АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България

Руски сайт: Въпросът е какво ще стане с руския иск за ?1,25 млрд.
Обновена: 3 юни 2013 18:22 | 3 юни 2013 18:22, Елка Василева
116
АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България
Снимка: архив, Reuters

АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.

В материала се припомня, че бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка заради нарастването на цената на електроенергията и масовите протести, а новият премиер Пламен Орешарски заяви веднага след назначаването си, че проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде размразен след проучване на икономическата му целесъобразност.

Целесъобразна ли е или не евтината атомна енергия за българите е риторичен въпрос. Затова пък е съществен друг въпрос: какво ще стане с иска за 1,25 милиарда евро на руснаците към българската НЕК, се казва в материала.

Цитирана е професор Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет, която отбелязва, че всяко решение, свързано с енергийни проекти на България с Русия, носи политически характер. Тя пояснява, че политическото решение подразбира политическа воля за започване на изграждането на АЕЦ-а. Тя е убедена, че е необходимо това да бъде направено. Животът показва, че без нова АЕЦ, а може би и без нефтопровода „Бургас-Александруполис“ България няма да мине. Работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ фактически представлява фундамента на енергийната сигурност на страната. Новият АЕЦ е допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурси, възможност страната да се превърне в износител за съседните страни, пише в публикацията. 

Според Дюлгерова в България има сериозно енергийно лоби, което се обявява както „за“, така и „против“ проекта, както и по въпроса за неговия изпълнител.

Тя смята също така, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят устойчивостта на всяко българско правителство.

Дюлгерова прогнозира завръщане към руския проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, а след това и прокарване на петролопровода „Бургас-Александруполис“ в случай на нарастване на напрежението в Сирия и усложняване на доставките на енергоносители от Персийския залив за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До REDvayler - Ти си едно малко четящо момче. Нищо от това, което твърдиш не е вярна. Станишев се договори с ЕС, но даде разрешение за строителство и присъединяване за всички тези мощности. Освен това прие закон с изключително неизгодни за гражданите каузи. Грешката на ГЕРБ е в това, че видяха проблема късно и неможаха да отреагират. Промениха закона, но трябваше и да вдигнат цените, защото средният и висшият ешалон кадри в енергетиката също играе със Станишев - против НАС.
91
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонимен - Това е принципно лъжливо и неточно поставен въпрос. Слънчевата енергия е практически безплатна. Освен това инвестицията за 1 kW слънчева енергия е 20 /двадесет/ пъти по-малка. Проблема на слънчевата енергия е само в това, че не е постоянно на разположение. Това, че се изкупува толкова скъпо днес е стимул, който вече дава огромни резултати. Не на Атомната енергия! Да на мерките за преодоляване на недостатъците на слънчевата енергетика.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте да се разделим, аз искам да купувам ток само от АЕЦ -а, а останалите, зелени, да купуват ток само от зелената енергия. Така мисля е справедливо, тогава да видим умниците как ще почнат да пищят на умряло.
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е НЕОБХОДИМ И ИЗГОДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТ КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ИЗПЪЛНЕН.НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ СПРЕНИ АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ,ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ПОЛЕТА НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА.НЕК ДА ВКЛЮЧИ В ЕНЕРГИЙНИЯ МИКС АЕЦ-КОЗЛОДУЙ НА 100% , БЪЛГАРСКИЯ ТЕЦ И ДА ВИДИ БЪЛГАРИНА КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА НА ТОКА.ТОГАВА ИВАН КОСТОВ И ЕНЕРГИЙНИТЕ МАФИОТИ ОТ ГЕРБ ЩЕ УМИРАТ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО.ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ ГАДОВЕТЕ!!!!!!!!
88
0
 
8
 
! Отговори
da-da преди 10 години
Нямам думи за циничното изказване на Г-н Орешарски по повод Белене! По неговите думи делото от наша страна ще бъде загубено,поради което е по изгодно да се строи АЕЦ "Белене".НЕ! НЕ! народа няма вина за алчността на двама души.Който е подписвал договорите да си носи последствията,а не да заробват нас и децата ни с още по-високи сметки!Нагло, много нагло!
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Optimisti4noКоя истина, по-точно, тази дето е осветена от кремълската звезда ли, или тази дето ти я дават по "говорит Москва"? Или може би тая истина дето се лее от "Первы канал" е по-висша от тая дето виждаме с очите си?Хайде холан!От москва като кажат на нещо, че е черно, то винаги е всичко друго но не и черно. Няма такива лъжци, демагози и изнасилвачи.
86
3
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Когато се построи Белене, токът ще отива за износ, защото хората навън са по-платежоспособни. НЕК няма да печели нищо, защото печалбата ще отива у инвеститора. За българите ще остане задължението да изградят електропроводната мрежа.
85
0
 
