ние..че много ще боли!
3
1
 
34
 
! Отговори
Пак същите мутри преди 10 години
Този същият ЧервнАков на времето даваше акъл да се преговаря с мутрите за намаляване на престъпността . Ето това е "експерт".
2
2
 
27
 
! Отговори
Мите преди 10 години
Колкото повече служби толкова повече разходи за държавата. Г-н Червеняков думата дознанание не се употребява от 6 години, тъй като М.Миков преименува дознателите на разследващи полицаи говорете коректно с правилни термини. Помислете над въпроса защо разследващитеполицаи- юристи получават едни и същи заплати с колегите си агрономи и зоотехници, логопеди и прочие. Какъв е смисъла от преминаването на ГДБОП в ДАНС освен че ще плащате по- големи заплати на оперативните работници за същата работа
1
2
 
23
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 10 години
Махнахте ДАНС от МВР и решихте проблемите с престъпността,правомощията на структурите и техните отговорности.Сега можем да си легнем спокойни,че има кой да бди над нас.