6
 
! Отговори
chukcha do 96 преди 10 години
TOVA ZA ENERGIINO ROBSTVO NEMA KAK DASE SLUCHI. PREDI DA POCHNAT PROTESTITE ,SLED REFERENDUMA ,KOI XODI NA CHERVENOTO KILIMCHE DA DAVA OBESNENIA I KAKVO STANA SLED TOVA? PATYA E OT YASEN PO YASEN - BELENE I 7 I 8 V KODOZLUI TAKA SIOTIVAT VETARNITE MELNICI I SLANCHEVITE PERALNI KATO KOSTOV
84
1
 
22
 
! Отговори
До REDvayler преди 10 години
Направихме зелените защото трябваше да спазваме закона и да ги присъединим при много изгодни за тях условия, определени от Станишев. Присъединяването им е задължително по принцип съобразно ангажиментите към европейските правила, но правителството на ГЕРБ успя да промени условията за присъединяване, така, че да са изгодни и за държавата. Далаверата с тях беше заварено положение, ГЕРБ го промени. Сори, така стои въпросът със зелената енергия.
83
2
 
20
 
! Отговори
get преди 10 години
Да не си и помислят да стартират Бургас - Александропулис че ще хвърчат глави!
82
35
 
11
 
! Отговори
REDvayler преди 10 години
Аз съм за изграждане на АЕЦ, защото нямам желаяние да изпадам в енергийно робство от Турция. Ката ми докажете, че няма да се случи, може да говорим, до тогава нека си говорим, защо при Станишев се договориха с ЕС 16%, а не 20% зелена енергия, а вместо да ги въведем до 2020 година в мандата на ГЕРБ ги направихме от 25 мегавата на 1200 мегавата. Т.е имаме идин блок на АЕЦ Белене, който плащаме на три пъти по-висока цена. Да поговорим за това, а не да си натискаме минусите
81
4
 
37
 
! Отговори
Сметка преди 10 години
Не искаме Белене. Не искаме нито руско, нито турско робство. Освен това БСП и ДПС наскоро гласуваха в Европарламента да се увеличи дялът на зелената енергия от 20 на 30%. Това означава, че ако строим Белене, ще трябва да построим и още толкова зелени източници, почти колкото половината му капацитет.... Ще имаме толкова ток, че вероятно ще трябва да се откажем и от хляба, и от млякото и да започнем да го ядем, тока, за да не сме на загуба от това свръхпроизводство.
80
3
 
26
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Комисионерите, които подариха на руснаците купища пари по този проект, сега ще направят всичко необходимо страната да загуби делото, за да плащаме още и още. Те са си доказани специалисти по губене на делата срещу престъпниците, обрали държавата. Освен това така вероятно ще бъдат възмездени разходите по свалянето на правителството на Бойко Борисов, при това с добра печалба.
79
6
 
35
 
! Отговори
... преди 10 години
Как няма да пишат минуси .. БЕЛЕНЕ,цанков камък имаше още - загуби за милиарди това са БСП=ДПС.Държавата губи 1 милиард ,защото не могат да изнесат тока. Вие пък кво си мислите че ГЕРБ разруши държавата за 3 години,кво направеха ***,дпс,ндсв (60++ години)
78
4
 
27
 
! Отговори
акуд преди 10 години
тази статия е писана в кремъл, да го ............
77
49
 
19
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
НЯМА ДА СТРОИМ САМО ЩЕ РУШИМ ТОВА СТЕ ВИЕ ГЕРБЕРИТЕ АКО НЕ ВИ ПРЕЧИ БСП И РУСИЯ НЯМА С КОГО ДА СЕ ОПРАВДАВАТЕ ВИДЯХМЕ ВИ УПРАВЛЕНИЕТО ГЛАД МИЗЕРИЯ БЕЗРАБОТИЦА ЕМИГРАЦИЯ РАЗРУХА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ КАЛИНКИ ПОДСЛУШВАНИЯ НЕ СТАВАТЕ И НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА
76
3
 
22
 
! Отговори
знайко преди 10 години
Кавали, кой ви каза,че ТЕЦ-овете са американски.... Фирмите са регистрирани в САЩ, а капиталите зад тях са неизвестни. Лицензите за нови ТЕЦ-ове ги купи Фронтиер на Офчия румен и ги препродаде на американо-руснаците по-късно
75
6
 
44
 
! Отговори
руски империализъм!! преди 10 години
ФАКТЪТ, ЧЕ ЕДНА ЧУЖДА държава настоява да се строи атомна централа в друга суверена държава означава само едно- намеса във вътрешните работи на България от Руската федерация. Този акт на намеса явно потвърждава имперските интереси на Русия и желанието и да задържи наложената при комунизма енергийната зависимост на България.
74
1
 
2
 
! Отговори
Камилче преди 10 години
До До 3След 5 години , я камилата , я камиларя
73
1
 
15
 
! Отговори
янко преди 10 години
Ама коя е Дюлгерова, че не цитират и ние я четем... все едно мен да цитират за мнение по въпроса. Глупости на търкалета . Ясно е че всичко зависи от корпоративните интереси и съответно на кой наш политик колко пари са обещали....